Serveringstillstånd

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se.

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Sista ansökningsdag för serveringstillstånd gällande Power Big Meet är 26/6 kl 17:00.

Serveringstillstånd krävs för servering av starköl, vin, starksprit och andra jästa drycker. Observera: nya avgifter från och med 1 mars 2016.

Ansök om serveringstillstånd via vår e-tjänst

För att göra en nyansökan om serveringstillstånd krävs ingen inloggningskod eller e-legitimation.  Förutom att göra ansökningar så kan du då även bland annat anmäla förändringar i bolaget, ändra kontaktuppgifter, anmäla catering samt ta bort och lägga till serveringsansvarig personal.

Kommunen ansvarar för tillstånd, tillsyn och sanktionsärenden för serveringstillstånd enligt alkohollagen. Tillstånd kan ges om den sökande uppfyller kraven i lagen och följer de av fullmäktige tagna besluten om policy och riktlinjer. Riktlinjer serveringstillstånd.

Här kan du läsa om hur du ansöker om serveringstillstånd och få information om vad som gäller för dig som krögare eller privatperson.

Regler om serveringstillstånd finns i alkohollagen. Enligt alkohollagen får bara den som har serveringstillstånd sälja alkohol. Observera att även alkohol som ingår i en entré- eller deltagaravgift räknas som försäljning och kräver serveringstillstånd.

När behövs inte serveringstillstånd?

  • avser det ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer, det vill säga ett slutet sällskap,
  • sker det utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna, och
  •  äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.

Ett exempel på en tillställning är en privat bröllops- eller födelsedagsfest.

Stadigvarande serveringstillstånd

Planerar du att driva restaurang och servera alkohol måste du ha ett stadigvarande serveringstillstånd. För att få tillståndet måste du visa att du är lämplig att ha det.

Stadigvarande serveringstillstånd (ett tillstånd som gäller tills vidare) gäller bara för den som fått tillståndet och i den lokal som står angiven i tillståndsbeviset. Tillståndet kan inte överlämnas till någon annan person eller annat bolag eller flyttas med till en annan lokal. Serveringstillståndet löper på tills ett beslut om upphörande fattas eller så länge som verksamheten uppfyller alkohollagen och kriterierna som tillståndet ges utifrån.

Alkohollagen reglerar vad som krävs för att få sälja alkohol. Tillståndsenhetens uppgift är att utreda om kraven i alkohollagen uppfylls. Det är social- och arbetsmarknadsnämndens arbetsutskott som fattar beslut om stadigvarande serveringstillstånd.

Krav för att få serveringstillstånd

För att få ett serveringstillstånd måste du uppfylla följande krav:

Personlig lämplighet

Den som beviljas serveringstillstånd ska vara lämplig. Med det menas bland annat att den som söker ska vara ekonomiskt skötsam, inte ha ett brottsligt förflutet samt ha kunskaper i alkohollagstiftningen.

Kunskapskrav

Den som ansöker om tillstånd för alkoholservering eller provsmakning ska göra ett kunskapsprov om alkohollagstiftningen. Provet görs hos kommunen. Observera att ett godkänt kunskapsprov krävs (med vissa undantag) för alla typer av tillstånd, även vid tillfälliga tillstånd och tillstånd till slutna sällskap. Folkhälsomyndigheten har tagit fram en kunskapsplan som vägledning till vilka kunskaper som krävs, där kan du läsa mer om vilka regler som gäller för kunskapsprovet.  Kunskapsprov om alkohollagstiftning

Mat

Lagen ställer krav på att lagad eller på annat sätt tillredd mat ska serveras under hela serveringstiden. Gästerna ska kunna erbjudas ett varierat utbud av maträtter. När det gäller stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten ska serveringsstället dessutom ha ett eget kök i anslutning till serveringslokalen. Utrustningen i köket ska hålla en viss standard. Det är till exempel inte tillräckligt med en vanlig lägenhetsspis eller mikrovågsugn.

Lokal

Lokalen ska vara lämplig ur brandsäkerhetssynpunkt och ha ett, i förhållande till lokalens storlek, lämpligt antal sittplatser för matservering. Lokalen ska vara registrerad som livsmedelsanläggning hos Miljö-Hälsa. Även om den sökande och lokalen uppfyller lagens krav kan en ansökan om serveringstillstånd avslås om den tilltänkta serveringen kan befaras medföra olägenheter i fråga om ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa. För uteservering ska förutom alkoholserveringstillstånd, upplåtelsetillstånd för tomtmark föreligga. Detta utfärdas av polismyndigheten i samråd med kommunen. Serveringsytan ska utgöras av sittplatser vid bord på en klart avgränsad yta i anslutning till restaurangen.

Tillfälligt serveringstillstånd

Om du vill servera alkohol vid enstaka tillfällen eller perioder, till exempel vid festivaler, kan du ansöka om ett tillfälligt serveringstillstånd.

Tillståndet kan sökas av företag och registrerade föreningar. Tillfällig servering förutsätter att det inte är fråga om regelbundet återkommande verksamhet. Ett tillfälligt serveringstillstånd kan beviljas för servering till allmänheten eller slutet sällskap.

Servering till allmänheten

Alkoholen måste köpas in från Systembolaget eller partihandlare.

Servering till slutet sällskap

All alkohol måste köpas in från Systembolaget. För att räknas som slutet sällskap ska deltagarna vara kända innan arrangemanget. Kan medlemskap lösas i entrén är det inte ett slutet sällskap, inte heller om arrangemanget har annonserats ut till allmänheten.

Serveringstider

Enligt alkohollagen får servering börja klockan 11:00 och ska vara avslutad senast 01:00 om inte tillståndsmyndigheten beslutar om annan sluttid. Kommunen får i sina riktlinjer ange vilka serveringstider som bör gälla.

Serveringstiderna har en viktig funktion när det gäller att motverka störningar för närboende samt alkohol- och ordningsproblem.

Permanent serveringstid efter klockan 02:00 beviljas inte. Utökad serveringstid vid enstaka speciellt tillfälle kan beviljas till klockan 03:00.

Serveringstid för tillfälliga tillstånd till allmänheten är till klockan 01:00.

Allmänt gäller att serveringslokalen ska var utrymd ½ timma efter serveringstidens utgång.

Ansöknings- och tillsynsavgifter

Enligt Alkohollagen har kommunen rätt att ta ut avgifter för prövning av ansökningar om serveringstillstånd. Arbetet med serveringstillstånd är myndighetsutövning med ett direkt lagstöd för avgiftsuttag. Avgifterna ska täcka kommunens kostnader för prövningen. Observera: Nya avgifter från och med 1 mars 2016.

  • Ansökningsavgiften för serveringstillstånd sätt in på bg: 5769-3665.
  • Meddelande till mottagaren 7335000-31101-26700
  • Ansökan behandlas inte förrän avgiften är inbetald.
  • Avgiften avser myndighetsutövning och är momsbefriad.
Stadigvarande serveringstillstånd
Avgift
Allmänheten, slutet sällskap eller cateringverksamhet i slutna sällskap.8000 kr
Paustillstånd5000 kr
Ändring i tillståndet stadigvarande (till exempel serveringstid, utökad serveringsyta, alkoholdryck)3500 kr
Ändringar i stadigvarande tillstånd tillfälligt (till exempel enstaka tillfällen, serveringstid, utökad serveringsyta).600 kr
Provsmakning vid tillverkning6000 kr
Konkursförvaltare (max 3 månader)3000 kr
Ändringar i ägarförhållande med samma juridiska person/Bolagsändring4500 kr
Servering i gemensamt serveringsutrymme4000 kr
Tillfälliga serveringstillstånd
Avgift
Allmänheten längre än tre dagar6500 kr
Allmänheten upp till 3 dagar5500 kr
Slutna sällskap800 kr
Slutna sällskap sammanhängande dagar - plus 100 kr/dag100 kr
Paustillstånd (max 3 månader)1000 kr
Provsmakning vid arrangemang4000 kr
Servering i gemensamt serveringsutrymme (max 1 mån)1000 kr
Kunskapsprov (ingår möjlighet till två stycken omprov)1 500 kr
Grundavgift tillsyn årligen
Avgift
Grupp A:Stadigvarande slutna tillstånd till föreningar som ej driver försäljning med vinstintresse, samt restauranger med tillstånd till kl 22.00. 2 500 kr
Grupp B: Restauranger med tillstånd till 00.004 000 kr
Grupp C: Restauranger med tillstånd till 01.005 000 kr
Grupp D: Restauranger med tillstånd till 02.006 000 kr
Tillsynsavgift omsättning
Avgift
0-50 000 kr750 kr
50 001-100 000 kr1 500 kr
100 001-250 000 kr3 000 kr
250 001-500 000 kr6 000 kr
500 001-1 000 000 kr8 000 kr
1 000 001 - 5 000 000 kr12 000 kr
5 000 001 - 10 000 000 kr13 000 kr
10 000 001 - 14 000 kr
Tillsynsavgift folköl, tobak och receptfria läkemedel
Avgift
Folköl1 500 kr
Tobak1 500 kr
Receptfria läkemedel1 500 kr
2 kategorier2 000 kr
3 kategorier3 000 kr

Ansvarsfull Alkoholservering

Utbildningen vänder sig till restauranger, företag med all personal som är berörda av frågor som alkohol, narkotika, doping och tobak. Utbildningen är byggd på nationella mål med en stark lokal förankring.

Folköl Klass II

Folköl Klass II (öl med en alkoholhalt som överstiger 2,25 men inte 3,5 volymprocent)

Detaljhandel med, och servering av folköl får bedrivas om vissa förutsättningar är uppfyllda. Något särskilt tillstånd krävs inte men du ska anmäla försäljning av folköl till Tillståndsenheten, innan du börjar sälja folköl.

Stadigvarande försäljning/servering av livsmedel är ett krav för att sälja folköl klass II.

Egenkontroll 

Till anmälan ska du bifoga ett egenkontrollprogram.

Avgift

Kommunen har rätt att ta ut en avgift för tillsynsverksamheten. Avgiften beror på om du bara säljer folköl eller om du även säljer tobak och/eller receptfria mediciner. Tillsynsavgiften betalas en gång per år i förskott och försäljnings-/serveringsställe.

Planerar du att driva restaurang och servera alkohol måste du ha ett stadigvarande serveringstillstånd. För att få tillståndet måste du visa att du är lämplig att ha det.

Stadigvarande serveringstillstånd (ett tillstånd som gäller tills vidare) gäller bara för den som fått tillståndet och i den lokal som står angiven i tillståndsbeviset. Tillståndet kan inte överlämnas till någon annan person eller annat bolag eller flyttas med till en annan lokal. Serveringstillståndet löper på tills ett beslut om upphörande fattas eller så länge som verksamheten uppfyller alkohollagen och kriterierna som tillståndet ges utifrån.

Alkohollagen reglerar vad som krävs för att få sälja alkohol. Tillståndsenhetens uppgift är att utreda om kraven i alkohollagen uppfylls. Det är social- och arbetsmarknadsnämndens arbetsutskott som fattar beslut om stadigvarande serveringstillstånd.

Krav för att få serveringstillstånd

För att få ett serveringstillstånd måste du uppfylla följande krav:

Personlig lämplighet

Den som beviljas serveringstillstånd ska vara lämplig. Med det menas bland annat att den som söker ska vara ekonomiskt skötsam, inte ha ett brottsligt förflutet samt ha kunskaper i alkohollagstiftningen.

Kunskapskrav

Den som ansöker om tillstånd för alkoholservering eller provsmakning ska göra ett kunskapsprov om alkohollagstiftningen. Provet görs hos kommunen. Observera att ett godkänt kunskapsprov krävs (med vissa undantag) för alla typer av tillstånd, även vid tillfälliga tillstånd och tillstånd till slutna sällskap. Folkhälsomyndigheten har tagit fram en kunskapsplan som vägledning till vilka kunskaper som krävs, där kan du läsa mer om vilka regler som gäller för kunskapsprovet.  Kunskapsprov om alkohollagstiftning

Mat

Lagen ställer krav på att lagad eller på annat sätt tillredd mat ska serveras under hela serveringstiden. Gästerna ska kunna erbjudas ett varierat utbud av maträtter. När det gäller stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten ska serveringsstället dessutom ha ett eget kök i anslutning till serveringslokalen. Utrustningen i köket ska hålla en viss standard. Det är till exempel inte tillräckligt med en vanlig lägenhetsspis eller mikrovågsugn.

Lokal

Lokalen ska vara lämplig ur brandsäkerhetssynpunkt och ha ett, i förhållande till lokalens storlek, lämpligt antal sittplatser för matservering. Lokalen ska vara registrerad som livsmedelsanläggning hos Miljö-Hälsa. Även om den sökande och lokalen uppfyller lagens krav kan en ansökan om serveringstillstånd avslås om den tilltänkta serveringen kan befaras medföra olägenheter i fråga om ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa. För uteservering ska förutom alkoholserveringstillstånd, upplåtelsetillstånd för tomtmark föreligga. Detta utfärdas av polismyndigheten i samråd med kommunen. Serveringsytan ska utgöras av sittplatser vid bord på en klart avgränsad yta i anslutning till restaurangen.