Matkasse

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, felanmälan, ställ en fråga)

Lidköpings kommun har fått beviljat medel från Vinnova (Sveriges innovationsmyndighet) för att införa projektet Matkasse som en servicetjänst i sitt utbud till äldre som vill fortsätta laga mat men har svårigheter att klara matlagningen från grunden. Även hemvårdspersonal kan använda konceptet när de lagar mat i den äldres hem.

paula nathalie matkasse

I projektet har Lidköpings kommun arbetat fram måltidslösningar till en matkasse innehållande ingredienser förberedda så att själva matlagningen tar maximalt 20 minuter och är mycket enkel att klara av.

– Antalet äldre i befolkningen kommer fortsätta öka. Det är av stor vikt att hitta nya och innovativa lösningar för att samhället ska klara av att fortsätta ge vård och omsorg av god kvalitet. Andelen äldre som får sin äldreomsorg tillgodosedd i hemmet ökar. För den enskilde är maten en viktig del av livet, både fysiskt, psykiskt och socialt, säger Paula Evertsson, Vård & Omsorg.

En tjänst som erbjuds idag är hemleverans av kylda en-portioner. Ett komplement till denna tjänst kommer nu att bli Matkassen, där Lidköpings kommun vill ge fler möjlighet att kunna fortsätta klara av sin egen matlagning i hemmet.

– All aktivitet stimulerar aptiten och därför tror vi att matkassen blir ett bra komplement för de hemmaboende i framtiden, säger Nathalie Torstensson, Intern Service.

Projektet är under införandet nu och förväntas pågå fram till vintern 2019 med planerad start för beställning av matkassen den 2 september 2019. Just nu provas förpackningen ut och på sportlovet 2019 hålls utbildning för personalen i hur Matkassen fungerar.

Här kan du se ett reportage från när matkassen var med i TV4 Skaraborg

Vill du veta mer om projektet?

Hör av dig till Linda Högstedt, Projektledare Lidköpings kommun.
Telefon 0510-77 65 42