Energi- och klimatrådgivningen på energiturné

Just nu råder ett högt tryck på Energi- och klimatrådgivningen i kommunerna i västra Skaraborg. Höga elpriser och oron för nedstängningar i vinter har fått många att börja se över sin elanvändning. För att växla upp arbetet och nå så många som möjligt kommer energi- och klimatrådgivningen att genomföra träffar i de sex kommunerna. Skara, Essunga och Grästorp är först ut.

Informationskväll i Vinninga 8 december

Tid: Torsdag 8 december kl 18.00-20.00 Plats: Borgunda bygghandel, Tistelvägen 2, Vinninga Tema: Värmeisolering, energieffektiva fönster och dörrar samt kaminer Energirådgivningen informerar kort om: - Orsaken till energikrisen - Olika åtgärder vi kan göra för att minska vår energiförbrukning - Olika åtgärder vi kan göra för att minska konsekvenserna av ökade elpriser Hållpunkter: 18.00-18.30 Presentation kommunens energi- och klimatrådgivare 18.30-19.00 Presentation värd 19.00-20.00 Rådgivning, mingel och fika Kontakt: Energi- och klimatrådgivningen i V6. E-tjänst: https://sjalvservice.skara.se/Energiradgivning-anmalanLänk till annan webbplats. Borgunda bygghandel 0510-48 54 80

Sambandet mellan tillgång och efterfrågan gäller också på elmarknaden. En lägre efterfrågan på el påverkar generellt priset i en positiv riktning. Staten och många kommuner har som målsättning att spara in 5% av elanvändningen i vinter. Detta kan ge en avsevärd besparing, med en beräknad prisminskning på 30%. Minskar man lika mycket till blir besparingen ännu mer kraftfull.

- Det finns ett ljus i tunneln! Om vi alla hjälps åt att minska energiförbrukningen med 10% finns det enligt en rapport från Elforsk möjlighet att vi kan få ned elpriserna med hela 50% i vinter, säger Hugo Franzén, energikonsult och tidigare energi- och klimatrådgivare.

Många är fortsatt oroliga för höga elpriser men det finns det en hel del åtgärder att genomföra för att mildra effekten av de höga priserna. Detta kommer Hugo Franzén att informera om under temakvällarna. På varje plats finns också en värd som belyser ett särskilt ämne, exempelvis värmepumpar, vitvaror, ventilation eller isolering av dörrar och fönster. På det sättet kan besökarna välja ut vilken eller vilka träffar som intresserar mest. Skara Energi är värd under den första träffen och temat den gången blir fjärrvärme. Efter presentationerna finns tid för enskild energirådgivning där besökarna har möjlighet att få svar på sina konkreta frågor.

Energiturnén ansluter till Energimyndighetens kampanj Varje kilowattimme (kWh) räknas. Mer information kommer att finnas på kommunernas hemsidor. Turnén genomförs i november och december med start redan onsdagen den 23 november i Skara. Veckan därpå gästas kommunerna Essunga och Grästorp. Vara, Götene och Lidköping får besök under december månad.

Kommunernas energi- och klimatrådgivning är en opartisk och kostnadsfri tjänst som erbjuds alla privatpersoner, företag och organisationer i kommunen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: