Parkering

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Inom Lidköpings centrum finns 2 400 allmänna parkeringsplatser. På många av dem kan du parkera gratis men på 466 stycken är det avgift.

Avgiften har vi för att du som har bråttom eller vill ha kort gångavstånd alltid ska kunna hitta en ledig plats. Avgiften går till skötsel, snöröjning, trafikövervakning och underhåll av parkeringsplatserna och automaterna.

Tomgångskörning

I Lidköpings kommun är det tillåtet med tomgångskörning under 1 minut. Om detta och annat kan du läsa mer om i Lokala hälsoskyddsföreskrifter.

Kommunens parkeringsnorm

Parkeringsnormen anger minsta antalet parkeringar per 1000 kvadratmeter bruttoarea som ska finnas i kommunen. Parkeringsnormen är politiskt antagen och finns att läsa i sin helhet här.

Parkeringsavgifter

Parkeringsavgiften är sju kronor/timme.

Felparkeringsavgifter

Taxan har tre olika avgiftsnivåer 300, 400 och 800 kr.

Några exempel på vad du får betala om du parkerar fel.

800 kronor

 • Förbud att stanna och parkera.
 • Parkering på handikapparkering utan tillstånd.
 • För nära övergångsställe.

400 kronor

 • För nära gatukorsningar.
 • Mot färdriktning.
 • Parkeringsförbud.

300 kronor

 • Ej betald parkeringsavgift.
 • Parkeringstiden har gått ut.

Datumparkering gäller inom Lidköpings centralort

Datumparkering har tillkommit för att förbättra framkomligheten vid snöröjning och sopning av gatorna. Var vänlig respektera dessa regler.

Datumparkering innebär att parkeringsförbud gäller utmed gatan enligt följande:

Jämna husnummer innebär parkeringsförbud jämna datum.
Ojämna husnummer innebär parkeringsförbud ojämna datum.
Datumparkering gäller enbart vardagar klockan 00:00-08:00 1 november till 31 mars

Område med förbud att parkera fordon

Inom p-förbudsområden i centrala delen av Nya staden får du endast parkera på angivna platser.

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade är till för dig som kör bil och har stora svårigheter med att gå och röra dig. Med parkeringstillståndet kan du parkera närmare platsen dit du ska. För rörelsehindrad som inte kör bilen själv utfärdas parkeringstillstånd endast om man regelbundet behöver hjälp utanför bilen.

För att ansöka om parkeringstillstånd i Lidköping måste du vara folkbokförd i kommunen. Till ansökan ska ett läkarintyg bifogas. Du hittar ansökan i vår självserviceportal.

När du blir beviljad parkeringstillstånd kommer en handläggare att kontakta dig för komplettering med ett foto.

Tillståndet gäller på:

 • parkeringsplatser som är reserverade för rörelsehindrade.
 • gata, väg, med flera där vägmärke anger att det är parkeringsförbud.

Tillståndet gäller inte:

 • på privat mark eller i garage om inte ägare medgivit det.
 • där det är förbjudet att stanna.
 • på plats för visst ändamål, till exempel lastplats, taxiplats, vändplats.
 • på hållplats för buss.
 • på huvudled.

Tänk på:

 • Tillståndet är personligt.
 • Den som kör en rörelsehindrad person får utan tillstånd stanna där vägmärke visar att det är stopp- eller parkeringsförbud. Detta för att hjälpa till med av- eller påstigning och ge hjälp utanför fordonet. Föraren måste vara uppmärksam så att fordonet inte hindrar andra eller orsakar trafikfara. Man får inte stanna längre än vad som är absolut nödvändigt.
 • Parkeringstillståndet är stöldbegärligt. Tänk på att inte låta tillståndet ligga kvar i bilen när det inte används.

Avgift

I Lidköpings kommun är det avgiftsfritt att parkera med tillstånd för rörelsehindrad. Regionen har tagit samma beslut för Sjukhusområdet.

Parkering ställplatser

Välkommen att parkera din husbil.

Ställplats skylt

Centralt i Lidköping hittar du en ställplats vid järnvägsbron som går över Lidan. Här kan du från och 1:a maj till och med 30 september ställa din husbil medan du shoppar och besöker staden.
Möjlighet att tömma latrin och gråvatten finns på:

 • Kronocampingen
 • Skogscampingen vid Läckö Slott

Möjlighet att tömma latrin:

 • Kartåsens rastplats

Temporär ställplats

Fram till den 31 augusti finns det också en temporär ställplats på arenans parkering. Gråvatten och latrin hänvisas till ovan angivna platser. Välkomna!

Telefonparkering

På våra parkeringsplatser används två olika tjänster för telefonparkering, SMS Park och Parkster, som fungerar med alla typer av mobiltelefoner och är ett komplement till befintliga parkeringsautomater. Du kan via företagens appar eller genom att skicka ett SMS starta en parkering och senare på samma sätt avsluta parkeringen när du åker därifrån. På så vis betalar du endast parkeringskostnaden för den tid du använder. Tjänsten går att använda utan någon förregistrering.

Så parkerar du via App:

Hos både SMS Park och Parkster kan man parkera via respektive tjänsts app. Appen för tjänsten laddar du ner kostnadsfritt via Appstore för Iphone eller Google Play för Android. Med appen kan du starta parkeringen direkt och sedan ställa in en preliminär sluttid så att du inte glömmer avsluta parkeringen. Du kan sedan enkelt justera sluttiden. I appen ser du även vad din parkering kommer kosta innan du startar den och parkeringen kan avslutas när du vill. Glömmer du att avsluta parkeringen blir du debiterad för den längsta tiden man kan parkera på platsen, det vill säga, en, två eller tre timmar.

Så här parkerar du via SMS:

Att parkera via SMS går till på samma sätt hos både SMS Park och Parkster. Genom att skicka ett SMS till tjänstens telefonnummer (se nedan) innehållandes zonkod (finns på skyltar) och ditt fordons registreringsnummer. Exempel: 9999 ABC123.

Om det är första gången du använder tjänsten behöver du även ange ditt personnummer efter fordonets registreringsnummer. Detta är för att tjänsten ska kunna skicka en faktura i efterhand till din folkbokförda adress, läs mer under Betalning.

Några sekunder efter att du startat en parkering erhåller du en kvittens tillbaka.

För att avsluta parkeringen skickar du ett nytt SMS med ordet: Avsluta. SMS:et skickas till samma telefonnummer som innan.

SMS Park: 0700-40 40 40
Parkster: 0707-13 14 15

Betalning

SMS Park och Parkster skickar en faktura för alla parkeringsköp du gör under en månad. Via företagens hemsida kan du, efter att du har använt tjänsten, välja hur du vill ta emot dina fakturor. Ifall du inte väljer ett betalsätt så skickas automatiskt en pappersfaktura till din folkbokförda adress. På pappersfakturan tillkommer en administrativ avgift på 25 kr för SMS Park och 29 kronor för Parkster, men det finns även kostnadsfria alternativ såsom SMS-faktura eller e-postfaktura. Du kan även koppla tjänsterna till ett VISA/Mastercard via hemsidan. Lösenord till SMS Park får du när du loggar in i appen för första gången eller avslutar din parkering via SMS. Lösenord till Parkster får du när du skapar ett konto i appen eller vid din första sms-parkering.

Läs mer om tjänsten på SMS Parks hemsida.

Läs mer om tjänsten på Parksters hemsida.

P-platser med telefonparkering i Lidköpings centrum

 

telefonparkering

Våra parkeringsautomater fungerar så här

Här följer en manual för hur våra kontantlösa p-automater används. Du följer helt enkelt beskrivningen på maskinens display, så snart du satt i ditt bankkort. I dagsläget fungerar Visa och Mastercard oavsett vem som sen är utgivare och i stort sett alla bensinkort med chip ska fungera. Vilka kort som fungerar står på bildskärmen.

1aut

1. När du kommer fram till P-automaten visar displayen följande.

3aut

2. Stoppa in ditt betalkort och följ anvisningarna på skärmen. Kortet läses in. Låt kortet sitta kvar i automaten tills det står att du ska ta ut kortet.

4aut

3. Du väljer betalbelopp med de gula knapparna under bildskärmen. Till exempel: 7 kr är en timmes parkeringsavgift, tryck på den gula knappen under +5 och sedan +1 två gånger så blir det 7 kr. Blir det fel tryck på den röda knappen ”Avbryt” under bildskärmen för att börja om. Om allt stämmer så trycker du på den gröna knappen ”Bekräfta med” under bildskärmen.

5aut

4. När du tryckt på den gröna knappen ”Bekräfta med” så bearbetar automaten betalningen.

6aut

5. Automaten kontaktar banken. Avvakta nästa steg.

7aut

6. Nu är verifieringen klar och du kan ta ditt kort.

8aut

7. Var god vänta medans biljetten skrivs ut.

9aut

8. Ta din biljett och placera den tydligt i framrutan på bilen.

10aut

Mer information

Vilka kort fungerar i parkeringsautomaten?

Svar: Visa/Mastercard , alltså alla kort oavsett om det är Ok eller ICA eller Medmera så länge dom är knutna till Visa/Mastercard och har ett chip. Samt dessa bensinkort: Shell, ST1, OKQ8, Preem, Cirkle K, Volvo. Följande kort fungerar inte: Inte american express och diners eller maestro och Visaelectron.

Kan man dra ut kortet och börja om?

Svar: Ja, om kortet tas ur terminalen i förtid avbryts köpet. Därmed får man ett kvitto på ett avbrutet köp, som saknar parkeringsdelen. Gör man så och sätter in kortet på nytt går det att genomföra ett nytt köp när terminalen på nytt är i startläge, så det finns ingen begränsning i hur många köp man kan göra per dag/timme/etc. Den enda begränsningen är om det finns i kortutgivarens regler, men det är upp till varje kortinnehavare att kontrollera.

Om kontokortet nekas. Är det automatens fel eller kontokortets?

Svar: Det kan finnas regler på kortet som inte tillåter köpet, det kan vara kommunikationen som brister, kan saknas täckning på kortet.

Varför fungerar inte Maestrokort?

Svar: Maestro, tillika Visa Electron, är kort med lägre säkerhet. Dessa kräver alltid att man har en så kallad pin pad där man knappar in sin pinkod. Utan denna enhet nekas kortköpen.

Vid betalning med bensinkorten så står inget ”Kontaktar bank”. Varför?

Svar: Bensinkorten debiteras i efterhand, och hanteras av terminalen och har på så vis ingen kontakt med banken. Dessa transaktioner processas varje natt och först då debiteras dessa kunders kort.

Parkering högst 24 timmar

Om du parkerar på allmän gata får bilen stå där högst 24 timmar. Det innebär alltså att du inte kan ställa bilen utanför villan eller hyreshuset och sedan resa bort en vecka. Om det finns andra maxtider, anges det på tilläggstavlan eller på parkeringsautomaten. Där ser du också vilka dagar och klockslag maxtiden gäller.

Parkeringsavgiften är sju kronor/timme.

Felparkeringsavgifter

Taxan har tre olika avgiftsnivåer 300, 400 och 800 kr.

Några exempel på vad du får betala om du parkerar fel.

800 kronor

 • Förbud att stanna och parkera.
 • Parkering på handikapparkering utan tillstånd.
 • För nära övergångsställe.

400 kronor

 • För nära gatukorsningar.
 • Mot färdriktning.
 • Parkeringsförbud.

300 kronor

 • Ej betald parkeringsavgift.
 • Parkeringstiden har gått ut.