Stadsbiblioteket i Lidköping

För dig som gillar att prata och tipsa om böcker du läst eller lyssnat på, träffa kompisar och fika. Alla får vara med. Det kvittar hur mycket eller lite du läser! Ålder 8-12 år. Anmälan till lena.olsson-zylberstein@lidkoping.se

Kulturkaravanen kommer ut! En dag fylld med aktiviteter av böcker, sport och skapande. Du kan läsa, tävla, leka och spela. Konsthallen, bokbussen och fritidsbanken besöker Margretelund. Plats: AB-bostäders Kvarterslokal, Svartebäcksgatan/Margretelundsgatan

Simon är nio år och bor med sin mamma Karin. Han drömmer om att han är lejontämjare och att han med sitt lejon ska kunna skrämma Alex som jagar och slår Simon i skolan. Ålder: från 7 år. Fri entré.

Kulturkaravanen kommer ut! En dag fylld med aktiviteter av böcker, sport och skapande. Du kan forska, läsa, tävla, leka och spela. Konsthallen, bokbussen, Vänermuseet och fritidsbanken besöker Framnäsbadet.

Kulturkaravanen kommer ut! En dag fylld med aktiviteter av böcker, sport och skapande. Du kan forska, läsa, tävla, leka och spela. Konsthallen, bokbussen, Vänermuseet och fritidsbanken besöker Järpås. Plats: Björkhaga.

Kulturkaravanen kommer ut! En dag fylld med aktiviteter av böcker, sport och skapande. Du kan forska, läsa, tävla, leka och spela. Konsthallen, bokbussen, Vänermuseet och fritidsbanken besöker Filsbäcksbadet.

Serietecknarskola – lär dig hur du gör serier. Vi ses fyra gånger och lär oss tips och tricks om hur man skriver och tecknar serier med hjälp av serieskaparen Nicolas Krizan. Vi bjuder på fika. Alla får göra sin egen serie som vi sätter ihop till en gemensam serietidning fjärde gången. Serietidningssläpp på Konsthallen 11 juli kl.16. Från 10 år. Begränsat antal platser. Arrangör: Studiefrämjandet. Anmälan senast 27 juni till camilla.boring@studieframjandet.se.

Skriv novell på sommarlovet! Tycker du om att skriva? Välkommen på novellskrivarkurs i Tun på sommarlovet.  Under tre dagar får du lära dig att skriva novell under ledning av författaren Charlotte Wikhall. Ålder: Från 10 år. Anmälan till Camilla.boring@studieframjandet.se  senast 27 juni med namn, personnummer, adress, målsmans kontaktuppgifter och eventuell specialkost. Begränsat antal platser. Arrangörer: Studiefrämjandet/biblioteket

Inför premiären av Läcköoperans Vampyren ger projektansvarig och översättaren Catarina Gnosspelius, musiker och sångare ur ensemblen och operakännaren Björn Ekblom en introduktion. Dessutom bjuds på lite smakprov ur operan. Fri entré.

För dig som gillar att prata och tipsa om böcker du läst eller lyssnat på, träffa kompisar och fika. Alla får vara med. Det kvittar hur mycket eller lite du läst! Berättardags med Maria Sanderi. Anmälan lena.olsson-zylberstein@lidkoping.se

I samband med Vänerveckan får vi en beskrivning av en unik kanotfärd längs Skandinaviens längsta vattendrag, Göta älv, från källan i Härjedalen till utloppet i Göteborg som kanotbyggaren och kajakinstruktören Andi Röder från Harestad, marinbiologen Andrea Johansson från Göteborg. fotografen Anna Öhlund från Kurravaara utanför Kiruna och frilansskribenten Anders Sporsén Eriksson, gjorde sommaren 2017. Fri entré

Under Måbra-dagen gästar Blossom Tainton biblioteket: Stay stronger longer! En föreläsning som tar ett helhetsgrepp om hälsa och välmående. Vad behöver just DU just NU för att komma i din personliga toppform? M.U.M.S. -mat-umgänge-motion-sömn. Hälso- och livsstilsråd blir ofta generella men vi är alla olika och hänsyn bör tas till våra olikheter. Dessutom är vi i ständig förändring och i olika faser i livet. Arbeta med dig själv istället för emot.Hitta balansen mellan gas och broms. Här finns nyckeln till framgång. Gratis platsbiljetter hämtas/bokas i receptionen 0510-77 00 50 från 25 augusti. Arrangörer: Folkhälsorådet, Studiefrämjandet, Stadsbiblioteket.

Therese Ernedal som driver Rivendällgården på Kinnekulle och odlar grönsaker, bär och frukt till försäljning med naturenliga metoder berättar om hur du kan vara självhushållande på grönsaker i Sverige året runt. Fokus läggs på naturligt gödsel, kompost, växelodling, samodling och grönsaker som är bra anpassade för det svenska klimatet. Här lär du dig hur du förbereder en såbädd från en obrukad plätt mark och hur du planerar och anlägger din trädgård. Therese presenterar så- och skördedatum för olika grödor, hur du förlänger odlingssäsongen och hur och vad du kan skörda hela vintern. Medarrangör: Studiefrämjandet. Fri entré  

Nu fortsätter vår serie Forum för poesi och prosa som arrangeras i samverkan med Författarcentrum Väst och ABF. Nu får vi träffa Maja Lundgren och Caroline Ringskog Ferrada-Noli . Maja Lundgren debuterade 1993 med romanen Sprickan i ögat. Efter 90-talet, då hon bland annat skrev krönikor i tidskriften 90-tal, utkom hon med sin andra roman, Pompeji (2001). Den blev både kritikerhyllad och vida läst – samt belönades med Svenska dagbladets litteraturpris, Prix Jean Monnet de la littérature européenne och nominerades till Augustpriset. 2007 utkom boken Myggor och tigrar, en kontroversiell uppgörelse med den samtida kultursfären som väckte stor uppståndelse och mycket förargelse. Med åren har boken blivit betraktad som en av de mest intressanta och banbrytande böckerna från sin tid. I höst är hon aktuell med sin första roman sedan Mäktig tussilago (2013): Den skenande planeten. Det är en skruvad framtidsberättelse präglad av humor och berättarglädje. Jorden har just genomlevt ett fjärde världskrig när sändebudet Ki anländer från en annan planet för att hålla ett fredstal. Caroline Ringskog Ferrada-Noli romandebuterade 2009 med Naturen, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. 2016 utkom boken Kära Liv och Caroline, baserad på podcasten En varg söker sin pod, som hon producerar tillsammans med serietecknaren Liv Strömquist. Hon har också skrivit och regisserat serien Juicebaren, som gick på SVT 2017. I år är hon aktuell med sin andra roman, Rich Boy, som gestaltar tre generationers kvinnoliv, med samma bildrika, associativa stil som gjorde debuten så hyllad. Rich boy handlar om klass och moderskap, trauman som går i arv, och ensamma mammor som inte förmår ge sina barn det de behöver. Biljett 50 kr. köps/bokas från 30 augusti i receptionen 0510-77 00 50.

Nina lyckas få den eftertraktade huvudrollen i Tjajkovskijs Svansjön, men snart förvrids den vita glädjen till en svart surrealistisk mardröm. Flerfaldigt belönat drama signerat Darren Aronofsky, med bl.a. Natalie Portman och Mila Kunis i starka roller. Anmäl dig till filmen – och om du vill ha fika eller inte (30kr, betalas i förväg!) i receptionen 0510- 77 00 50. I samarbete med Studiefrämjandet.

Språkcafé på engelska med ledning av engelsmannen Andy Stone. Vi samtalar om aktuella ämnen eller vad vi gjort under veckan. Ibland använder vi kortleken ”More than one story” för att hitta nya samtalsämnen. Perfekt för dig som lärt dig engelska i skolan men behöver fräscha upp den. Ett jätteroligt sätt att lära känna nya människor på. Ingen avgift. Inget krav att gå varje gång utan det går bra att komma de tisdagar man kan, men anmäl dig ändå. Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan.  

Fatima Bremmer, bördig från Skara, tilldelades Augustpriset 2017 för Ett djävla solsken – en biografi om Ester Blenda Nordström.
Det  är ett levande porträtt av en tid och av en person, som var undersökande journalist, äventyrare, barlejon, med en livslång förbjuden kärlek till en annan kvinna. En bok om att skriva och leva till varje pris. – Jag är jätteglad över att på det här sättet få tillbaka Ester Blenda Nordström där hon förtjänar att vara i historieskrivningen. Jag vet att hon skulle vara ganska belåten nu. Hon hade förmodligen tänt en cigg, och tagit sig ett järn, och varit oerhört nöjd med att stå rakt i rampljuset, sa Fatima Bremmer, när hon tackade för priset. Medarrangör: Studieförbundet Vuxenskolan.

Västgötska människoöden – berättelser ur Släktband med Elisabeth Renström, känd från P1 i radion. Under många år har vi kunnat lyssna till Elisabeth Renströms berättelser om enskilda människors historier i programmet Släktband i Sveriges Radio P1. Berättelserna är hämtade från släkters minnen och ur olika arkiv. I Lidköping kommer Elisabeth Renström att berätta om bland annat ett litet barn som föddes i hemlighet och som blev bortadopterat, om när striden om ett laga skifte innebar att en hel by vände sig mot och tog livet av sin ålderman, och om hur mycket pengar det fanns att tjäna på att stjäla textiler. Gratis platsbiljetter hämtas/bokas i receptionen 0510-77 00 50 från 18 september. Programmet arrangeras av Lidköpingsbygdens släktforskarförening, Studieförbundet Vuxenskolan och Skaraborgs Föreningsarkiv

Antibiotikaresistens – ett av de största hoten mot vår hälsa. Erik Gustafsson, Institutionen för Biovetenskap,
Högskolan i Skövde. Fri entré. Penicillin upptäcktes 1928 och är en av de viktigaste medicinska upptäckterna under 1900-talet. Med penicillin och andra antibiotikum har människan fått möjlighet att kunna behandla svåra bakteriella infektioner som annars hade kunnat leda till döden för de drabbade. Med tiden blir dock bakterier, helt naturligt, motståndskraftiga mot antibiotika och på grund av hög antibiotikaanvändning globalt har denna utveckling gått mycket fort och fortsätter att öka med oroväckande hastighet. Idag cirkulerar det bakterier där ingen antibiotika biter. Världshälsoorganisationen (WHO) klassar idag antibiotikaresistensen som ett av våra största globala folkhälsoproblem och skattningar visar att infektioner orsakade av resistenta bakterier, inom en snar framtid, kommer att skörda fler offer än cancer.

Fotokväll med Nicklas Larsson – fotograferande historielärare som delar sina västgötska fornminnesbilder på instagramkontot ancient_sites. Under kvällen presenteras bilder som rönt nationell och internationell uppmärksamhet, vilka vill placera Västergötlands forntid i ett större globalt sammanhang. Då bilderna kopplas till myter, folktro, arkeologiska rön, stora svepande penseldrag, samt en lika stor ansats till källkritik, handlar kvällen om att ta ett steg tillbaka och att försöka få ett annat perspektiv på vår äldre historia än de lokalhistoriska skildringarna ofta ger.

Ellen Page fullkomligt briljerar i denna charmiga dramakomedi om en ung tonårstjejs oplanerade graviditet och de personer som av skilda anledningar involveras i hennes beslut att låta föda barnet. Belönades med en välförtjänt Oscarsstatyett. Anmäl dig till filmen – och om du vill ha fika eller inte (30kr, betalas i förväg!) i receptionen 0510- 77 00 50. I samarbete med Studiefrämjandet.

Malin Haawind har skrivit boken Sluta skrik för fan. Hur är det att vara förälder – egentligen? Med avstamp i egna erfarenheter berättar etnologen Malin Haawind om det lyckade i att misslyckas, om hur overallkrigen kan ge panikångest och om lättnaden i att ändå få den där varma lilla handen på kinden efter en bråkig dag. Detta är en bok om livet med småbarn. Om de stoltaste ögonblicken som förälder men också (kanske framför allt)  de minst stolta. Om hoten, mutorna, trugandet, bekräftelsen, närheten, ömheten och känslan av att bara vilja fly till en plats där ingen kräver något av en. Om att föräldraskap inte är en uppgift eller ett projekt som kan bockas av, utan ett liv som ska levas, med barn. Och i detta ska allas personligheter få plats – både småmänniskornas och de vuxnas. Medarrangör: Studieförbundet Vuxenskolan.

Dagens Nyheters musikkritiker Martin Nyström berättar och ger musikaliska smakprov. Som musikkritiker på Expressen och Dagens Nyheter, lärare på Musikhögskolan i Göteborg och som föreläsare och författare har Martin Nyström dagligen arbetat med musik i drygt 40 år. Han rör sig över de flesta av musikens alla genrer, även om han haft ett särskilt fokus på klassisk musik och opera. I sin föreläsning ”Mitt liv med musiken” berättar han om sitt första omvälvande möte med popmusiken, sin uppväxt med Evert Taube och den svenska vistraditionen samt sina avgörande ingångar i den klassiska musiken och operan.  Entréavgift 50 kr. Biljetter köps/bokas från 10 oktober via biblioteket tel. 0510-77 00 50. Medarrangör: Lidköpings Konsertförening.

Trädgårdskonsulent  Henrik Bodin från Riksförbundet Svensk Trädgård föreläser hur du skall beskära buskar och träd på bästa sätt.
Fri entré för alla medlemmar i Riksförbundet svensk trädgård.  OBS! Medtag medlemskort. Övriga 20 kr i entrén. Medarrangör: Lidköpings trädgårdsförening/Studiefrämjandet.

Vem hade på 60-talet kunnat ana att tre afro-amerikanska kvinnor skulle bli nyckeln för USA till att stå sig i kampen om rymden mot Sovjet? Detta är den sanna berättelsen om tre briljanta kvinnor som arbetade för NASA under ett av historiens största rymdprojekt. Anmäl dig till filmen – och om du vill ha fika eller inte (30kr, betalas i förväg!) i receptionen 0510- 77 00 50. I samarbete med Studiefrämjandet.

Sara Roland funderar kring byggnadsvård, landsbygdsutveckling och vardagsliv. Går det att leva modernt i gamla hus och samtidigt driva ett lantbruk i skyddade byggnader? Det frågade sig byggnadsantikvarien Sara Roland när hon för fyra år sedan tog över den kulturminnesmärkta släktgården Ekebo på Kållandsö. Föreläsningen utgår från hennes  personliga erfarenheter av att förvalta en gammal gård. Allt ifrån matnyttiga nätverk och hantverkare till vad skall man tänka på när man har en gammal gård. Vad innebär ett skydd? Varför är det bra att gården är skyddad?

Bipoläre Pat har flyttat hem till sina föräldrar efter en lång vistelse på en psykiatrisk avdelning. Hans plan är att återförenas med sin exfru Nikki, som inte bara flyttat iväg utan även skaffat ett besöksförbud mot honom. En varm svart komedi med Bradley Cooper och Jennifer Lawrence i ledande roller. Anmäl dig till filmen – och om du vill ha fika eller inte (30kr, betalas i förväg!) i receptionen 0510- 77 00 50. I samarbete med Studiefrämjandet.