Stadsbiblioteket i Lidköping

Språkcafé på engelska med ledning av engelsmannen Andy Stone. Vi samtalar om aktuella ämnen eller vad vi gjort under veckan. Ibland använder vi kortleken ”More than one story” för att hitta nya samtalsämnen. Perfekt för dig som lärt dig engelska i skolan men behöver fräscha upp den. Ett jätteroligt sätt att lära känna nya människor på. Ingen avgift. Inget krav att gå varje gång utan det går bra att komma de tisdagar man kan, men anmäl dig ändå på 070-6996699 eller arvid.stahlgren@sv.se  Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan  

Fatima Bremmer, bördig från Skara/Nossebro, tilldelades Augustpriset 2017 för Ett jävla solsken – en biografi om Ester Blenda Nordström.
Det  är ett levande porträtt av en tid och av en person, som var undersökande journalist, äventyrare, barlejon, med en livslång förbjuden kärlek till en annan kvinna. En bok om att skriva och leva till varje pris. – Jag är jätteglad över att på det här sättet få tillbaka Ester Blenda Nordström där hon förtjänar att vara i historieskrivningen. Jag vet att hon skulle vara ganska belåten nu. Hon hade förmodligen tänt en cigg, och tagit sig ett järn, och varit oerhört nöjd med att stå rakt i rampljuset, sa Fatima Bremmer, när hon tackade för priset. Medarrangör: Studieförbundet Vuxenskolan. Biljett 50 kr. köps/bokas i receptionen 0510-77 00 50 från 12 september.

Agneta Ramberg – berättelser om 40 år som utrikeskorrespondent på Sveriges Radio. Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg har rapporterat från många olika konflikter i världen, men framför allt ifrån Mellanöstern. Hör Agneta berätta från Ayatolla Khomeinis Iran, om massakern i Sabra och Shatila och om händelser och nyhetsrapportering fram till idag. Medarrangör: FN-föreningen /Studiefrämjandet. Biljett 50 kr köps/bokas i receptionen 0510/77 00 50 från 17 september

Västgötska människoöden – berättelser ur Släktband med Elisabeth Renström, känd från P1 i radion. Under många år har vi kunnat lyssna till Elisabeth Renströms berättelser om enskilda människors historier i programmet Släktband i Sveriges Radio P1. Berättelserna är hämtade från släkters minnen och ur olika arkiv. I Lidköping kommer Elisabeth Renström att berätta om bland annat ett litet barn som föddes i hemlighet och som blev bortadopterat, om när striden om ett laga skifte innebar att en hel by vände sig mot och tog livet av sin ålderman, och om hur mycket pengar det fanns att tjäna på att stjäla textiler. Gratis platsbiljetter hämtas/bokas i receptionen 0510-77 00 50 från 18 september. Programmet arrangeras av Lidköpingsbygdens släktforskarförening, Studieförbundet Vuxenskolan och Skaraborgs Föreningsarkiv

Antibiotikaresistens – ett av de största hoten mot vår hälsa. Erik Gustafsson, Institutionen för Biovetenskap,
Högskolan i Skövde. Fri entré. Penicillin upptäcktes 1928 och är en av de viktigaste medicinska upptäckterna under 1900-talet. Med penicillin och andra antibiotikum har människan fått möjlighet att kunna behandla svåra bakteriella infektioner som annars hade kunnat leda till döden för de drabbade. Med tiden blir dock bakterier, helt naturligt, motståndskraftiga mot antibiotika och på grund av hög antibiotikaanvändning globalt har denna utveckling gått mycket fort och fortsätter att öka med oroväckande hastighet. Idag cirkulerar det bakterier där ingen antibiotika biter. Världshälsoorganisationen (WHO) klassar idag antibiotikaresistensen som ett av våra största globala folkhälsoproblem och skattningar visar att infektioner orsakade av resistenta bakterier, inom en snar framtid, kommer att skörda fler offer än cancer.

Fotokväll med Nicklas Larsson – fotograferande historielärare som delar sina västgötska fornminnesbilder på instagramkontot ancient_sites. Under kvällen presenteras bilder som rönt nationell och internationell uppmärksamhet, vilka vill placera Västergötlands forntid i ett större globalt sammanhang. Då bilderna kopplas till myter, folktro, arkeologiska rön, stora svepande penseldrag, samt en lika stor ansats till källkritik, handlar kvällen om att ta ett steg tillbaka och att försöka få ett annat perspektiv på vår äldre historia än de lokalhistoriska skildringarna ofta ger. Entrébiljett 50 kr köps/bokas i receptionen.

Ellen Page fullkomligt briljerar i denna charmiga dramakomedi om en ung tonårstjejs oplanerade graviditet och de personer som av skilda anledningar involveras i hennes beslut att låta föda barnet. Belönades med en välförtjänt Oscarsstatyett. Anmäl dig till filmen – och om du vill ha fika eller inte (30kr, betalas i förväg!) i receptionen 0510- 77 00 50. I samarbete med Studiefrämjandet.

Högläsning ur lättlästa böcker. Billigt och gott fika. Medarr: Studiefrämjandet, Vård & omsorg, Ung i Lidköping, Studieförbundet Vuxenskolan och Stadsbiblioteket.  

För föräldrar & barn 8-12 år. Vill du hjälpa ditt barn igång med läsningen och få tips om lätta, spännande och roliga böcker? Välkommen till Bibblans Bokcafé!  Tillsammans ska vi hitta läslusten! Anmälan senast 6 oktober/17 november till carola.fredriksson@lidkoping.se eller till bibliotekets reception 0510-77 00 50. Begränsat antal platser.

Malin Haawind har skrivit boken Sluta skrik för fan. Hur är det att vara förälder – egentligen? Med avstamp i egna erfarenheter berättar etnologen Malin Haawind om det lyckade i att misslyckas, om hur overallkrigen kan ge panikångest och om lättnaden i att ändå få den där varma lilla handen på kinden efter en bråkig dag. Detta är en bok om livet med småbarn. Om de stoltaste ögonblicken som förälder men också (kanske framför allt)  de minst stolta. Om hoten, mutorna, trugandet, bekräftelsen, närheten, ömheten och känslan av att bara vilja fly till en plats där ingen kräver något av en. Om att föräldraskap inte är en uppgift eller ett projekt som kan bockas av, utan ett liv som ska levas, med barn. Och i detta ska allas personligheter få plats – både småmänniskornas och de vuxnas. Medarrangör: Studieförbundet Vuxenskolan. Biljett 50 kronor hämtas/bokas i receptionen 0510-77 00 50 från 3 oktober.

Familjelördagarna innehåller allt ifrån teater till sagostunder och kreativt skapande. Klockan 11.00 Barnföreställning Klä på Klä av 2- 4 år Klä på Klä av handlar om något av det första vi lär oss: att ta på kläderna. Hur gör jag? Vem blir jag? Och varför är det så svårt att ta på sig strumporna? Biljetter, 20 kr/barn från 5 oktober. Bokas hämtas i bibliotekets reception telefon: 0510-770050 Mer program kommer.

Parul Sharma är människorättsjurist och hållbarhetsexpert. Hon föreläser kring Agenda 2030-processen samt miljö och hållbarhetsfrågor. Parul har en mångårig erfarenhet inom området CSR (=ansvarfullt företagande). Hon har under flera år rankats som en av de mest inflytelserika CSR-experterna i Norden. Parul är idag rektor på the Academy for Human Rights in Business, där över 450 företag har utbildats inom CSR frågor. Hon har varit ordförande för Svenska regeringens delegation för FN:s hållbarhetsmål; agenda 2030, och ledde arbetet 2016-januari 2018. Entrébiljett 50 kr. köps/bokas i receptionen 0510-770050 från 9 oktober. Medarrangörer: FN-föreningen/Studiefrämjandet/Röda korset/BLLF Sweden/Naturskyddsföreningen  

Dagens Nyheters musikkritiker Martin Nyström berättar och ger musikaliska smakprov. Som musikkritiker på Expressen och Dagens Nyheter, lärare på Musikhögskolan i Göteborg och som föreläsare och författare har Martin Nyström dagligen arbetat med musik i drygt 40 år. Han rör sig över de flesta av musikens alla genrer, även om han haft ett särskilt fokus på klassisk musik och opera. I sin föreläsning ”Mitt liv med musiken” berättar han om sitt första omvälvande möte med popmusiken, sin uppväxt med Evert Taube och den svenska vistraditionen samt sina avgörande ingångar i den klassiska musiken och operan.  Entréavgift 50 kr. Biljetter köps/bokas från 10 oktober via biblioteket tel. 0510-77 00 50. Medarrangör: Lidköpings Konsertförening.

Möt skaparna av Urban Fantasy-serien PAX: författaren Ingela Korsell och illustratören Henrik Jonsson. De berättar om böckerna och har en workshop. Fika! Anmälan senast 16 oktober till carola.fredriksson@lidkoping.se eller till bibliotekets reception 0510-77 00 50. Medarrangör: Studiefrämjandet

Anna Nygren, livsstilspedagog och grundare av Ung livsstil, föreläser. Många av dagens unga sover för lite och sitter för mycket framför dator och mobil. Detta får konsekvenser som visar sig på olika sätt, inte minst i skolan. Anna förklarar på ett enkelt sätt hur det funkar i kroppen och hjärnan när man får för lite sömn och spenderar mycket tid vid dator, TV och mobil. Hon ger också tips på hur man som förälder kan hjälpa sitt barn till goda livsstilsvanor. Målgrupp: Alla som är intresserade av ungas livsstil. Gratisbiljett bokas i receptionen 0510-77 00 50 från 15 oktober. Arrangör: Folkhälsorådet.

Trädgårdskonsulent  Henrik Bodin från Riksförbundet Svensk Trädgård föreläser hur du skall beskära buskar och träd på bästa sätt.
Fri entré för alla medlemmar i Riksförbundet svensk trädgård.  OBS! Medtag medlemskort. Övriga 20 kr i entrén. Medarrangör: Lidköpings trädgårdsförening/Studiefrämjandet.

Nu får du chansen igen  att byta böcker!  Städa din bokhylla och hitta nytt på Bokbytardagen. Lämna in böcker på stadsbiblioteket från och med 20 oktober. För varje bok får du en biljett som du byter till en ny bok under Bokbytardagen.

Klockan 13-15  Harry Potter – skaparverkstad. Kanske får du göra din egen trollstav?  Anmälan senast 29 oktober till Camilla.boring@studieframjandet.se Klockan 15-17 Fantastiska vidunder och var man hittar dem. Film från 11 år. Gratisbiljetter hämtas/bokas i receptionen0510-77 00 50. Medarrangör: Studiefrämjandet.

Musikföreställning för barn 3-8 år. Publiken får på nära håll uppleva fiol, cello, mandolin och gitarr samt sjunga, dansa och ta del av nyskriven musik, influerad av kabarémusik, visa och folkmusik. Gratisbiljetter bokas/hämtas i bibliotekets reception från 24 oktober, telefon 0510 – 770050.

Vem hade på 60-talet kunnat ana att tre afro-amerikanska kvinnor skulle bli nyckeln för USA till att stå sig i kampen om rymden mot Sovjet? Detta är den sanna berättelsen om tre briljanta kvinnor som arbetade för NASA under ett av historiens största rymdprojekt. Anmäl dig till filmen – och om du vill ha fika eller inte (30kr, betalas i förväg!) i receptionen 0510- 77 00 50. I samarbete med Studiefrämjandet.

Allan Ahlman berättar om sitt arbete som slottsarkitekt med Läckö slott och Bohus fästning. Efterrätten är eftermiddagsprogram med fika som Lidköpings studieförbund turas om att arrangera. Den här gången är det Studieförbundet Vuxenskolans tur. Biljett (fika ingår) 50 kr. köps/bokas i receptionen 0510-77 00 50 från 29 oktober.

Råd och tips för ditt nästa personbilsköp. Aspekter: Teknik, miljöpåverkan, prestanda, ekonomi. Medverkande: Lidköpings Tekniska Förening, Hugo Franzén (Franzén Energiteknik AB) samt personal från Lidköpings Kommun och bilhandlare. Medarrangör: Lidköpings Tekniska Förening. Gratisbiljetter hämtas/bokas i receptionen 0510-77 00 50 från 31 oktober.  

För föräldrar och barn 8-12 år. Vill du hjälpa ditt barn igång med läsningen och få tips om lätta, spännande och roliga böcker? Välkommen till bibblans bokcafé! Tillsammans ska vi hitta läslusten!

Sara Roland funderar kring byggnadsvård, landsbygdsutveckling och vardagsliv. Går det att leva modernt i gamla hus och samtidigt driva ett lantbruk i skyddade byggnader? Det frågade sig byggnadsantikvarien Sara Roland när hon för fyra år sedan tog över den kulturminnesmärkta släktgården Ekebo på Kållandsö. Föreläsningen utgår från hennes  personliga erfarenheter av att förvalta en gammal gård. Allt ifrån matnyttiga nätverk och hantverkare till vad skall man tänka på när man har en gammal gård. Vad innebär ett skydd? Varför är det bra att gården är skyddad? Fri entré.

Gabriel Brunegård har en passion för andra länder och kulturer. Han har rest i nära 70 länder. Nu kommer han till biblioteket och berättar om favoritresmål, kulturmöten och äventyr. Gratisbiljett hämtas bokas i receptionen 0510-77 00 50.

Bipoläre Pat har flyttat hem till sina föräldrar efter en lång vistelse på en psykiatrisk avdelning. Hans plan är att återförenas med sin exfru Nikki, som inte bara flyttat iväg utan även skaffat ett besöksförbud mot honom. En varm svart komedi med Bradley Cooper och Jennifer Lawrence i ledande roller. Anmäl dig till filmen – och om du vill ha fika eller inte (30kr, betalas i förväg!) i receptionen 0510- 77 00 50. I samarbete med Studiefrämjandet.

Biblioteket gästas av Björn Ranelid och Burcu Sahin i serien Forum för poesi och prosa som arrangeras i samverkan med Författarcentrum Väst och ABF. Biljett 50 kr köps/bokas i receptionen 0510-77 00 50  från 29 november. Björn Ranelid Björn Ranelid är född i Malmö, bor numera i Stockholm. Han började sitt yrkesliv som lärare i svenska och filosofi samtidigt som han spelade fotboll i Malmö FF. Han debuterade 1983 med romanen Den överlevande trädgårdsmästaren. Sedan dess har han skrivit fler än trettio böcker och belönats med bland annat Augustpriset, för romanen Synden (1994). I höst utkommer han med romanen Fantastiska kvinnor i vattentornet, som utspelar sig i Malmö. Läsaren får följa Ingrid Anker, som växer upp i en av nödbostäderna i ett ombyggt vattentorn. Där bor en brokig samling människor. Ingrid blir vän för livet med Stella och Olga, som flytt från revolutionens Ryssland, och med en äldre man får hon en son. Men först när sonen är vuxen och mannen är död flyttar hon med Stella och Olga till villan i Fridhem som hon ärvt av sin man. Fantastiska kvinnor i vattentornet är ett vittnesmål som tänjer på verklighetens gränser. Burcu Sahin Burcu Sahin är poet, uppvuxen i Stockholm. Hon har studerat och sedan även undervisat på Biskops-Arnös författarskola. Hon är sedan 2013 del av litteraturkollektivet Ce(n)sur. I höst debuterar hon med diktsamlingen Broderier. Dikterna börjar i det detaljerade handarbetet, så som det har praktiserats av generationer kvinnor: broderi, sömnad, vävning. Tradition och minne ställs mot rörelse, migration och konflikt – men inte som enkla motsatser, utan som en växande och föränderlig väv. “Det som läggs i våra händer / ska så småningom tas ifrån oss”

Familjelördagarna innehåller allt ifrån teater till sagostunder och kreativt skapande. Invigning av Alfons Åberg-utställningen 11.00 Barnteater: En stackars liten haj med Obanteatern.
Biljetter, 20 kr/barn från 30 november. Bokas/hämtas i bibliotekets reception telefon: 0510-770050