Art déco – porslin från det glada 20-talet

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se.

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Den nya utställningen på Rörstrands museum. Här står den spännande stilen Art déco i centrum.

Det är snart 100 år sedan stilen Art déco började växa fram och även om den då är att betrakta som antik så är den mer i ropet än någonsin. Mycket tack var senare års filmatiseringar som utspelar sig vid tiden såsom TV-succén Downton Abbey och nyinspelningen av klassikern The great Gatsby. Vi attraheras av svängande fransar, mustiga färger och fest och glam. Art déco andas livsglädje och framtidstro, kanske något vi törstar efter i en tid av stora omvälvningar och oro. 

 

Det var världsutställningen i Paris 1925 som gav namn åt stilen och som också utgjorde stilens höjdpunkt. Art déco är de strömningar inom mode, konst, kultur och arkitektur som kännetecknar tiden mellan de stora världskrigen, 1920-30-tal. Svenska varianten av Art déco fick benämningen Swedish grace.

 

20-talet var en påfrestande tid för Rörstrand då fabriken bröt upp från huvudstaden och flyttade till Göteborg efter att ha legat på samma plats i 200 år. Trots svårigheter och motgångar kom fabriken att producera serviser, konst- och prydnadsföremål av högt stående karaktär helt enligt tidens smak. Ilse Claeson, Louise Adelborg, Gunnar Nylund och Edward Hald var några av de konstnärliga medarbetarna på fabriken vid tiden. Ilse Claesons läckra svartturkos Serie V är en fin representant för Art déco på Rörstrand.

 

Lidköpings Porslinsfabrik, ALP, upplevde i motsats till Rörstrand något av en guldålder under 20-talet då man satsade på konstnärlig förnyelse och engagerade flera framstående konstnärer bland andra skaparen av gyllene salen i Stockholms stadshus Einar Forseth, Louise Adelborg, Tyra Lundgren och Gunnar Nylund. ALP skapade tidlösa vackra serviser av mycket hög kvalitet med lekfulla, spänstiga dekorer i en anda av Art déco.

 

I denna utställning vill vi visa upp det bästa dessa två av landets ledande porslinsfabriker kunde prestera i stilen Art déco/Swedish grace. Som en extra inramning har vi också fått möjlighet att låna scenkläder ur tidstypiska musikalen Chicago signerade Lars Wallin från Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

 

Så låt dig ryckas med i feststämningen och upptäck nya favoriter till hemmet!

 

Läs mer om Art déco – porslin från det glada 20-talet på destination Läckö-Kinnekulle

Tid och plats

Från till