Låna, leta och läs på biblioteket

För att låna hos oss behöver du ett lånekort och en pinkod samt fylla i en samtyckesblankettlänk till annan webbplats. Båda funktionerna finns i Självservice under Uppleva och göra. Du kan också skaffa lånekort direkt på plats i biblioteket. I vår katalog kan du göra omlån och reservera böcker.

Fjärrlån

De böcker som du inte kan hitta på vårt bibliotek kan vi ändå hjälpa dig att spåra och låna hem för din räkning. Vi vänder oss då till specialbibliotek, större folkbibliotek och lånecentraler.

Ibland kan du önska en tidskrifts- eller tidningsartikel som vi inte har. Det kostar 2 kr per sida (max 25 kr). Från forsknings- och specialbibliotek kostar det 100 kr per artikel.

Lånekort

Vuxna (över 18 år) ska kunna visa id-kort och underteckna ett samtyckesavtal för att få ett lånekort. Barn får lånekort vid 6 års ålder. Vårdnadshaver undertecknar samtyckesavtal för barn under 18 år. Första lånekortet är gratis. Ett förstört eller förlorat kort kan ersättas med ett nytt mot visande av id-kort. Det kostar 10 kr.

Ha alltid lånekortet med dig! Du är ansvarig för allt som lånas på ditt kort. Låna aldrig ut ditt lånekort till andra. Anmäl om ditt lånekort har stulits eller tappats. Meddela biblioteket om du byter namn, adress eller telefonnummer. En pinkod som hör till lånekortet gör att du kan låna i automaten, låna e-böcker mm.

Lånetid

Lånetid för medier är oftast fyra veckor. För tidskrifter, dataspel, tv-spel och andra spel och vissa böcker är tiden 14 dagar. Lånetiden för filmer är 7 dagar.

Du får ett kvitto vid varje lånetillfälle. På kvittot finns dina lån med återlämningsdatum och vilka titlar som du har reserverat.

Omlån

Du kan förlänga dina lån om materialet inte reserverats av annan låntagare. Detta kan kan göras per telefon 0510-77 00 48 eller på webben.länk till annan webbplats Omlån kan göras högst tre gånger. Om du vill låna om fjärrlån, ring oss på telefon 0510-77 00 51.

Reservera

Du kan reservera böcker, ljudböcker, filmer och musik gratis. När de kommer in skickar vi ett meddelande till dig. Du kan reservera både material som är utlånat och det som finns inne.

Har vi inte boken du söker, har vi möjlighet att låna in den från annat bibliotek.

När lånetiden är slut

Om du inte har lämnat tillbaka det du lånat, skickar biblioteket en påminnelse. Skulle lånet efter tre påminnelser inte vara återlämnat, får du en räkning och spärras från att låna. Alla avgifter du fått ska betalas även om du hittar böckerna och lämnar tillbaka dem.

Avgift för för sent återlämnande av böcker

  • Böcker lånade på vuxenavdelningen kostar 2 kr per bok och dag.
  • Böcker lånade på barnavdelningen – ingen övertidsavgift
  • Sent återlämnat korttidslån kostar 5 kr per dag
  • Maxavgift för 1 bok eller CD 50 kr och 2 och flera böcker eller CD är 100 kr
  • Filmer kostar 10 kr per dag och max 100 kr

Åldersgräns för att hyra olika media

15-årsgräns gäller vid lån av film och dataspel. 16-årsgräns för lån av tv-spel.

Ersättning för skadad eller försvunnen bok

Skulle böcker eller något annat som du lånat skadas eller försvinna får du ersätta dessa enligt bibliotekets bedömning.

Biblioteket lånar ut tv-spel. För att låna måste du ha fyllt 16 år. Lånetiden är 14 dagar. Vi har spel till konsollerna: Playstation 3, Wii och Xbox 360.

Anobii: skanna ISBN nummer och få koll på din bokhylla hemma

Goodreads: även här kan man ordna den egna bokhyllan, men man kan också diskutera böcker och läsning med andra. Här kan man även utmana sig själv och sätta upp läsmål.

Readmill: En e-bok-läsare med möjligheter att diskutera sin läsning och böcker med andra.

Du kan ladda ner e-böcker till din dator, smartphone eller läsplatta. Du kan även lyssna på e-ljudböcker. I vår självservice klickar du på Uppleva och göra och sedan ”Låne e-böcker ”eller ”Låna e-ljudböcker”länk till annan webbplats. Observera att det inte längre går att hitta alla våra e-böcker i vår katalog utan man bör söka på e-boksidan/eLib.
Det finns också en app kopplad till e-lib för att läsa och lyssna på böcker. Den heter Biblio och finns att ladda ner från Appstore eller Play butik. Välj Bibliotek Västra Skaraborg i rullisten och logga in med lånekortsnummer eller personnummer samt din pinkod. Observera att det finns olika symboler för ljudbok och e-bok och att det går att göra dem tillgängliga offline. När du ska fortsätta att lyssna/läsa hittar du din bok under Mina lån i appen. Spelaren kommer automatiskt ihåg var du slutade. Ditt lån kommer att avslutas automatiskt efter 28 dagar.

Det finns också fria e-böcker av svenska författare i Litteraturbanken länk till annan webbplatsoch det finns nordiska e-böcker i Projekt Runeberglänk till annan webbplats. För att läsa e-böcker behöver du ladda ner Adobe Digital Editions.

Observera att du kan ladda hem maximalt två böcker per lånekort och vecka. Alla e-böcker tas från en pott om 25 000 kronor per kvartal. En bok kostar upp till 30 kronor. När potten är tom går det inte att ladda hem flera e-böcker från våra bibliotek under det kvartalet.

Orienteringskarta för biblioteket

Här hittar du vår orienteringskartalänk till annan webbplats som hjälper dig att hitta på Stadsbiblioteket.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: