Buss och tåg

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Kollektivtrafiken i kommunen drivs av Västtrafik. Nedan finns en kort sammanställning av utbudet inom kommunen och användbara länkar.

Har du synpunkter på kollektivtrafiken är du välkommen att kontakta Västtrafiks kundservice på  telefon 0771-41 43 00.

65+ i Lidköping

Alla som fyllt 65 år och bor i Lidköpings kommun får åka fritt med kollektivtrafiken dygnet runt inom Lidköpings kommun. Du behöver bara ett personligt Västtrafikkort. Kortet har en kommunladdning Lidköping och gäller på Västtrafiks alla linjer och Närtrafik.

Har du frågor om erbjudandet? Kontakta Västtrafiks Kundservice på telefon 0771-41 43 00 eller läs mer på deras hemsida.

Tätortstrafik

Tätortstrafiken i Lidköping består av fem linjer, linje 1, linje 2, linje 3, linje 4 och linje 9. Öppna bilden nedan som PDF här

lidkoping-stadstrafik

Servicelinje

Servicelinjen, linje 9 går mellan Vänerblick och resecentrum. En servicelinje är ett komplement till tätortstrafiken. Den har inte så hög turtäthet och går inte lika länge på dagarna som tätortstrafiken.

Närtrafik

Närtrafik är kollektivtrafik för alla som vill åka från landsbygden till tätort eller tvärt om. Resan går mellan en valfri adress i grönmarkerat område och någon av närtrafikhållplatserna. Här kan du också läsa mer om tider  och vilket pris som gäller.

Flextrafik

Flextrafik är kollektivtrafik för alla som fyllt 75 år eller har tillstånd att resa med färdtjänst. Den körs med mindre fordon och resorna samordnas så att flera resenärer åker i samma fordon. Du behöver inte vara bosatt i Lidköpings kommun för att få resa med Flextrafiken.

Så här reser du

Bestäm vilket intervall du vill resa inom och beställ sedan din resa genom att ringa 0771-91 90 90 minst 1 timme innan tidsintervallet börjar. Då ger vi dig den exakta avgångstiden. Tyvärr kan du inte ställa krav på till exempel, plats i framsätet när du åker med Flextrafiken.

Biljetter och medresenärer

Resan kostar 42 kronor och du betalar kontant eller med bankkort. Västtrafiks periodkort och ungdomsrabatter gäller inte.

Om du vill får du ta med dig en medresenär som betalar samma pris som du. Två barn under sju år får följa med gratis.

Dina medresenärer måste stiga av och på vid samma platser som du. Uppge redan vid bokningen om du har någon med dig.

Bagage och hjälpmedel

Du får ta med dig bagage som motsvarar vad man vanligen har med på bussen, det vill säga en kasse i varje hand eller en resväska. Föraren hjälper gärna till att bära ditt bagage fram till fastighetens dörr.

Tunga och skrymmande hjälpmedel som rullstol, rollator eller liknande måste du boka särskild plats för när du beställer din resa.

Måndag - Söndag
09:00 - 10:00
11:00 - 12:00
13:00 - 14:00
15:00 - 16:00
17:00 - 18:00
19:00 - 20:00
21:00 - 22:00

Checklista vid beställning

  • Säg att du vill resa med Flextrafik
  • Vad du heter och ditt personnummer
  • Vilken adress du vill bli hämtad och lämnad på
  • Vilket datum och vilken tid du vill resa
  • Om du vill beställa returresa
  • Vilket telefonnummer vi kan nå dig på

Beställning av flextrafik

Telefon 0771–91 90 90

Öppettider för beställning

Vardagar: 06:00–22:00
Lördag, söndag och helgdagar: 08:00–22:00

Telefon 0771-41 43 00, vasttrafik.se

Tåg

Lidköping ligger utmed Kinnekullebanan. Kinnekullebanan sträcker sig från Hallsberg vidare mot bland annat Laxå, Hova, Mariestad, Lidköping, Vara, Herrljunga och slutligen Göteborg. Banan har även förgreningar till Bohusbanan mot Vänersborg, Trollhättan och Uddevalla.

Det går direkttåg till Göteborg två turer måndag till lördag som tar 1,5 timme. Till Stockholm är restiden 3,5 timmar. För information om eventuella trafikstörningar på Kinnekullebanan ringer du 0500-47 39 39. För information om tider och priser, telefon 0771-41 43 00.

Reshjälpskort

Reshjälpskort – för dig som behöver hjälp på din resa med Västtrafik. Du som är färdtjänstberättigad i någon kommun inom Västra Götaland och Kungsbacka kan ta med en vän/ledsagare som hjälp på din resa med den allmänna kollektivtrafiken. För att kunna göra detta behöver du ansöka om ett reshjälpskort.

kort_vt_reshjalp

Reshjälpskortet kostar ingenting och gäller för resor inom Västra Götalandsregionen och med det får du som är färdtjänstberättigad ta med någon avgiftsfritt. Du betalar själv för din egen resa. Kortet gäller i åtta månader från att vi behandlar din ansökan.

Ansökan

Du ansöker genom att fylla i blanketten ”Ansökan om Reshjälpskort” tillsammans med ditt färdtjänst intyg/beslut/kort. Ansökan skickas in per mail till reshjalpskort@vasttrafik.se eller med brev till Västtrafik AB, Reshjälpskort, Box 405, 40126 Göteborg.

För att få reshjälpskort krävs:

  • att du är färdtjänstberättigad med intyg/beslut från någon av kommunerna inom Västra Götaland.
  • att du blir registrerad som kund hos Västtrafik.
  • att du har en mailadress (för att bli registrerad som kund hos Västtrafik).
  • att du godkänner Västtrafiks hantering av personuppgifter.

När du reser

Reshjälpskortet är personligt och ditt namn är tryckt på biljetten, det innebär att du ska kunna legitimera dig vid resa. Du som färdtjänstberättigad betalar själv för din resa med Västtrafiks periodbiljett, kontoladdning, enkelbiljett och lånar ut reshjälpskortet till den som reser med dig. När ni går ombord visas reshjälpskortet för kortläsaren.

Reshjälpskortet gäller endast för resor i kombination med annan biljett från Västtrafik, du kan alltså inte resa själv på den utan den gäller för den som följer med dig på din resa. Tänk på att medföljande erbjudande inte gäller på kortet. Reshjälpskortet är giltigt i hela regionen (motsvarar Västtrafiks biljett Regionen Runt) och gäller i åtta månader. Efter åtta månader måste du göra en ny ansökan.

När du reser på fordon som inte har kortläsare behöver du ett giltighetsbevis/kortinspektion som visar vad som finns på kortet, detta kan du få i våra butiker eller hos våra ombud. Det kan också vara bra att söka efter information om vad som gäller vid resor och delbetalning hos andra samarbetspartners.

Har du frågor?

Maila Västtrafik på reshjalpskort@vasttrafik.se eller ring oss på telefon 0771-41 43 00 Västtrafikkort. För resor med kortet gäller Västtrafiks allmänna resevillkor och prisuppgifter. Kortet är registrerat och kan därmed spärras vid en eventuell förlust. För mer information se www.vasttrafik.se eller ring 0771-41 43 00.

Bussmiljönärerna

Väljer du alltid bilen när du ska till jobbet? Gör som många andra och välj bussen istället! Det är bra för både Lidköpings miljö- och trafiksituation.

Att åka buss är enkelt och bekvämt. Du behöver inte skrapa isiga rutor på morgonen, du slipper oroa dig för parkeringsplats och du behöver inte koncentrera dig för trafiken, utan kan istället uppdatera dig på de senaste nyheterna, lyssna på en ljudbok eller bara njuta av resan i lugn och ro. I stadsbussarna finns dessutom USB-uttag för laddning.

Men att åka buss är också bra för din egen hälsa och vår miljö. Studier visar att kollektivtrafikresenärer i genomsnitt tenderar att vara friskare än bilister. Det är nämligen så att du får bättre hälsa och kondition när du går till och från busshållplatsen, en sträcka som inte är försumbar. Dessutom bidrar du till minskade utsläpp och ett minskat behov av parkeringsytor, ytor som istället kan användas till annat.

Vad går projektet Bussmiljönärerna ut på?
Genom projektet Bussmiljönärerna ger nu Lidköpings kommun i samarbete med Nobina dig möjligheten att ändra dina bilvanor och istället åka kollektivt. Under tre månader kommer tio Lidköpingsbor från olika delar av staden erbjudas gratis busskort i stadstrafiken med syftet att byta ut sina bilresor till och från arbetet mot bussresor. Projektet riktar sig i huvudsak till boende i Filsbäck men det är även möjligt för övriga Lidköpingsbor att ansöka.

Projektet pågår under följande tid
De utvalda Bussmiljönärerna meddelas vecka 41
Projektet startar 4 November 2019
Projektet avslutas 2 Februari 2020
Startmöte 22 oktober klockan 18.00, Nya förskolan i Källby
Avslutsmöte 24 februari, 2020 i Lidköping

Allmänna villkor
Genom att delta i detta projekt accepterar jag nedanstående villkor:
Deltagaren åtar sig utifrån sin bästa förmåga göra minst 60% av sina resor till och från arbetet med buss.
Deltagaren åtar sig att rapportera in statistik till projektet och regelbundet fylla i sin resedagbok.
Deltagaren godkänner att uppgifter och material som framkommer i projektet får användas av Lidköpings kommun, Götene kommun, Västtrafik och Nobina i marknadsföringssyfte.
Deltagaren godkänner att hen vid behov kan få ställa upp på intervjuer i media
Deltagaren åtar sig att medverka på de aktiviteter som planeras under projektet. Ex. Start- och avslutsmöte.

Alla som fyllt 65 år och bor i Lidköpings kommun får åka fritt med kollektivtrafiken dygnet runt inom Lidköpings kommun. Du behöver bara ett personligt Västtrafikkort. Kortet har en kommunladdning Lidköping och gäller på Västtrafiks alla linjer och Närtrafik.

Har du frågor om erbjudandet? Kontakta Västtrafiks Kundservice på telefon 0771-41 43 00 eller läs mer på deras hemsida.

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan

Karta

Visa större karta