Skogsgläntans äldreboende

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Skogsgläntans äldreboende

Besök & post/leverans:
Vårdcentrum Ågårdsskogen,
Äldreboende Skogsgläntan,
Tallskogsvägen 2C, 531 51 Lidköping

Skogsgläntan ligger naturskönt beläget i Ågårdsskogen. Hos oss är det dina önskemål som styr dagen. Vi arbetar utifrån ett salutogent synsätt där vi ser till dina förmågor och styrkor.

Skogsgläntans äldreboende

Telefonnummer till Skogsgläntans äldreboende
Enhet Södra flygeln, 0510-77 19 36
Enhet Västra flygeln 1, 0510-77 19 37
Enhet Västra flygeln 2, 0510-77 19 38

Enhetschef 0510-77 19 33
Sjuksköterska 0510-77 19 34

På Skogsgläntan har vi fina motionsspår inpå knuten. Du kan promenera i naturen eller sitta på en bänk och njuta. Vi finns bakom Ågårdens vårdcentral, nära badhuset och Sparbanken Lidköping Arena. Skogsgläntan består av tre flyglar. En flygel är avsedd för äldre personer med funktionshinder. I vår ljusa, gemensamma lobby kan du njuta av värmen från vår braskamin, se på film på vår stora vägg-tv eller bara ta det lugnt. Vi har ett stort, fint badrum med bekvämt badkar där du kan njuta av lugn musik och tända ljus.

Vår vision

Vår vision i Lidköping är att vara en välkomnande och hållbar kommun. På Skogsgläntan tror vi på att stimulera våra sinnen. Vi har anlagt en fantastisk trädgård med bland annat rosor, perenner, träd och kryddväxter. Här finns sittplatser, ett rogivande vattenspel och en naturskön damm. Kanske har du har något i din trädgård som du inte vill skiljas från? Då kan du ta det med dig och få det planterat i Skogsgläntans trädgård. Du som orkar kan fortsätta påta och ta hand om dina växter, och följa dem under alla årstider.

Vill du titta in hos oss?

Se Skogsgläntan presenteras med så kallad 720-visning

Skogsgläntans äldreboende

Skogsgläntan ligger centralt och samtidigt nära naturen. Du kan enkelt ta bussen till Rådhustorget för en kopp kaffe och sedan återvända till vår lugna oas. I vår fina trädgård plockar vi och skördar för matlagning och bak. Trädgården är indelad i rum där man kan sitta i avskildhet. Närmast fönstren växer prydnadsgräs med höga vippor. I de fina sittgrupperna kan du sitta och samtala med en god vän eller enbart njuta av stunden. Vi har en trädgårdsansvarig som ser till att allt är i ordning. Du som tycker om att påta i trädgården får gärna vara behjälplig!

Lägenheterna

Lokalerna är ljusa och luftiga. Det finns ett badrum där du kan ta ett avkopplande bad. Du kan också få hårvård, fotvård och massage. Varje flygel har en stor ljus matplats, kök och vardagsrum. Det finns även en grupp fåtöljer där du kan sitta och läsa en god bok. När du flyttar in i din lägenhet hos oss kan du ta med dig ditt husdjur. Vår personal kan också ta med sig sin hund om de boende önskar detta. Vi brukar få besök av ett par hundar som sprider mycket glädje.

Kost och måltider

Du som bor på Skogsgläntan bestämmer själv när du vill äta frukost, lunch och middag. En del av maten får vi från Vänerköket. Vi lagar även mat själva och bakar tillsammans.

För dig som hyresgäst

På Skogsgläntan arbetar vi utifrån ett salutogent och hälsofrämjande sätt. Det salutogena synsättet handlar om hälsans ursprung och vad som bidrar till att hälsan bejakas och förbättras. Vi fokuserar på det som du känner att du klarar av och hur du vill utvecklas. Det är de boendes önskemål som styr dagen. Du väljer själv vid vilken tid du vill kliva upp på morgonen och när du är redo att lägga dig för natten. Vi arbetar utifrån KASAM-teorin som innebär att varje människa behöver en känsla av sammanhang. Teorin bygger på begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet.

På Skogsgläntan arbetar vi för att:

 • du som boende ska få god omvårdnad och trygghet
 • alla som kommer till Skogsgläntan ska känna sig välkomna och respekterade
 • du ska få dina önskemål om aktiviteter uppfyllda.

Genomförandeplan

När du flyttar in på Skogsgläntan skapar din kontaktman och du en genomförandeplan. I planen skriver ni ner vad du vill ha stöd med och vad du har för särskilda önskemål. Kontaktmannen gör sig väl förtrogen med dina behov och önskemål. Din kontaktman ger dig också all information du behöver när du flyttar in hos oss och under din boendetid på Skogsgläntan. Genom våra brukarråd har du möjlighet att framföra dina önskemål och förslag. Brukarrådet ger dig även möjlighet att få information om förändringar i verksamheten.

Anhöriga och närstående

För oss är det viktigt att du kan hålla god kontakt med dina närstående. Vi har många trevliga platser på Skogsgläntan där ni kan mötas och umgås. På så vis kan du som bor hos oss ta emot dina anhöriga när det passar dig bäst. Du kan låna en bärbar dator för att använda Skype (gratis telefoni via internet). Vår personal hjälper till med uppkoppling och teknik. Du och dina anhöriga kan också ringa gruppsamtal. Det kan vara trevligt vid födelsedagar om alla inte kan närvara.

Vi som arbetar här

Vi har sjuksköterskor tillgängliga dygnet runt och läkare från primärvården besöker oss en gång i veckan. Hos oss finns också arbetsterapeut och sjukgymnast/fysioterapeut. Vår enhetschef arbetar dagtid måndag till fredag.

Försäkring

Genom Social Välfärd finns en hemförsäkring för dig som bor på ett äldreboende. Försäkringen gäller personlig lösegendom och har en självrisk om 1 500 kronor. Försäkringsbeloppet är högst ett basbelopp.

Synpunkter

Inom Social Välfärd arbetar vi ständigt med att förbättra vår verksamhet. Dina synpunkter, både positiva och negativa, är en viktig del i det arbetet. Du kan lämna dina synpunkter muntligt eller skriftligt till enhetschef eller till Social Välfärdskontoret. Det går även bra att lämna dina synpunkter här på webben via vår e-tjänst ”Synpunkter och felanmälan”.

Våra flyglar

Södra flygeln

Här bor åtta äldre personer med funktionsnedsättning, i ljusa trevliga lägenheter. Personal är på plats dygnet runt. I köket finns en stor matplats. Från matplatsen kommer man ut till Södra flygelns uteplats och vidare ut i den gemensamma trädgården. Även från vardagsrummet finns utgång till en liten uteplats. Några som bor hos oss åker till daglig verksamhet för att arbeta medan andra har sin dagliga verksamhet på Skogsgläntan. Våra aktiviteter är anpassade till var och ens förmågor och behov. Vi tar promenader, badar, gör studiebesök eller går på bandy. De flesta aktiviteter kan alla som bor hos oss ta del av.

Västra flygeln, plan 1

Här har vi tolv ljusa, fräscha lägenheter för äldreboende. Personal finns på plats dygnet runt. Flygeln består av två korridorer, en har utsikt mot en trädgård och skog medan den andra har utsikt mot skog och huvudentré. Det finns ett stort vardagsrum med en bekväm sittgrupp där man kan sitta och samtala, läsa böcker och lyssna på pianospel. Här finns också en soffgrupp framför en vägg-tv med Blue-ray-spelare och DVD-spelare. I det trevliga köket finns en stor, ljus matplats. Utgången leder till den egna uteplatsen och vidare ut i den fina trädgården. På vår uteplats kan du sitta och njuta, läsa en bok eller varför inte spela luffarschack? Vi har många aktiviteter anpassade efter de boendes önskemål. Det kan vara:

 • filmvisning
 • högläsning
 • besök på museum
 • promenader
 • dans & gympa
 • sångstunder vid pianot
 • gudstjänst i samlingssalen & kyrkogårdsbesök
 • kaffestunder i trädgården.

Västra flygeln, plan 2

Här har vi tolv ljusa, fräscha lägenheter för äldreboende. Personal finns på plats dygnet runt. Flygeln består av två korridorer, en med utsikt mot en trädgård och skog, den andra med utsikt mot skog och huvudentré. Det finns ett stort vardagsrum med en bekväm sittgrupp där man kan sitta och samtala, läsa böcker och lyssna på pianospel. Här finns också en soffgrupp framför en vägg-tv med Blue-ray-spelare och DVD-spelare. I det trevliga köket finns en stor, ljus matplats. Från den trevliga balkongen kan man sitta och se ut över skogen, promenadstråket och dammen. Du tar enkelt hissen ned till den vackra trädgården och skogen. Vi har också en motionscykel som alla kan använda.

Vi har många aktiviteter anpassade efter de boendes önskemål. Det kan vara:

 • spela spel
 • högläsning
 • handarbete
 • bingo
 • promenader
 • bakning
 • lägga pussel tillsammans.

Fakta om Skogsgläntan

Boendeform
Lägenheter
Antal lägenheter32
Antal rum/lägenhet1
OmrådeÅgårdsskogen
OmgivningSkog med promenadstråk, vårdcentral, sporthall samt bensinstation med servicebutik.
Antal våningarTvå våningar
Gemensamma utrymmenJa, med braskamin, vägg-tv, piano och sittgrupper.
Egna möbler Ja, förutom säng
KokmöjligheterJa, i lägenheten
Toalett och dusch på rummenJa
LarmJa
HörslingaFinns i alla gemensamma rum
Uttag för internetFinns i alla gemensamma rum och lägenheter
HjälpmedelIndividuell anpassning
Uteplats/balkongNej, men flera stora gemensamma uteplatser.
OmvårdnadspersonalDygnet runt
SjuksköterskaDagtid samt kväll & natt
Läkare1 dag/vecka
Utländska språk Serbiska, kroatiska, bosniska, makedoniska, kreolska, engelska, tyska och spanska.
MåltiderFrukost, lunch, middag samt mellanmål
ParkeringJa, i anslutning till huvudingången
KommunikationerBuss nummer 2 går utanför entrén.
Arbetsterapeut och sjukgymnastEfter behov
AvgiftSe våra Avgifter för äldreboende

Skogsgläntan ligger centralt och samtidigt nära naturen. Du kan enkelt ta bussen till Rådhustorget för en kopp kaffe och sedan återvända till vår lugna oas. I vår fina trädgård plockar vi och skördar för matlagning och bak. Trädgården är indelad i rum där man kan sitta i avskildhet. Närmast fönstren växer prydnadsgräs med höga vippor. I de fina sittgrupperna kan du sitta och samtala med en god vän eller enbart njuta av stunden. Vi har en trädgårdsansvarig som ser till att allt är i ordning. Du som tycker om att påta i trädgården får gärna vara behjälplig!

Lägenheterna

Lokalerna är ljusa och luftiga. Det finns ett badrum där du kan ta ett avkopplande bad. Du kan också få hårvård, fotvård och massage. Varje flygel har en stor ljus matplats, kök och vardagsrum. Det finns även en grupp fåtöljer där du kan sitta och läsa en god bok. När du flyttar in i din lägenhet hos oss kan du ta med dig ditt husdjur. Vår personal kan också ta med sig sin hund om de boende önskar detta. Vi brukar få besök av ett par hundar som sprider mycket glädje.

Kost och måltider

Du som bor på Skogsgläntan bestämmer själv när du vill äta frukost, lunch och middag. En del av maten får vi från Vänerköket. Vi lagar även mat själva och bakar tillsammans.

För dig som hyresgäst

På Skogsgläntan arbetar vi utifrån ett salutogent och hälsofrämjande sätt. Det salutogena synsättet handlar om hälsans ursprung och vad som bidrar till att hälsan bejakas och förbättras. Vi fokuserar på det som du känner att du klarar av och hur du vill utvecklas. Det är de boendes önskemål som styr dagen. Du väljer själv vid vilken tid du vill kliva upp på morgonen och när du är redo att lägga dig för natten. Vi arbetar utifrån KASAM-teorin som innebär att varje människa behöver en känsla av sammanhang. Teorin bygger på begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet.

På Skogsgläntan arbetar vi för att:

 • du som boende ska få god omvårdnad och trygghet
 • alla som kommer till Skogsgläntan ska känna sig välkomna och respekterade
 • du ska få dina önskemål om aktiviteter uppfyllda.

Genomförandeplan

När du flyttar in på Skogsgläntan skapar din kontaktman och du en genomförandeplan. I planen skriver ni ner vad du vill ha stöd med och vad du har för särskilda önskemål. Kontaktmannen gör sig väl förtrogen med dina behov och önskemål. Din kontaktman ger dig också all information du behöver när du flyttar in hos oss och under din boendetid på Skogsgläntan. Genom våra brukarråd har du möjlighet att framföra dina önskemål och förslag. Brukarrådet ger dig även möjlighet att få information om förändringar i verksamheten.

Anhöriga och närstående

För oss är det viktigt att du kan hålla god kontakt med dina närstående. Vi har många trevliga platser på Skogsgläntan där ni kan mötas och umgås. På så vis kan du som bor hos oss ta emot dina anhöriga när det passar dig bäst. Du kan låna en bärbar dator för att använda Skype (gratis telefoni via internet). Vår personal hjälper till med uppkoppling och teknik. Du och dina anhöriga kan också ringa gruppsamtal. Det kan vara trevligt vid födelsedagar om alla inte kan närvara.

Vi som arbetar här

Vi har sjuksköterskor tillgängliga dygnet runt och läkare från primärvården besöker oss en gång i veckan. Hos oss finns också arbetsterapeut och sjukgymnast/fysioterapeut. Vår enhetschef arbetar dagtid måndag till fredag.

Försäkring

Genom Social Välfärd finns en hemförsäkring för dig som bor på ett äldreboende. Försäkringen gäller personlig lösegendom och har en självrisk om 1 500 kronor. Försäkringsbeloppet är högst ett basbelopp.

Synpunkter

Inom Social Välfärd arbetar vi ständigt med att förbättra vår verksamhet. Dina synpunkter, både positiva och negativa, är en viktig del i det arbetet. Du kan lämna dina synpunkter muntligt eller skriftligt till enhetschef eller till Social Välfärdskontoret. Det går även bra att lämna dina synpunkter här på webben via vår e-tjänst ”Synpunkter och felanmälan”.

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan

Karta

Visa större karta