Vill du lära dig att skapa digitala kampanjer och arbeta med marknadsföring i dagens digitala kanaler? Med vår utbildning Operativ digital kommunikatör blir du attraktiv på arbetsmarknaden i en bransch med stor efterfrågan. Vi har tillsammans med näringslivet skapat en utbildning som ger dig specifik yrkeskompetens inom digital arbete.
- Ansökan öppen till 15 maj
- Sista kompletteringsdag 15 juni
- Nästa utbildningsstart: september 2023
Om utbildningen
Utbildningen Operativ digital kommunikatör varvar teori med praktik och ger dig såväl, praktiska som teoretiska färdigheter och kunskaper för din framtida yrkesroll. En stor del av utbildningen är lärande i arbete (LIA) på en arbetsplats. Här får du möjlighet att testa dina kunskaper i arbetslivet och prova på yrket. De företagskontakter du knyter under dina LIA-perioder ger ökade chanser till jobb direkt efter utbildningen.
I utbildningen får du bland annat lära dig:
- Hur företag och organisationer kan använda sociala medier och internetmarknadsföring i sin kommunikation.
- Hur man stärker varumärken, bygger relationer med kunder och kommunicerar budskap.
- Hur man skapar och genomför digitala kampanjer, samt bevakar vilka trender som finns inom digital marknadsföring.
Du får en strategisk kompetens för att analysera, definiera, prioritera och utvärdera en digital närvaro som är kopplad till företags och organisationers övergripande affärs- och kommunikationsmål. I utbildningen ingår bland annat även juridik, som ger dig kunskap om vilka krav på ansvarsfrågor som ställs i yrkesrollen som digital kommunikatör.
Se en av våra tidigare studerande berätta om utbildningen
Genomförande
Utbildningen erbjuds på tre orter, Borås, Lidköping och Uddevalla. Du väljer den studieort du vill utgå ifrån och tar del av utbildningen via digitala sändningar, samt fysiskt lärarledda föreläsningar.
Väljer du Lidköping som studieort kommer du att följa föreläsningarna på plats på Campus Västra Skaraborg ca 3 dagar/veckan, med lärare på plats.
Väljer du Borås eller Uddevalla följer du föreläsningarna i klassrum via tvskärmar i realtid på den valda studieort. Det kan förekomma lärarledda föreläsningar i Uddevalla och Borås. Då sänder vi föreläsningen till Lidköping istället.
Lidköping är huvudort för utbildningen, vilket betyder att fysiska träffar med hela klassen kommer att äga rum i Lidköping ca 2-3 gånger/månaden. Du förväntas med andra ord ha möjlighet att resa till Lidköping emellanåt, även om du väljer Borås eller Uddevalla som studieort.
Du får tillgång till en dator från Apple under hela din studietid.
Utbildningen omfattar 300 yh-poäng vilket motsvarar 1,5 års heltidsstudier. En vecka motsvarar 5 yh-poäng.
Utbildningen är en heltidsutbildning, 40 timmar/veckan och är CSN berättigad.
Utbildningen leder till jobb
Efter utbildningen kan din yrkesroll vara digital kommunikatör, digital marknadsförare, digital marknadsassistent eller kommunikatör inom sociala medier.
Du kan arbeta som anställd på ett företag, i en organisation eller som konsult. Du kan jobba inom de flesta branscher som exempelvis har en marknadsavdelning; på ett privat företags marknadsavdelning, på en kommunikationsbyrå eller webbyrå. Inom den offentliga sektorn kan du ha en funktion på till exempel en kommunikationsavdelning eller som kommunikatör för en förvaltning/enhet.
- Kommunikation i digitala medier, 35 yhp
- Digital produktionsplanering, 20 yhp
- Analys och rapport, 20 yhp
- Affärs- och organisationskunskap, 20 yhp
- Projektmetodik, 20 yhp
- Digital produktion, 30 yhp
- LIA 1, 30 yhp
- Juridik för kommunikatörer, 20 yhp
- Trendspaning/Omvärldsbevakning, 15 yhp
- Content marketing, 30 yhp
- LIA 2, 50 yhp
- Examensarbete, 10 yhp
Typ av examen
Yrkeshögskoleexamen
Frågor och svar om utbildningen
En stor del av utbildningstiden är lärande i arbete (LIA) på en arbetsplats. Utbildningen ska förena praktisk inriktning med fördjupade teoretiska kunskaper. Här har du möjlighet att pröva dina kunskaper i arbetslivet. De företagskontakter du knyter under dina LIA-perioder ger ökade chanser till jobb direkt efter utbildningen. Du kan göra din LIA såväl i Sverige som utomlands. På yrkeshögskola ansvar du som studerande för att anskaffning av LIA-plats och det ställs höga krav på dig som studerande att ta ansvar för att söka och hitta LIA-platser och knyta egna kontakter.
En utbildning inom yrkeshögskolan genomförs i ett nära samarbete med näringslivet. Utbildningarna behovsanpassas efter arbetsmarknaden och innehåll och inriktning varierar därför över tid. Utbildningsanordnare som till exempel kan vara kommuner, landsting, organisationer, privata utbildningsföretag och högskolor lämnar in en ansökan till Myndigheten för yrkeshögskolan för att få anstånd till att driva en utbildning. Representanter från näringslivet deltar aktivt och är nära knutna till utbildningar genom att delta i ledningsgrupper, genomföra föreläsningar, erbjuda studiebesök och praktikplatser. Praktik ingår i de flesta utbildningar och kallas då för LIA, lärande i arbete. Utbildningarna inom yrkeshögskolan varierar i längd och innehåll men de flesta är mellan ett till tre år.
Läs mer om utbildningar inom yrkeshögskolan. Länk till annan webbplats.
Företag i ledningsgruppen för utbildningen
- Asko Appliances AB
- Pickit AB
- Swedemount Sportswear & Fashion AB / Sportshopen.com
- Högskolan i Skövde
- Borås yrkeshögskola
- Eurofins
- Lindströms bil
- Nordic Leather Group
- Jula AB
- Uddevalla YH
- Dotter och Döse
- Lidköpings kommuns näringslivsenhet
- Götene kommun