Pågående hållbarhetsprojekt

I Lidköping arbetar vi för att vara en välkomnande och hållbar kommun. Det är vår vision och något som genomsyrar alla verksamheter. Vi följer internationella, nationella och regionala mål för miljöarbetet. Utöver dessa sätter vi även egna mål för att minska den negativa miljöpåverkan i våra egna verksamheter.

Världen och vi i Lidköping står inför stora miljö- och klimatutmaningar och för att klara av dem behöver vi hjälpas åt. Det vi gör har betydelse för hela vår omvärld både genom påverkan och kunskap. Hur vi agerar idag kommer att påverka kommande generationers möjlighet till ett gott liv. Därför måste vi förvalta vår miljö med sunt förnuft och skapa förutsättningar för kloka beslut framöver. Som ett led i detta arbete jobbar kommunen i många olika projekt som pågår under olika lång tid beroende på projektets karaktär. Här nedan kan du läsa om de projekt kommunen för tillfället arbetar med.

Lidköpings Hållbara Modevecka 5 - 11 April

Lidköpings hållbara modevecka är en temavecka som syftar till att sprida kunskap om hur mode och modekonsumtion påverkar miljön samtidigt som den ska inspirera Lidköpingsborna till mer hållbara och medvetna modeval. Det ska vara en vecka som inspirerar den som brinner för mode, den som brinner för miljöfrågorna men även den som bara är lite nyfiken. Veckan initieras av Ung i Lidköping och Vänermuseet på Kultur & Fritidsförvaltningen och kommer bjuda in såväl kommunala verksamheter som näringsliv och civilsamhälle. På det sättet skapas ett brett innehåll i veckan som attraherar en bred publik.

Lidköpings Hållbara Modevecka

Hösten 2020 startade det nationella projektet F/ACT Movementlänk till annan webbplats, finansieras av Västra Götalandsregionen samt Naturvårdsverketlänk till annan webbplats. F/ACT Movement syftar till att främja hållbar konsumtion av mode, textil samt att inspirera och främja affärsutveckling som stödjer hållbaralivsstilar i linje med cirkulär ekonomi. Lidköpings kommun, Kultur & Fritidsförvaltningen, valde att gå in i projektet då det går i linje med kommunens vision om en välkomnande och hållbar kommun samt med förvaltningens styrkort så som att bredda utbudet av kultur- och fritidsaktiviteter samt att skapa bättre möjligheter för kommuninvånarna att leva miljövänligt. Som deltagande kommun i F/ACT Movement åtar sig kommunen att genomföra lokala aktiviteter och sprida kunskap på sociala medier för att inspirera kommuninvånarna till en hållbar garderob. Kommunen åtar sig även att tillsammans med projektledare från F/ACT starta en dialog med företag och entreprenörer som vill utveckla hållbara och cirkulära produkter och tjänster samt lyfta fram de företag och entreprenörer som redan erbjuder denna typ av tjänster.

Lidköpings kommun strävar efter att vara en välkomnande och hållbar kommun. Lidköpingska dels upplevas som en välkomnande kommun att bo, besöka och verka i, samtidigt som hållbar utveckling ska prägla all verksamhet. Hållbar utveckling handlar om att uppfylla människors behov idag utan att begränsa kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.

FN:s 17 olika globala mål är en ambitiös agenda för hållbar utveckling som antagits för att till år 2030: avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen, främja fred och rättvisa samt lösa klimatkrisen. På jorden finns ett överflöd med naturresurser som människan inte nyttjat på ett ansvarsfullt sätt och idag konsumerar vi långt mycket mer än vad vår planet klarar av. Mål nummer 12, hållbar konsumtion och produktion, påvisar att vårt ekologiska fotavtryck behöver minska, vilket kräver en förändring i hur vi producerar och konsumerar varor samt planetens resurser. En stor bov i detta fotavtryck är modeindustrin som idag är en maskin som sliter hårt på planeten. Modeindustrin står idag för mer utsläpp än flygindustrin och varje år slängs det nästan 80. 000 ton kläder rakt i soptunnan utan att det återvinns. Lidköpings hållbara Modevecka fokuserar på detta mål, hållbar konsumtion och produktion, där delmålet öka allmänhetens kunskap om hållbara livsstilar står i centrum.

För dig som vill delta med din verksamhet kontakta: maria.synnerdahl@lidkoping.se

Studiecirkel med Studiefrämjandet – Aktivera din garderob

Under veckan bjuder Studiefrämjandet Skaraborg in dig att tillsammans med andra lära dig mer om klimatsmart klädanvändande med studiematerialet "Aktivera din garderob" – och vad det innebär för dig som individ och vad det kan innebära för samhällsutvecklingen. I grupp får ni diskutera hur ni kan förlänga livslängden på plaggen i era garderober och hur ni kan se till att göra klimatsmarta val när ni köper nya klädesplagg.

För mer info, klicka på länken: https://www.studieframjandet.se/starta-studiecirkel/tips-pa-studiecirklar/samhalle--hallbar-utveckling/aktivera-din-garderob/länk till annan webbplats

Länge leve ullen – Utställning 7-22 april

Den svenska ullen har många möjligheter. I vandringsutställningen Länge Leve Ullenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster får du veta hur. I utställningen vill vi visa ullens fördelar och användningsområden. Ullen kommer från svenska får och garnerna är spunna på svenska spinnerier. Garn av olika sorters ull passar för olika ändamål. Slitstarka fibrer till mattor och sockar, mjuka fibrer till plagg att ha nära kroppen.
I Sverige har vi 578 000 får som ger ca 1000 ton ull per år. All ull lämpar sig inte för textil konfektion men det finns andra användningsområden. I en gemensam strävan mot ett hållbart samhälle vill vi att fler ska få upp ögonen för den fantastiska ullen.

Du hittar utställningen i fönstret vid NBV Skaparverkstad, Rörstrand Center Fabriksgatan 4. Arrangörer är Hemslöjdskonsulenterna i VGR och NBV Väst.

Kompostera tyg, ett experiment!

Går det att kompostera tyg? Vilka tyger är biologiskt nedbrytbara? Evelina på Gröna gläntans ekobutiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kommer påbörja ett experiment under Lidköpings Hållbara Modevecka där olika tyger grävs ned för att sedan grävas upp igen om ett år! Mellan 5-11 april kommer Evelina vara aktiv på sociala medier, @gronaglantansekobutik på Instagram och Facebook, med info och tips på hållbara och ekologiska alternativ inom textilindustrin.

Öppet showroom Nordiska Ullmärken 6, 9 och 11 april

Nordiska Ullmärken är agentkontoret som representerar varumärken som fungerar över tid. Nu finns möjlighet att handla hela Jalfes sortiment + provkollektioner och bekanta sig med dessa märken: esencia, GR-nature, Sirri, Tordyvel och Jalfe som annars säljs till butiker i hela landet. Det är drop in tisdag och fredag klockan 09.00-16.00 och söndag 16.00-20.00. Du hittar oss en trappa ner i Helens dansskola, Skaragatan 48, Lidköping. Det får vara max 3 personer i showroomet samtidigt.

Läs mer om Nodiska ullmärken här: Nordiska ullmärken | noga utvalda (nordiskaullmarken.se)länk till annan webbplats

Kontakt: 0706-82 48 09 eller info@nordiskaullmarken.se

Remake-tävling 18 mars - 5 April

I andan av Lidköpings Hållbara Modevecka kan du som är 13 år och uppåt delta i en spännande Remake-tävling. Reglerna är enkla, du ska skapa något nytt av något gammalt som du plockar från vårat återbrukslager med varor sponsrade från olika butiker i Lidköping. Du som tävlar ska plocka med dig 1-3 saker från återbrukslagret som ska ingå i din nya kreation. Ditt bidrag i tävlingen kan vara en överdel, underdel eller en accessoar. Nu är resten är upp till dig och din kreativitet!

Återbrukslagret består av restprodukter från Busfrö nytt & bytt, PK second hand, Fa-fyndet, A cup of lifestyle och Kristinedals fabriker.

Återbrukslagret är nu stängt.

Bidraget ska skickas in till ungilidkoping@lidkoping.se senast 5 april 24.00.

En jury kommer välja ut 1:a, 2:a och 3:e pristagare.

Du som vill delta skickar in följande:

  • Namn
  • Telefonnummer & mejl
  • Kort beskrivning av vad du gjort och slutprodukt
  • Före-bild på råmaterialet
  • Efter-bild med slutprodukten på en kropp eller provdocka

För frågor eller funderingar kontakta:
maria.synnerdahl@lidkoping.se

Starta en hållbarhetsstuga!

Tillsammans lär vi oss att ta hand om, laga och skapa nytt av befintligt material. Kreativiteten har inga gränser och målet är att prylarna skall få ett nytt liv, kunna hålla längre och att vi tillsammans utgör en mindre belastning på planeten. Bra för både oss, plånboken och jorden- samtidigt som det är kul!

Viktigast är ett engagemang för hållbarhet och en vilja att lära sig mer om att ta han om prylar och kläder. Utifrån temat på just er cirkel krävs olika typer av material. Ska det lagas kläder behövs en symaskin tex. Stäm av vad för material just ni behöver med er kontaktperson på Sensus. https://www.sensus.se/dela/starta-en-hallbarhetsstuga/länk till annan webbplats

Sy och designgrupp med Ung i Lidköping 30 mars – 1 april

Du som gillar att designa och sy, titta hit. Under påsklovet kan du tillsammans med Ung i Lidköping skapa något nytt av något gammalt. Vi ses tre dagar i rad och allt material du kan tänkas behöva finns hos oss. Kanske vill du delta i Remake tävlingen med din slutprodukt?
Ålder: 13-20 år.

Tid: Klockan 13.00-15.00
Plats: Sockerbrukets ungdomsverksamhet
Max antal deltagare: 8 platser
Anmälan: Anmäl genom att skicka ”sygrupp + dit namn” till 073-3553209
Arrangör: Ung i Lidköping

Tie-dye med Ung i Lidköping

Under den Hållbara modeveckan kan du som är ungdom i Lidköping prova på att färga kläder med tie-dye på våra mötesplatser. Du tar med dig något ljust klädesplagg som du vill färga eller får en t-shirt av oss. Håll utkik på @ungilidkoping på Instagram.

Sockerbrukets Ungdomsverksamhet - tisdag
Tuns fritidsgård – onsdag
Kafé Iris – torsdag
Margretelunds fritidsgård - fredag

Insta LIVE: Madeleine möter @garderobscoachen

Tisdagen den 6 april kl 12.00 sänder vi på Agape Second Hand live här på Instagram. Då har vi besök av @garderobscoachen som ska inspirera och informera om hållbart mode, och hjälpa oss att använda garderoben bättre. Det blir tips för att handla hållbart, förlänga livet på de kläder vi har, och få fler outfits av färre plagg. Vi ses!

Serie med filmklipp - Kläder och vatten

Under modeveckan 5 – 8 april kommer du kunna hitta flera filmklipp på Vänermuseets kanaler som handlar om kläder och vatten. Håll utkik på @vanermuseet på Facebook och Instagram. Filmklippen passar sig för dig som är 12 år eller äldre.

Filmsläpp ”Miljö + Mode = Sant” - 5 april

En kortfilm som handlar om hur mode och miljö kan bli ett i vårt Lidköping. Hur påverkar mode och textilindustrin vår närmiljö och vad kan du göra för att bidra?
Filmen släpps den 5 april och kommer finnas i flera olika kanaler. Håll utkik på några av följande kanaler:

Facebook: @Vänermuseet, @Lischstil, @Systrarnas Gröna
Instagram: @vanermuseet, @lidkopingskommun, @systrarnas_grona
Youtube: Vänermuseet Lidköping

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: