En vecka för livet - Suicidpreventiva veckan

Suicid är ett folkhälsoproblem som förutom förlusten av människoliv leder till stort psykiskt lidande och försämrad hälsa hos efterlevande och andra berörda. Syftet med veckan är att se, uppmärksamma och agera kring problematiken psykisk ohälsa och suicid.

Program - suicidpreventiva veckan

Måndag 4 september

09:30-11:30 Öppna upp samtal kring psykisk ohälsa och pärla armband.
Plats: Seniorcenter, Målaregatan 22.

14:00-16:30 Öppna upp samtal kring psykisk ohälsa och pärla armband på Lidköpings församlings mötesplats Öppen dörr.
Plats: Mariagården.

Tisdag 5 september

16:30-17:00 Information om vart man kan vända sig vid psykisk ohälsa och vad man kan göra om man har någon i sin närhet som mår dåligt. Möjlighet att pärla Aldrig ensam-armband.

På plats finns också Sandra Torbjörnsdotter och Suzanne Pärlhamn som nyligen gett ut boken ”Kan vi prata om ensamhet” och leder oss genom kvällen.
Plats: Folkets hus, foajén.

17:00-17:30 Med mod och öppenhet lyfter Sandra Torbjörnsdotter och Suzanne Pärlhamn i föreläsningen ”Kan vi prata om ensamhet” ett av samhällets största och helt osynliga problem – ensamheten som inte syns utåt, den som ingen talar om. Den som faktiskt kostar liv.

Vad är ensamhet? Varför är det så viktigt för oss att känna tillhörighet? Vad händer i kroppen när vi känner oss ensamma? Och finns det en väg ut ur ensamheten?

Genom insiktsfulla berättelser och intressant fakta, får du som åhörare hjälp att förstå och hantera ensamhetens sidor. En föreläsning om konsten att bära sig själv och att finnas där på riktigt för andra.

18:00-19:30 Kostnadsfri föreläsning med Charlie Eriksson, grundare till organisationen Aldrig ensam.  Charlie Eriksson är en framstående social entreprenör som gör skillnad.

Han brinner för att sprida kunskap i ämnet och få andra att våga söka hjälp i tid via föreläsningar och engagemang i sin organisation Aldrig Ensam.

Psykisk ohälsa ökar allt mer och kan drabba vem som helst. Lär dig upptäcka varningstecknen hos dig själv och människor i din omgivning – innan det kanske är för sent.
Plats: Folkets hus, stora salen.

Charlie Eriksson, grundare till organisationen Aldrig ensam.

Charlie Eriksson, grundare till organisationen Aldrig ensam

Onsdag 6 september

10:00-14:00 Diakon och Anhörigstöd erbjuder den som önskar komma förbi för en pratstund. ”Steg för livet-promenad” längs Lidan mellan Torgbron och Wennerbergsbron med korta fakta om suicid och vilken hjälp det finns att få.
Plats: Torget

14:00-16:30 Öppna upp samtal kring psykisk ohälsa och pärla armband på Lidköpings församlings mötesplats Öppen dörr.
Plats: S:t Sigfridskyrkan.

Torsdag 7 september

14:00-16:30 Öppna upp samtal kring psykisk ohälsa och pärla armband på Lidköpings församlings mötesplats Öppen dörr.
Plats: Nicolaigården

17:30-19:00 Föreläsning och workshop kring Existentiell hälsa.
Förmågan att tro på och ta vara på livet- är en viktig del av det psykiska välbefinnandet och kan vara en nyckel till att motverka den ökande psykiska ohälsan. Enligt WHO påverkar din existentiella hälsa hur du uppfattar din fysiska, psykiska och sociala hälsa. Ingen anmälan
Plats: Mötesplats Bifrost, Torggatan 1A


Fredag 8 september

10:00-16:30 Öppna upp samtal kring psykisk ohälsa och pärla armband.
Plats: Mötesplats Bifrost, Torggatan 1A


Lördag 9 september

10:00- 14:00 Anhörigstöd erbjuder den som önskar komma förbi för en pratstund. ”Steg för livet-promenad” längs Lidan mellan Torgbron och Wennerbergsbron med korta fakta om suicid och vilken hjälp det finns att få. Organisationen Suicide Zero finns på plats för samtal och erbjuder möjlighet att pärla armband.
Plats: Torget

Söndag 10 september Nationella Suicidpreventiva dagen

16:00-18:00 Drop-in i Nicolaikyrkan, diakon och präst finns tillgängliga för samtal och stöd.
18:00 Gudstjänst med ljuständning.
Plats: Nicolaikyrkan

Mer information och frågor

Vill du ha mer information eller ställa en fråga, kontakta anhörigstödet på telefon 0510-77 67 41 eller 0510- 77 17 30.


Arrangemanget sker i samverkan med Lidköpings församling, Suicide Zero, Västra Götalandsregionen och Lidköpings kommun.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: