Stadsbiblioteket i Lidköping

  En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg
Passar barn 3-5 år
Medverkande: Sagofén Isadora – Josefina Karlsson Vergara
Biljetter 20 kr/barn från 14 december. Bokas/hämtas i bibliotekets reception, telefon 0510-77 00 50.

Välkommen till visning av Alfonsutställningen! Lekutställningen Alfons Åberg är en rolig och spännande dörr in till Gunilla Bergströms älskade barnböcker. I utställningen finns möjlighet att leka i Alfons miljöer, läsa och lära sig mer om Gunilla Bergström och Alfons värld. Under visningarna bjuds på sagostund och bokstavslek. Välkommen, behöver inte bokas, vi ses!

Det är 50 år sedan människan reste till månen. Nu planeras nya resor: till månen 2021 och till mars 2033. Föredrag med ”rymdpedagog” Ulf Berggren. Biljett 50 kr köps/bokas i receptionen från 9 januari.

Släktforskningens dag firas över hela landet. Årets tema är: Fotografiet i släktforskningen. Det blir föredrag och mässa under bibliotekets öppettider. 10.00                  Lennart Andersson – Fotografiet i Släktforskningens tjänst 11.00                  Dag Gärdefors – Öknamn i Lidköping 12.00                  Föreningsarkivet visar sitt arkiv 13.00                  Peter Nordby – Ett västsvenskt kulturarv – de enskilda arkiven i Riksarkivet/Landsarkivet i Göteborg 14.00                  Calle Borg – Major Karl Stridh – Morfar militär och frivillig under vinterkriget Mässdeltagare: Föreningen för Västgötalitteratur, Västgötagenealogiska förening, Centrala Soldatregistret, Arkiv Digital, Veronica & Linda Berling, Mimers Brunn, DNA-topsning Arrangörer: Lidköpingsbygdens släktforskarförening, Nicolai Gille, Skaraborgs Föreningsarkiv, Studieförbundet Vuxenskolan, Lidköpings kommunarkiv, Lidköpings Stadsbibliotek

För 100 år sedan debuterade Evert Taube som scenartist. I denna jubileumsföreställning får publiken följa med till hans mest betydelsefulla scener, från debuten i Smögens Godtemplarloge och ända fram till avslutningen på Gröna Lund. I Taubes egen folkbildningsanda berättas i ord och ton om en helt unik artistkarriär. Trubaduren Martin Bagge och Litteraturvetaren David Anthin har under flera somrar turnerat i Taubes kölvatten på västkusten, ombord på kosterbåten ”Flory”. Turnéerna har gått under namnet ”På kryss med Taube” och har även gått att följa i GP under avdelningen ”Världens Gång”. I denna föreställning får de sällskap av Cajsa Román på dragspel och i sång. Och de förväntar sig även hjälp från publiken i form av allsång…

Emma Hamberg växte upp i Öxnered och gick på gymnasiet i Lidköping. Hon visade tidigt sin talang som tecknare och illustratör. Hennes serie Singel i stan publicerades i Vecko-Revyn, där hon så småningom även blev chefredaktör. Hennes böcker har haft stora framgångar och Linas kvällsbok blev även film. Hon har också varit programledare i radio och tv. De populära böckerna om Rosengädda utspelar sig på Kinnekulle. Fri entré.

”En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittat på internet. Skönt udda komedi med Ryan Gosling och Emily Mortimer i ledande roller.” Anmäl dig till filmen – och om du vill ha fika eller inte (30kr, betalas i förväg!) i receptionen 0510- 77 00 50. I samarbete med Studiefrämjandet.

En geopark är ett område med geologi av internationell betydelse – alltså något som är unikt i världen. Just nu pågår arbetet för fullt inför ansökan till Unesco 2019 om att bli Sveriges första Unesco Globala Geopark. Anna Bergengren, projektledare för Platåbergens Geopark berättar. Det går bra att köpa lunch, till exempel i Book House Café. Fri entré.

Stickdesigner Sanna Mård Castman berättar om hur man jobbar som stickdesigner, om stickning och om hur man gör mönster. Hon har skrivit boken Stickad vinterfröjd. Ta gärna med din stickning! Vi bjuder på fika!  

Välkommen till en kväll i litteraturens tecken. Vi bjuder på boktips och fika! Är du med i en bokcirkel- eller vill du bli? Brukar du och dina vänner samma böcker men aldrig vid samma tidpunkt? Känner du att du saknar någon att prata och diskutera med om det du läst? Tycker du om att umgås med andra som också tycker om att läsa? Då är du välkommen till en inspirationskväll om läsande och bokcirklar!

Möt Boye och hennes diktning i nya innerliga och pricksäkra musikaliska tolkningar av Petra Haraldson, piano/sång, och Camilla Åström, dragspel/sång. Ett personligt urval med en stark ådra av både vemod och mod. Musiken och sången ackompanjerar, förstärker och tillför helt nya och överraskande dimensioner till texternas redan kraftfulla uttryck. ”Jag vill möta livets makter vapenlös” innehåller tonsatta dikter, berättelser och brev; texter av och om Karin Boye. Konserten är ca 55 minuter lång, eller enligt ö.k. Karin Boye berör. Hennes poesi känns märkligt aktuell i vår tid. Inte sällan handlar den om hur lika vi människor egentligen är, om att vi i grunden delar samma existentiella livsvillkor. Dikter om förundran, rädslor, längtan, mod och trots. Dikter om träd och stjärnor. Tidlöst vemod, passion och hopp. Alltid med en starkt och djupt klingande, känslig egen ton. Gruppmedlemmar Camilla Åström: dragspel, sång, komposition
Petra Haraldson: piano, sång, komposition Medarr: Musikcentrum Väst Fri entré

”Omgiven av besynnerliga grannar blir en ung kvinna plötsligt och mystiskt gravid. I desperation att skydda sitt ofödda barn dras hon ner i en allt djupare spiral av paranoia” Oscarsbelönad thrillerklassiker signerad Roman Polanski. Anmäl dig till filmen – och om du vill ha fika eller inte (30kr, betalas i förväg!) i receptionen 0510- 77 00 50. I samarbete med Studiefrämjandet.

På kvinnodagen berättar Lisen Schill om författaren, pedagogen, kvinnosakskämpen och visionären Ellen Key. Det går bra att köpa lunch, till exempel på Book House Café. Fri entré

Rolf Fredriksson, SVT:s tidigare Bryssel-korrespondent, berättar om hur det är att jobba med EU och Europafrågor (bl.a. Brexit), inför EU-valet 26 maj.  Biljett 50 kr bokas/köps i receptionen 0510-77 00 50 från 26 mars. Medarrangör: FN-föreningen och Studiefrämjandet.

”Baserad på Kazuo Ishiguros roman om de tre vännerna som växer upp på en internatskola på den brittiska landsbygden. Trots att allt på ytan verkar normalt är det något som inte stämmer. När den fruktansvärda sanningen uppdagas måste de konfrontera sina känslor för att hålla ihop. Trots mörkret är det kärlek och vänskap som är filmens stora budskap.” Anmäl dig till filmen – och om du vill ha fika eller inte (30kr, betalas i förväg!) i receptionen 0510- 77 00 50. I samarbete med Studiefrämjandet.

Gellert Tamas, En av våra mest kända journalister, dokumentärfilmare och författare och föreläsare. Sitt stora genombrott fick Tamas år 2002 med boken Lasermannen, om John Ausonius, för vilken han belönades med guldspaden; boken filmatiserades senare av Mikael Marcimain och belönades med Kristallen 2006. Boken Det svenska hatet – en berättelse om vår tid utom 2016. Biljetter 50 kr. köps/bokas i receptionen 0510-77 00 50 från 3 april. Medarr: FN-föreningen och Studiefrämjandet.