Är du en skjutsare?

Hur tog du dig till skolan som barn? Hur tar dina barn sig till skolan på dagarna?

I Lidköpings kommun pågår projektet "På egna ben"

Nästan en femtedel av alla mellanstadiebarn i Sverige skjutsas dagligen med bil till skolan och på sträckor som lämpar sig lika väl för cykel eller gång. Forskning från Karlstad universitet visar att barn som tar sig själva till skolan är mer nöjda och presterar bättre. Att lära sina barn att cykla, gå, dela och åka kollektivt är en viktig investering för framtiden och ger dem goda resvanor från början. Det gör dem också mer självständiga.

I Lidköping pågår just nu en spännande klassutmaning som heter På Egna Ben. Det är en utmaning för elever i årskurs 4–6 som handlar om att ta sig till skolan genom att cykla, gå eller åka kollektivt och skippa de ofta korta bilresorna.

Utmaningen är uppbyggd som en poängjakt där klassen engageras i att tävla om fina priser. Genom att föräldrar och syskon också cyklar, går eller åker kollektivt under tävlingstiden kan man samla bonuspoäng.

Projektet visar inte bara att eleverna samlar på sig mängder av värdefull kunskap genom övningar om miljö, hälsa och trafiksäkerhet men framförallt att man kan lära sig goda resvanor redan tidigt i livet och att man samtidigt kan inspirera andra att resa mer hållbart i vardagen.

Besök gärna följande sida där vi framöver kommer lägga in mängder av goda råd och tips på hur man som förälder kan jobba för att påverkar resvanorna i samhället.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: