Hög vattenförbrukning i kommunen - Spara på vattnet!

Vattenförbrukningen är just nu hög och i delar av ledningsnätet kan det märkas att trycket är lågt. Även om det finns mycket vatten i Vänern är våra vattenledningar dimensionerade för normal hushållsförbrukning. När det blir långa torkperioder och varma sommardagar räcker inte kapaciteten i ledningarna till att vattna gräsmattor och fylla pooler. Då behöver vi spara på vårt dricksvatten för att undvika bevattningsförbud i kommunen.

Så kan du minska ditt vattenanvändande

 • Låt gräsmattan vara
  En gräsmatta klarar långvarig torka. Det kan gå åt så mycket som 350 liter vatten om du har igång vattenspridaren i 20 minuter.
 • Vattna vid rätt tidpunkt
  Vattna växterna på tidiga mornar eller sena kvällar när det är lite svalare. När det är som varmast dunstar det mesta vattnet bort.
 • Kyl vatten i kylskåpetFyll en tillbringare med vatten och ställ in i kylen. Då slipper du spola länge i kranen för att få kallt vatten.
 • Undvik stora vattenuttag på dagtid
  Om du ska fylla en pool gör du det bäst långsamt med lågt vattenflöde och helst på natten. Då är vattenförbrukningen lägre. Du kan också kolla med lokala företag om de kan hjälpa dig att fylla poolen med tankbil. De hämtar då vatten på anvisade platser där kapaciteten är högre.
 • Samla regnvatten
  När det är torka och inget regn är det svårt att samla regnvatten. Men bästa sättet att spara på vårt drickvatten är att vattna med regnvatten. Om du bor i hus kan du samla regnvatten från ett stuprör i en tunna eller liknande.

Det finns många andra sätt att minska din vattenanvändning på. Exempelvis att alltid diska fulla diskmaskiner och inte borsta tänderna, raka sig eller handdiska under rinnande vatten.

Bevattningsförbud kan införas vid extrema situationer

Om det uppstår en situation där vi har begränsad tillgång på dricksvatten eller begränsad kapacitet i ledningsnätet så behöver vi minska vår användning av vattnet. Då kan bevattningsförbud behöva införas.

Under våren och sommaren används dricksvatten ofta till annat än normal hushållsförbrukning. Extra ansträngt blir det när många hushåll vattnar sina gräsmattor, fyller pool, spa- eller badtunna samtidigt. Våra vattenledningar är dimensionerade för normal hushållsförbrukning. Stora vattenuttag och hög vattenförbrukning under längre tid gör att trycket sjunker i vissa delar av ledningsnätet. Om bevattningsförbud införs kommunicerar vi alltid ut det på våra kanaler.

Vårt viktigaste livsmedel

Dricksvatten är ett av våra viktigaste livsmedel. Vi är vana att alltid ha tillgång till det men det är viktigt att inte ta det för givet. Tillsammans kan vi göra små förändringar i vardagen för att hjälpas åt att hushålla med dricksvattnet.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: