Bibliotek för alla

Biblioteket är till för alla och alla har rätt att ta del av bibliotekets tjänster. Stadsbiblioteket är modernt och tillgänglighetsanpassat. I hörsalen, Biblioteksscenen och på Bibliotekstorget, nedanför trappan, finns hörslinga.

Vi serverar aldrig nötter i biblioteket eller i Biblioteksscenen på grund av allergirisken. Vi hoppas kunna hålla en nötfri miljö men kan inte garantera att besökare inte har med/äter nötter i bibliotekslokalerna.

Film om bibliotekets utbud

Böcker med stor stil

Storstilsböcker har större text än vanliga böcker. Innehållet är detsamma som i den vanliga boken. Tjockare böcker delas upp i två delar för att de inte ska bli för tunga. Alla får låna storstilsböcker, de står på en särskild hylla i biblioteket.

Boken kommer

För dig som inte kan komma till biblioteket på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning finns en kostnadsfri service som kallas Boken kommer.

Detta innebär att personal från biblioteket kommer hem till dig med böcker. Utkörning sker på fasta dagar. Kontakta biblioteket för att boka leverans och för att lämna ev. önskemål.

Kontakt
Ingrid Hagelin
Tel: 0510-771046
E-post: ingrid.hagelin@lidkoping.se

Lättläst för vuxna

På vår avdelning för lättläst har vi böcker och tidningar för dig som älskar att läsa, men som tycker att det är lite svårt.

Här finns påhittade böcker och böcker som handlar om verkliga händelser och personer. Det finns också lättlästa böcker att lyssna på.

Lättlästcafé

På biblioteket ordnas då och då lättlästcaféer tillsammans med Lidköpings studieförbund. Caféerna annonseras på bibliotekets hemsida och på Facebook.

Hit kan du komma och gratis lyssna till högläsning av spännande och roliga lättlästa böcker. Det finns vid dessa tillfällen också gott fika att köpa.

Läsombud

Kommer du i ditt arbete i kontakt med personer som har någon form av läsnedsättning kan du bli läsombud.

Som läsombud får du ur flera perspektiv lära dig att synliggöra text och läsning för den eller de personer du arbetar med. Att kunna få ta del av det skrivna ordet är en mänsklig rättighet. Läsombudets uppgift är mycket viktig.

Läsombudsverksamheten är väl etablerad i kommunens LSS-verksamheter och inom äldreomsorgen. Läsombuden träffas cirka två gånger per år och får tips och råd av personalen på Lidköpings stadsbibliotek. Det erbjuds löpande kurser och inspirationsdagar för läsombud i Västra Skaraborg.

Talböcker och Legimus

En talbok är en inläst bok för dig som har svårt att läsa tryckt text och istället vill lyssna. För att läsa talböcker behöver du någon form av spelare. Du kan använda mobil, surfplatta eller dator. Det finns också särskilda Daisy-spelare, där du kan lyssna på talböcker på skiva eller på minneskort. Biblioteket har några sådana spelare för utlån.

Legimus är ett digitalt bibliotek Länk till annan webbplats. från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Legimus finns både som app och som webbplats. Via Legimus kan du strömma eller ladda ner talböcker direkt till din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Legimus har tusentals talböcker på olika språk som du själv kan välja mellan och låna direkt.

Alla som har någon form av läsnedsättning kan använda Legimus. För att få tillgång behöver du ett användarkonto. Kontakta oss på biblioteket för att boka tid så hjälper vi dig att skapa ett konto och komma igång. Om du är under 18 år måste en målsman följa med till biblioteket.

Taltidning

Flera dagstidningar finns som taltidning, t.ex. Nya Lidköpings tidning. Taltidningen vänder sig framför allt till dig som har någon form av läsnedsättning och därför har svårt att läsa en papperstidning. För mer information kontakta den tidning du är intresserad av. För NLT som taltidning, kontakta kundservice på telefon 0510-897 00.

För mer information, se även Dagstidningen som taltidning - Myndigheten för tillgängliga medier (mtm.se) Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Anneli Johansson

Titel: Bibliotekarie

Enhet: Kultur o Fritid

Tel: 0510-770045

E-post: Anneli.Johansson@lidkoping.se

Kontakt

Helena Melin

Titel: Biblioteksassistent

Enhet: Kultur o Fritid

Tel: 0510-771379

E-post: helena.melin@lidkoping.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: