Val 2022 – Vara kommun

Söndag den 11 september är det allmänt val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Förtidsröstningen startar den 24 augusti. Kommunen ansvarar för att genomföra valet, till exempel att se till att det finns röstmottagare och platser där du kan rösta.

Allmänna frågor om valet – Valmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Information in other languages – Valmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Förtidsrösta

Under perioden 24 augusti till och med 11 september kan du förtidsrösta. Du kan förtidsrösta i den egna kommunen eller i en annan kommun.

Öppettider lokaler förtidsröstning

Vara bibliotek

Måndag klockan 11-18

Tisdag klockan 11-18

Onsdag klockan 11-18

Torsdag klockan 11-18

Fredag klockan 11-16

Lördag klockan 10-13

Tråvads föreningshus

Torsdag 8 september 2022 klockan 16-19.

Vara kommunhus

På valdagen den 11 september är kommunhuset röstningslokal med samma öppettider som vallokalerna, det vill säga klockan 8-20.

Rösta med bud

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning.

Särskilt material för budröstning kan beställas hos kommunen eller hos Valmyndigheten. Valsedlar kan hämtas på alla ställen där man kan rösta eller beställa direkt från partierna. En budröst får göras i ordning tidigast 24 dagar före valdagen. Budrösten kan lämnas in som förtidsröst eller på valdagen i vallokal. Beställ material för budröstning. Länk till annan webbplats.

Ambulerande röstmottagare

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan kommunen ordna med en ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst.

I Vara kommun utser valnämnden ambulerande röstmottagare som alltid arbetar tillsammans i par. De ska kunna legitimera sig och har med sig material för förtidsröstning. Ambulerande röstning kan göras tidigast 18 dagar före valdagen och senast kl. 16.00 på valdagen.

För att beställa tid för ambulerande röstmottagare kontakta valkansliet på e-post val@vara.se eller tel. 0512-313 17. Beställningen bokas med fördel minst två dagar innan önskad tid för röstning.

Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning. Väljaren ska kunna uppvisa röstkort samt ID-handling.

Läs mer om hjälp vid röstning på Valmyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Valdistrikt och vallokaler

Vara kommun är indelat i nio valdistrikt. Ett valdistrikt är ett geografiskt område och består av 1 000-2 000 röstberättigade.

På väljarens röstkort framgår vilket valdistrikt hen tillhör.

På valdagen är följande lokaler öppna för mottagning av röster klockan 8-20:

  • Arentorp – Föreningshuset
  • Larv – Hedensborgs klubbhus
  • Levene – Cafédelen på Levene Arena
  • Kvänum – Skolmatsalen/aulan på Nästegårdsskolan
  • Skarstad – Bygdegården
  • Vara centrum – Skolmatsalen/aulan på Alléskolan
  • Vara västra – Idrottshallen på Varas Västra förskola
  • Vara östra – Skolmatsalen på Torsgårdsskolan
  • Vedum – Laskegården

På valdagen kan du bara rösta i den vallokal som står på ditt röstkort.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: