Barnavdelningen

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

På barnavdelningen kan du hitta massor av roliga och spännande böcker. Det finns också pussel, spel, dataspel, filmer, ljudböcker, talböcker, musik, diabilder med mera. Fråga personalen om du behöver boktips eller annan hjälp. Just nu finns en fin Pippi-utställning och tipspromenad samt pyssel att ta med hem!

IMG_0886[1]

Andra språk

Vi har barnböcker på alla språk som finns i kommunen. Saknar du något så säg till oss! Vi beställer gärna. På Internationella biblioteket kan du få mer tips.

De små barnens bok

Alla nyfödda barn i Lidköping får ett presentkort på BVC. Presentkortet gäller för De små barnens bok som du hämtar på stadsbiblioteket.

små

Sagostunder

Sagostunder

sagostund

Sagostunder och Pyttestunder – mer info kommer!

 

Boktips

Hos Barnens bibliotek finns många boktips.

Läsa på olika sätt

Talböcker

Barn som har läsnedsättning har rätt att låna inlästa böcker – talböcker. De flesta nya böcker finns inlästa som talbok i daisyformat. Talböckerna, som är placerade vid Äppelhyllan, läser man med en särskild spelare eller i datorn med ett läsprogram (Amis) eller med MP3-spelare. Böckerna kan även laddas ned på surfplatta eller smartphone. Många av böckerna innehåller både text, bilder och ljud. Barnet (tillsammans med målsman) kan registrera sig på biblioteket för tjänsten Egen nedladdning. Läs mer under fliken talböcker.

Äppelhyllan

På bibliotekets ”äppelhylla” finns: Böcker med teckenspråk, taktila böcker, interfolierade punktskriftsböcker, pop-up-böcker, flanosagor, videofilmer med teckenspråk.

Här kan du se en film om Äppelhyllan.

Teckenstöd

Här kan du se en film om tecken som stöd.

Taktila böcker

Här kan du se en film om taktila böcker.

Vill du veta vad detta är visar vi gärna. Saknar du något? Lämna gärna önskemål. Kolla också MTM -myndigheten för tillgängliga media.

För föräldrar

Föräldrargrupper med ettåringar bjuds på rundvandring och bokprat. ”Föräldrarhyllan” visas och ibland blir det en liten sång- och rimsstund för de yttepyttesmå. Alla barn får ”De små barnens bok”.

Alla barn får ett personligt lånekort när de börjar förskoleklassen (6 år). Alla sexåringar med föräldrar bjuds in under höstterminen. Lånekortet är gratis. Anmäl till oss på Stadsbiblioteket om kortet tappas bort eller om ni flyttar. Det är föräldrarna som är ytterst ansvariga för barnets lånekort.

För pedagoger

Lånekort

Alla barn i förskoleklass får ett lånekort under festliga former på stadsbiblioteket eller på filialbiblioteket (Järpås, Tun, Vinninga)
Alla lärare får ett tjänstekort som används vid skollån.

Besök

Vill ni komma på besök? Hör av er till oss så ordnar vi en tid!

Kontaktpersoner:

Förskoleklass- årskurs 5 Lena Olsson-Zylberstein
Årskurs 6-9 Maria Sanderi

Bokdepositioner: Lärare kan låna böcker till sin klass. Kontakta någon på barn/ungdomsavdelningen! Lånetiden är 1 månad, men kan förlängas två gånger.

Utställningar: Låt gärna barnen visa sina arbeten på barnavdelningen. Kontakta Lena (telefon 77 00 52) om ni har något som ni vill visa.

Bokbingo

Välkommen att prova Bokbingo på ert bibliotek eller skola.

Bokbingo är ett enkelt och lekfullt sätt att arbeta med barns läsning.

Syftet är att väcka läslust och låta varje elev prova olika genrer för att hitta sin favorit.

Vårt material är gratis och fritt att använda.

Vill du beställa materialet? Har du frågor eller funderingar, eller vill du bara ge återkoppling på hur det har fungerat för er? Hör av dig till Lena Olsson-Zylberstein (0510-77 00 52)

Det vore väldigt roligt att få veta hur många som vågat prova och hur det fungerat hos er.

Lycka till!

Äppelhylla

Det finns böcker som passar alla, också för barn med något läshinder. De finns på äppelhyllan. Nu har vi samlat språkstödjande material i ryggsäckar. Det finns flera ryggsäckar med olika innehåll som t ex: Beskrivande ord ; Att göra ; Ljud ; TAKK ; Prepositioner. Barnen träffar flera kompisar i bokform som till exempel: Lilla Anna, Ajja och Bajja, Babblarna mm

äppelhylla

Sagostunder

sagostund

Sagostunder och Pyttestunder – mer info kommer!