Algblomning

Just nu kan det förekomma så kallad algblomning i Vänern och längs Vänerns stränder. Lidköpings kommun vill därför göra allmänheten uppmärksam på detta.

Algblomning är i själva verket cyanobakterier, mikroskopiska organismer som naturligt förekommer i hav och sjöar. När cyanobakterierna blommar liknar de alger, därför kallas det vanligtvis för algblomning. Vissa sorters cyanobakterier kan vid blomning bilda toxiner och kan vara skadliga för människor och djur. Framförallt små barn och djur är speciellt känsliga för dessa toxiner.

Lidköpings kommun tar regelbundna prover på e-coli och enterokocker på kommunens badplatser. Kommunen tar inga fysiska prover på förekomst av cyanobakterier utan gör endast visuella bedömningar.

Algblomning förekommer mycket sporadiskt och beror bland annat på väder- och vindförhållanden. En algblomning kan förekomma på olika djup, under flera veckor eller endast under någon timme. Det går alltså inte att förutse om, när eller var det kommer uppstå algblomning. Det går heller inte att förutse hur giftig algblomningen är. Eftersom läget kan förändras väldigt snabbt kan kommunen inte ha aktuella och tillförlitliga provsvar gällande cyanobakterier.

Det är högst troligt att det är och kommer förekomma algblomning nu och framåt om det varma vädret fortsätter. Lidköpings kommun uppmanar därför allmänheten att vara uppmärksamma, ta eget ansvar och bedöma när det känns olämpligt att bada. Detta gäller framförallt med små barn och hundar.

Här är vår kommunala sida med mer information om algblomning. Länk till annan webbplats.

Mer information om algblomning finns även här hos Hav och vatten-myndigheten. Länk till annan webbplats.

Information om badvattenkvaliteten på Lidköpings stränder finns här. Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?



Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?






Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: