Ungdomsavdelningen

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Ungdomsavdelningen

För dig som är ung – från 13 år.

På vårt bibliotek finns en särskild avdelning för dig som är ung. Vi har roliga och spännande böcker, manga, serier och mysiga läsplatser. Du kan spela tv-spel, vanliga spel eller lyssna på boktips.  Du kanske själv har idéer på vad du vill göra. Maila gärna Maria om idéer, förslag eller annat! Maria Sanderi är ungdomsbibliotekarie och här nedan ser du hennes tips på böcker och bokbloggar!
Är det någon bok, film eller ett spel du saknar? Säg till!

 

Mariasbokprat

Ungdomsbibliotekarie Maria Sanderi har massor med lästips!

 

TV-spel

 

 

Länkar

Bokfreak

Fantastik

Världens bästa bok

 

 

 

 

Marias boktips

Maria tipsar om bra böcker

Röd

Röd drottning av Victoria Aveyard

Mare, sjutton år, lever i en värld där samhället är uppdelat efter blod. De silverblodiga anses vara supermänniskor med alla möjliga olika slags förmågor som gjort att de har makten över de vanliga rödblodiga som de använder som soldater, arbetare och tjänare. Klyftorna mellan dem är djupa och såklart finns det motsättningar när de rödblodiga ständigt blir förtryckta och utnyttjade av de silverblodiga.

Mare är rödblodig och eftersom hon inte lyckats bli lärling någonstans vet hon att hon snart kommer att skickas iväg till fronten för att tvingas utkämpa de silverblodigas krig, ett evighetskrig, som hon inte kunde bry sig mindre om. Av en slump hamnar hon istället i det kungliga Solpalatset som tjänare. Men Mare visar sig vara mer än vad hon och någon annan kunnat tro. Hon har nämligen en unik förmåga, trots att hon är rödblodig.  Kungen inser snart att Mare utgör ett hot mot den maktbalans hans rike vilar på. Men medan han smider en plan för att oskadliggöra Mare ser hon en möjlighet att krossa silverregimen inifrån. Samtidigt har hennes hjärta börjat dra henne åt helt fel håll… En otroligt spännande thriller, med romantik, revolution, makt och rättvisa. Action!    Dystopi med medeltidskänsla. En spännande, underhållande och lättläst bok. Snart kommer andra delen, Glas-svärdet. Håller den måttet?

odinsbarn

Odinsbarn av Siri Pettersen

Hirka växer upp i en lögn, i en värld där alla andra har svans, utom hon. Hon får höra att vargar slet av den när hon var liten. Sanningen är att hon aldrig haft en svans, och att hennes far inte heller är hennes far. Han hittade henne en vinternatt i en magisk stenring, korpring, där det finns portaler till andra världar. Hirka har inte samma magiska krafter som alla andra och lögnen lever vidare ända tills den dag det är dags för Riten. Alla femtonåringar reser till huvudstaden för att bedömas av det mäktiga rådet. Hirkas mardröm är att hennes hemlighet ska avslöjas, att hon ska brännas levande som ”menskr”, ett odinsbarn. Samtidigt sprider sig oroligheter i landet. Krig hotar och folk flyr i fruktan för varelser som inge sett på tusen år. Ny häftig Fantasy med rötter i den nordiska mytologin. En blandning av Game of thrones och Ronja Rövardotter!

 

 

 

hundarna

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer

Vann Augustpriset 2015 som bästa barn- och ungdomsbok!

Detta är inte en sann berättelse. Men den är inte heller osann. Schiefauer bodde nära Kode 1995, när Jhon Hron misshandlades till döds vid en sjö av tonåriga gärningsmän med nazistsympatier. Detta påverkade henne och hon skrev denna bok, 20 år senare.

Den handlar om bröderna Isak och Anton. Isak träffar Ester, sin allra första kärlek och de blir galet kära i varandra och hänger ihop hela sommaren. Anton, känner sig ensam, utanför, saknar sin hund som fick avlivas. Anton träffar också någon, fast inte en tjej utan en kompis, en äldre kille som skrämmer honom, men också känns spännande. Han har också en hund, och Anton saknar sin hund. Det finns en slags rastlöshet, vilja att något ska hända, att få gå över gränsen. Och det är precis det som händer den där sommarkvällen nere vid sjön, när killarna får tag i Simon, en kille från skolan som de av någon anledning inte gillar, han är ju lite.… bögig? Det är Anton som pekar ut Simon och Simon dör.

Under tiden har Isak bestämt sig för att göra slut med Ester. Han har inte samma känsla längre, orkar inte med henne, kan knappt andas. Men så händer det där med Simon. Och Isak behöver Ester mer än någonsin.

Det här är berättelsen om Esters och Isaks stora kärlek. Och det är berättelsen om när Anton tog en annan människas liv.

Det kan vara svårt att förstå att hemska saker kan hända, det kan ibland hänga på tillfälligheter, men det finns alltid en bakgrund.  En stark och bra bok!!!

 

 

 

Om_det_var_krig_i_Norden

Om det var krig i Norden av Janne Teller

Tänk om det var krig i Norden. Vart skulle du ta vägen?

Tankeexperiment: EU har fallit, de nordiska länderna ligger i krig med varandra. Sverige leds av en nationalistisk diktator och demokrati är förbjudet. Det blir omöjligt att stanna i Sverige, du och din familj måste fly. De enda demokratier som tar emot flyktingar ligger söder om Medelhavet så med hjälp av suspekta människosmugglare tar ni er till Egypten. Hamnar i ett läger i oändlig väntan på uppehållstillstånd. Svenskar betraktas med misstänksamhet. De kan inte språket, de vet inte hur man beter sig i ett klassiskt kultursamhälle eller hur man värnar om en kvinnas dygd. ”Flyktingar från Norden kan inget annat än sitta på kontor och vända papper. De behövs ingenstans.” Aktuellt tema och ett försök att förstå flyktingars situation.

 

 

 

 

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan