Låna, leta och läs på biblioteket

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Låna, leta och läs på biblioteket

För att låna hos oss behöver du ett lånekort och en pinkod samt fylla i en samtyckesblankett. Båda funktionerna finns i Självservice under Uppleva och göra. Du kan också skaffa lånekort direkt på plats i biblioteket. I vår katalog kan du göra omlån och reservera böcker. Vår bibliotekskatalog hittar du här. Omlån och reservation görs via menyvalet Mina sidor när du loggat in.

Finns inte den bok du söker kanske vi kan fjärrlåna den eller göra ett inköp. Skicka inköpsförslag.

Fjärrlån

De böcker som du inte kan hitta på vårt bibliotek kan vi ändå hjälpa dig att spåra och låna hem för din räkning. Vi vänder oss då till specialbibliotek, större folkbibliotek och lånecentraler.

Ibland kan du önska en tidskrifts- eller tidningsartikel som vi inte har. Det kostar 2 kr per sida (max 25 kr). Från forsknings- och specialbibliotek kostar det 100 kr per artikel.

Tv-spel

Biblioteket lånar ut tv-spel. För att låna måste du ha fyllt 16 år. Lånetiden är 14 dagar.

Vi har spel till konsollerna: Playstation 3, Wii och Xbox 360.

Låneregler och avgifter

Lånekort

Vuxna (över 18 år) ska kunna visa id-kort och underteckna ett samtyckesavtal  för att få ett lånekort. Barn får lånekort vid 6 års ålder. Vårdnadshaver undertecknar samtyckesavtal för barn under 18 år. Första lånekortet är gratis. Ett förstört eller förlorat kort kan ersättas med ett nytt mot visande av id-kort. Det kostar 10 kr.

Ha alltid lånekortet med dig! Du är ansvarig för allt som lånas på ditt kort. Låna aldrig ut ditt lånekort till andra. Anmäl om ditt lånekort har stulits eller tappats. Meddela biblioteket om du byter namn, adress eller telefonnummer. En pinkod som hör till lånekortet gör att du kan låna i automaten, låna e-böcker mm.

Lånetid

Lånetid för medier är oftast fyra veckor. För tidskrifter, dataspel, tv-spel och andra spel och vissa böcker är tiden 14 dagar. Lånetiden för filmer är 7 dagar.

Du får ett kvitto vid varje lånetillfälle. På kvittot finns dina lån med återlämningsdatum och vilka titlar som du har reserverat.

Omlån

Du kan förlänga dina lån om materialet inte reserverats av annan låntagare. Detta kan kan göras per telefon 0510-77 00 48 eller på webben. Omlån kan göras högst tre gånger. Om du vill låna om fjärrlån, ring oss på telefon 0510-77 00 51.

Reservera

Du kan reservera böcker, ljudböcker, filmer och musik gratis. När de kommer in skickar vi ett meddelande till dig. Du kan reservera både material som är utlånat och det som finns inne.

Har vi inte boken du söker, har vi möjlighet att låna in den från annat bibliotek.

När lånetiden är slut

Om du inte har lämnat tillbaka det du lånat, skickar biblioteket en påminnelse. Skulle lånet efter tre påminnelser inte vara återlämnat, får du en räkning och spärras från att låna. Alla avgifter du fått ska betalas även om du hittar böckerna och lämnar tillbaka dem.

Avgift för för sent återlämnande av böcker

  • Böcker lånade på vuxenavdelningen kostar 2 kr per bok och  dag.
  • Böcker lånade på barnavdelningen – ingen övertidsavgift
  • Sent återlämnat korttidslån kostar 5 kr per dag
  • Maxavgift för 1 bok eller CD 50 kr och 2 och flera böcker eller CD är 100 kr
  • Filmer kostar 10 kr per dag och max 100 kr

Åldersgräns för att hyra olika media

15-årsgräns gäller vid lån av film och dataspel. 16-årsgräns för lån av tv-spel.

Ersättning för skadad eller försvunnen bok

Skulle böcker eller något annat som du lånat skadas eller försvinna får du ersätta dessa enligt bibliotekets bedömning.

App-tips

Anobii: skanna ISBN nummer och få koll på din bokhylla hemma

Goodreads: även här kan man ordna den egna bokhyllan, men man kan också diskutera böcker och läsning med andra. Här kan man även utmana sig själv och sätta upp läsmål.

Readmill: En e-bok-läsare med möjligheter att diskutera sin läsning och böcker med andra.

Boka en bibliotekarie

Boka en bibliotekarie

Om du har frågor som tar lite längre tid, hjälp med till exempel informationssökning, databaser eller vill du ha personlig hjälp med exempelvis läsplattor, smarta telefoner eller datorer - så kan du boka en bibliotekarie.

Ditt namn

Ditt telefonnummer inklusive riktnummer

Din e-postadress

Beskriv ditt ärende.

* Fältet krävs

E-böcker/E-ljudböcker

Du kan ladda ner e-böcker till din dator, smartphone eller läsplatta. Du kan även lyssna på e-ljudböcker. I vår självservice klickar du på  Uppleva och göra och sedan ”Låne e-böcker ”eller ”Låna e-ljudböcker”. Observera att det inte längre går att hitta alla våra e-böcker i vår katalog utan man bör söka på e-boksidan/eLib.
Det finns också en app kopplad till e-lib för att läsa och lyssna på böcker. Den heter Biblio och finns att ladda ner från Appstore eller Play butik. Välj Bibliotek Västra Skaraborg i rullisten och logga in med lånekortsnummer eller personnummer samt din pinkod. Observera att det finns olika symboler för ljudbok och e-bok och att det går att göra dem tillgängliga offline. När du ska fortsätta att lyssna/läsa hittar du din bok under Mina lån i appen. Spelaren kommer automatiskt ihåg var du slutade. Ditt lån kommer att avslutas automatiskt efter 28 dagar.

Det finns också fria e-böcker av svenska författare i Litteraturbanken och det finns nordiska e-böcker i Projekt Runeberg. För att läsa e-böcker behöver du ladda ner Adobe Digital Editions.

Observera att du kan ladda hem maximalt två böcker per lånekort och vecka. Alla e-böcker tas från en pott om 25 000 kronor per kvartal. En bok kostar upp till 30 kronor. När potten är tom går det inte att ladda hem flera e-böcker från våra bibliotek under det kvartalet.

Orienteringskarta

IMG_0461

Här finns en orienteringskarta som hjälper dig att hitta på Stadsbiblioteket.

Våra bästa boktips

BROSCHYR VÅRA BÄSTA BOKTIPS SOMMAR (003)        BROSCHYR VÅRENS BÄSTA LÄSNING

De böcker som du inte kan hitta på vårt bibliotek kan vi ändå hjälpa dig att spåra och låna hem för din räkning. Vi vänder oss då till specialbibliotek, större folkbibliotek och lånecentraler.

Ibland kan du önska en tidskrifts- eller tidningsartikel som vi inte har. Det kostar 2 kr per sida (max 25 kr). Från forsknings- och specialbibliotek kostar det 100 kr per artikel.