Gunnar Nylund – keramisk äventyrare

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se.

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Välkommen till utställningen "Gunnar Nylund - keramisk äventyrare" på Rörstrand museum. Gunnar Nylund är en av Rörstrands mest kända och folkkära keramiker och formgivare. 2017 är det 20 år sedan Gunnar Nylund gick ur tiden och nu hyllar vi honom med en sommarutställning.

Rörstrands Gunnar Nylund är en av våra mest kända och folkkära keramiker och formgivare. Att ha en ”nylundare” hemma ger glädje och stolthet, en kärlek som hållit i sig genom åren. 2017 är det 20 år sedan Gunnar Nylund gick ur tiden och nu hyllar vi honom med en sommarutställning som visar hans breda spektrum som konstnär och designer, men också som privatperson och Lidköpingsbo.

 

1931 anställdes Nylund som konstnärlig ledare på Rörstrand, där han förverkligade sina funktionalistiska idéer och gav fabriken ett tydligt uttryck. Nylund ritade omkring 60 serviser under sin första tid på Rörstrand. Han demokratiserade stengodset genom industriella system för former och glasyrer och låga prislappar. 1932 slog Nylund igenom stort som stengodspionjär. Kronskålen Candia föddes också nu och kom att produceras 71 år framåt i tiden. Hans konstgods kom att definiera hur ”finsaker” skulle prägla moderna hem, en syn som vi ännu idag lever med. Så blev sakerna kvar hos de gamla modernisterna, i fönstersmygen hos mormor och morfar. Idag upptäcker vi Gunnar Nylund igen.

 

Under femtiotalet arbetade Nylund mest med offentliga keramiska väggar, medan hans seriegods och djurskulpturer sålde stadigt. I slutet av 1960-talet lanserades Nylunds jultallrikar, en serie som löpte i hela 31 år. På äldre dagar lanserade han fantastiska och allt märkligare planer, baserade på hans teorier om platsvinkelsystemet som styrde universum. Inte konstigt att Gunnar Nylund mot slutet av sitt liv kallades för en ”Leonardo Da Vinci”.

Läs mer om Gunnar Nylund – keramisk äventyrare på destination Läckö-Kinnekulle

Tid och plats

Från till

Visa större karta

Andra evenemang söndag 27 augusti