Lidköpings Konsthall

Lidköping Konsthall är en professionell och attraktiv mötesplats, som presenterar högkvalitativa utställningar av nationella och internationella konstnärer som främst verkar inom foto, design, form, konsthantverk, keramik och porslin. Lidköpings Konsthall arbetar aktivt med att samverka mellan lokala och regionala aktörer.

Genom konstutställningar, föreläsningar och pedagogisk verksamhet arbetar Lidköpings Konsthall för att utveckla ett kritiskt förhållningssätt, inspirera och öka förståelsen för samtidskonst.

Du kan fördjupa din upplevelse av våra utställningar på många olika sätt. Vi erbjuder både visningar och workshops i samband med utställningarna för att fördjupa kunskapen kring samtidskonst och främja skaparglädjen hos såväl stora som små.

Aktuell utställning

Ella Tillema - Evig Sommar, 24/4 – 5/6

Ella Tillemas verk skärskådar vår samtid. Genom verken berättar hon en historia om ojämlikhet, miljöförstöring och kapitalism som får oss att fundera och tvivla på den värld vi lever i. Hon arbetar med måleri, screentryck, text och musik. I sitt konstnärskap bearbetar och berättar hon om sin upplevelse av vår samtid. Konsten är ett sätt att ifrågasätta och reagera på de som händer i omvärlden men också ett sätt att hantera sorgen över allt som går fel. Hennes verk är alltid träffsäkra och ofta fyllda med ett lågintensivt mörker som inte går att bortse ifrån. På ett sätt inte olikt många frågor som definierar tiden vi lever i idag.

Ella Tillema är född 1983, hon är utbildad vid Malmö Konsthögskola och bor och verkar i Diö, i Småland.

2021

Björn Wessman 19/6 – 28/8

I Björn Wessmans landskapsmålningar klingar färgerna och naturen är besjälad. Hans landskap är synteser från olika delar av världen där den obefolkade naturen glöder av färger och sjuder av energi och närvaro som det är lätt att förlora sig i.

Jesper Waldersten 11/9 – 30/10

Svärta och humor är utmärkande för Jesper Walderstens konstnärskap. Genom foto, måleri, illustration och text skapar har verk som både får oss att skratta och samtidigt ifrågasätta allt.

2021

Hertha Hanson – Nyårsnatt, 27/2 – 10/4

Genom abstrakt måleri utforskar Hertha Hansson den måleriska energin och målardukens förutsättningar. Hennes poetiskt utforskande måleri är fullt med rörelse och rytm. Hertha Hanson är född 1980 i Lund och bor och verkar idag i Karlstad. Hon är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. I utställningen Nyårsnatt får vi se nya verk från de senaste åren där Hertha har börjat experimentera med ord som samspelar med bilderna. I målningarnas lager finns minnen och erfarenheter som tillkommit under verkets tillblivelse och som bygger upp målningens egen historia och påverkar det som kommer efter.

Håll utkik på våra sociala medier för digitalt material från utställningen.

Jonas Liveröd, Sminka grisen, 23/1-20/2

Nationalencyklopedin beskriver Liveröds konstnärskap ”som präglat av en ohämmad energi, en plats där allt från antika till samtida myter och riter krockar och blandas i en våldsam urladdning. Hans metod är främst inriktad på teckning, skulptur och installation men tar en mängd uttryck med en stor materialblandning och interdisciplinära överskjutningar, där han även arbetar med text, curatorsverksamhet eller vad som kommer i hans väg.

Lidköpings konstförening c/o Lidköpings konsthall

2020

Danilo Stankovic, 21 november 2020 – 16 januari 2021

Danilo Stankovic är intresserad av det sublima och extatiska i vår existens. I sitt konstnärskap utforskar han folktro, mystik och mytologi genom måleri, teckning och skulptur. Han är född 1981, lever och verkar i Malmö och är utbildad vid Malmö konsthögskola.

Danilo Stankovic, 21 november 2020 – 16 januari 2021

Andreas Eriksson, Lovisa Ivenholt och Martin Hansson – Gjuta, måla, väva, 5 september – 30 oktober

Tre välkända, lokala konstnärer – för första gången tillsammans i konsthallen.

Lidköpings konstförening c/o Lidköpings konsthall

Klara Kristalova, Dikt och Tanke, 13 juni – 22 augusti

Klara Kristalova fantastiska skulpturer och teckningar för tankarna till sagor, myter och drömmar men det finns alltid en dubbelhet i verken med en mörk underton. I hennes bildvärld återfinns en blandning av oskuldsfullhet och utsatthet med unga kvinnor som återkommande motiv.

Klara Kristalova, Dikt och Tanke, 13 juni – 22 augusti

Mari Rantanen, Tankar och Drömmar, 18 april – 30 maj

Med chockrosa, lysande orange och strålande guld har Mari Rantanen hittat en helt egen plats i samtidskonsten. I definierade fält som bygger på strama strukturer skälver färgerna bredvid varandra. Hennes ljusintensiva verk med intrikata mönsterkonstruktioner är måleri i sin egen rätt.

Mari Rantanen, Tankar och Drömmar, 18 april – 30 maj

Lars Erik Ström – Hur många ord måste man använda att se med? 22 februari – 4 april

Lars-Erik Ström (1929-2017) danades som konstnär i en omvälvande tid och skaffade sig en gedigen konstutbildning. Han gick på Slöjdföreningens skola och fortsatte direkt därefter på konsthögskolan Valand under den legendariske Endre Nemes. Lars-Erik Ström var en av dem som bejakade och vidareutvecklade de högaktuella idéerna om en ny och annorlunda konst. Han gjorde det på sitt eget sätt till mycket personliga bilder. Konstnärsbanan som målare och grafiker blev framgångsrik med många utställningar härhemma och utomlands.

Lars Erik Ström – Hur många ord måste man använda att se med? 22 februari – 4 april

Torsten Jurell – Förtroende och Svek, 18/1 – 15/2

I en värld där sanningen och lögnen strider om scenutrymmet, har Torsten Jurell funnit i marionetter och skuggteater en källa för ett bildspråk där han experimenterar i ljud, ljus, rörliga bilder som en metafor för vår tid. I arbetet med skulpturer i keramik arbetar han sedan många år i Jingdezhen i Kina – platsen för porslinets födelse. Torsten Jurell som är baserad i Sverige och Kina, kan beskrivas som en internationellt verksam multimediakonstnär. I en estetisk form som varken är svensk eller kinesisk, integrerar han människans äldsta, urtida formmaterial, leran, med vår tids tekniker för att även beskriva samhörigheten mellan det gamla och nya, mellan det folkliga, tradition och det samtida.

2019

Cooper & Gorfer – Interrruptions, 19/10 – 30/12

I utställningen Interruptions porträtterar Cooper och Gorfer flera generationer kvinnor från svenska Sápmi. I sina fotografier undersöker konstnärerna frågor om identitet och om hur vårt kulturella arv påverkar vår världsbild och våra handlingar. I de fantastiska porträtten avslöjas det lager av personliga erfarenheter och kollektiva minnen som formar oss.

Clara Gesang Gottwot och Ane Svenheden – Clara&Ane c/o Lidköpings konstförening, 7/9 – 5/10

Clara Gesang Gottowt inspireras i sin konst bland annat av ljusfenomen, naturen och textilt hantverk. En del av verken påminner om infärgat tyg, andra om gamla tapeter eller om solnedgångar och himlar. För Ane Svenheden är materialet och hantverket centralt. Arbetet blir en konsekvens av en ständig iakttagelse av naturens färger, ljus och rörelseformer.

Bea Szenfeld och Stina Wirsén – Papier, 15/6 – 24/8

Bea Szenfelds spektakulära pappersplagg möter Stina Wirséns lustfyllda bildvärld. I gränslandet mellan konst och mode möts de båda konstnärerna i en gemensam förkärlek för det analoga, handens arbete och det gemensamma arbetsmaterialet, papperet. Tillsammans skapar dom en värld där konstbegreppet utvidgas och kreativiteten är oändlig.

Bea Szenfeld och Stina Wirsén – Papier, 15/6 – 24/8

Vill du ställa ut i Lidköpings Konsthall?

Här hittar inforamtion och länk till ansökan

Publicerad:

Senast uppdaterad: