Utställningar

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Aktuell utställning i Lidköpings Konsthall

Med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att begränsa smittspridning av covid-19  håller Lidköpings Konsthall stängt tills Folkhälsomyndigheten väljer att ändra rekommendationerna. Du kommer från och med imorgon, 21 november, kunna ta del av utställningen Töcken av Danilo Stankovic på olika sätt i konsthallens fönster ut mot Målaregatan. Utställningen kommer också kunna upplevas digitalt på våra sociala medier men också i bibliotekets fönster.  Håll dig uppdaterad på våra sociala medier och på hemsidan för att ta del av mer digitalt material från utställning. Ta hand om er och hoppas vi ses snart!

Danilo Stankovic, 21 november – 16 januari 2021

Danilo Stankovic är intresserad av det sublima och extatiska i vår existens. I sitt konstnärskap utforskar han folktro, mystik och mytologi genom måleri, teckning och skulptur. Han är född 1981, lever och verkar i Malmö och är utbildad vid Malmö konsthögskola.

Hans konstnärliga uttryck har förändrats under de senaste åren. I utställningen Töcken får vi uppleva verk från 2012 tills idag och får således följa med i hans konstnärliga utveckling.

Man kan se att Danilo hittar inspiration i den nordiska konsten åren kring sekelskiftet 1900 där en magisk och besjälad natur var ett återkommande inslag hos konstnärer som John Bauer och Theodor Kittelsen. Danilo Stankovic blandar influenser från Norden med symboler och folktro från resten av Europa och för in den i en samtida kontext. Oavsett om det är med vibrerande psykedeliska färger eller med en skir monokrom färgskala så är magin alltid närvarande.

Kommande utställningar

Hertha Hanson 27/2 – 10/4

Genom abstrakt måleri utforska Hertha Hansson den måleriska energin och målardukens förutsättningar. Hennes poetiskt utforskande måleri är fullt med rörelse och rytm.

Ella Tillema 24/4 – 5/6

Ella Tillemas politiska målningar skärskådar vår samtid. Genom verken berättar hon en historia om ojämlikhet, miljöförstöring och kapitalism och får oss att fundera och tvivla på den värld vi lever i.

Björn Wessman  19/6 – 28/8

I Björn Wessmans landskapsmålningar klingar färgerna och naturen är besjälad. Hans landskap är synteser från olika delar av världen där den obefolkade naturen glöder av färger och sjuder av energi och närvaro som det är lätt att förlora sig i.

Jesper Waldersten 11/9 – 30/10

Svärta och humor är utmärkande för Jesper Walderstens konstnärskap. Genom foto, måleri, illustration och text skapar har verk som både får oss att skratta och samtidigt ifrågasätta allt.

Tidigare utställningar

2020

Klara Kristalova, 13 juni – 22 augusti

Klara Kristalova

Klara Kristalova fantastiska skulpturer och teckningar för tankarna till sagor, myter och drömmar men det finns alltid en dubbelhet i verken med en mörk underton. I hennes bildvärld återfinns en blandning av oskuldsfullhet och utsatthet med unga kvinnor som återkommande motiv.

Mari Rantanen, 18 april – 30 maj

It is Now or Never

Med chockrosa, lysande orange och strålande guld har Mari Rantanen hittat en helt egen plats i samtidskonsten. I definierade fält som bygger på strama strukturer skälver färgerna bredvid varandra. Hennes ljusintensiva verk med intrikata mönsterkonstruktioner är måleri i sin egen rätt.

Lars Erik Ström Visningar hemsidan-01

 

Torsten Jurell – Förtroende och Svek, 18/1 – 15/2
I en värld där sanningen och lögnen strider om scenutrymmet, har Torsten Jurell funnit i marionetter och skuggteater en källa för ett bildspråk där han experimenterar i ljud, ljus, rörliga bilder som en metafor för vår tid. I arbetet med skulpturer i keramik arbetar han sedan många år i Jingdezhen i Kina – platsen för porslinets födelse. Torsten Jurell som är baserad i Sverige och Kina, kan beskrivas som en internationellt verksam multimediakonstnär. I en estetisk form som varken är svensk eller kinesisk, integrerar han människans äldsta, urtida formmaterial, leran, med vår tids tekniker för att även beskriva samhörigheten mellan det gamla och nya, mellan det folkliga, tradition och det samtida.

torsten-01

2019

Cooper & Gorfer – Interrruptions, 19/10 – 30/12
I utställningen Interruptions porträtterar Cooper och Gorfer flera generationer kvinnor från svenska Sápmi. I sina fotografier undersöker konstnärerna frågor om identitet och om hur vårt kulturella arv påverkar vår världsbild och våra handlingar. I de fantastiska porträtten avslöjas det lager av personliga erfarenheter och kollektiva minnen som formar oss.

Clara Gesang Gottwot och Ane Svenheden – Clara&Ane c/o Lidköpings konstförening, 7/9 – 5/10
Clara Gesang Gottowt inspireras i sin konst bland annat av ljusfenomen, naturen och textilt hantverk. En del av verken påminner om infärgat tyg, andra om gamla tapeter eller om solnedgångar och himlar. För Ane Svenheden är materialet och hantverket centralt. Arbetet blir en konsekvens av en ständig iakttagelse av naturens färger, ljus och rörelseformer.

Bea Szenfeld och Stina Wirsén – Papier, 15/6 – 24/8
Bea Szenfelds spektakulära pappersplagg möter Stina Wirséns lustfyllda bildvärld. I gränslandet mellan konst och mode möts de båda konstnärerna i en gemensam förkärlek för det analoga, handens arbete och det gemensamma arbetsmaterialet, papperet. Tillsammans skapar dom en värld där konstbegreppet utvidgas och kreativiteten är oändlig.

Elisabeth Ohlson Wallin –  EWO – 20 år i fokus c/o Lidköpings konstförening, 4/5 – 1/6
Elisabeth Ohlson Wallin visar de verk hon tycker allra bäst om och knyter ihop åren som gått sedan hon började som fotograf i Skara.

Helena Blomqvist – Florentine, 2/3 -27/4
I Helena Blomqvist magiska bildvärld får vi möta den gamla kvinnan Florentine.  I bilder som ser ut att vara hämtade från det egna fotoalbumet får vi se glimtar ur hennes liv. Florentine blickar tillbaka och minns, hennes mentala tillstånd och ensamhet tillåter låtsasvänner att vara en del av denna långa och innehållsrika livshistoria.

2019 Helena

Skapande Skola med Lovisa Ivenholt och Carolina Jonsson – I Strömmen, 2/2 -23/2
Utställningen I strömmen är en del av ett Skapande skola-projekt där eleverna från årskurs fem i Otterstad och Lilleskogskolor har arbetat tillsammans med konstnärerna Lovisa Ivenholt och Carolina Jonsson. Dom har tillsammans arbetat skapande under temana kollage, surrealism och abstrakt måleri.

2018

Sirous Namazi – 8/12 – 26/1 2019
Sirous Namazis konst rör sig mellan minimalism och konceptualism. Han använder sig parallellt av flera olika medier i sitt skapande. Inom skulptur, fotografi, måleri, installation och video växer Sirous Namazis konstnärskap fram. Inom dessa tekniker bearbetar han fragment från vår vardag: Genom att plocka isär, analysera och sätta ihop minnen och företeelser får vi möjligheten att möta dessa under nya premisser vilket ofta blir både drabbande och påtagligt.

2018 Sirous

Chennet Juhlin – Det gäller att hålla på…, 20/10- 1/12
I utställningen -Det gäller att hålla på… visar Chennet Juhlin bilder från 1980-talet till idag. I samband med utställningen lanseras även en bok med samma namn av författaren Bo Borg. Möt konstnären Chennet Juhlin och hans konstnärskap, både i backspegeln och i ett ständigt pågående presens. Ständigt aktiv och sugen på att ta i med nya utmaningar. Hans konstnärsattityd, sammanfattas i hans långa konstnärslivs insikt: -Det gäller att hålla på… – Bo Borg, Chennet Juhlin –Det gäller att hålla på…

2018 Chennet

Min konstfavorit, c/o Lidköpings konstförening, 29/9 – 6/10
En spännande utställning med privata konstfavoriter. Måleri, skulptur, foto, textil och mycket mer.

Annelie och P-A Sandström – Synergi c/o Lidköpings konstförening, 8/9-28/9
P-A arbetar i huvudsak med rakubränd keramik och är framförallt känd för sina skulpturer av ansikten och huvuden som han skulpterar fritt. Annelie arbetar med en egenutforskad blandteknik som består av egna fotografier, screenprint, digitalprint, akryl och sprayfärg. Uttrycket är samtida och urbant, ofta färgstarkt och med inspiration från storstäder runt om i världen.

Astrid Sylwan – Samman, 2/6 – 25/8
I Astrid Sylwans bildvärld förekommer sällan figurer, det är istället färgen som har huvudrollen. Sylwans formspråk är färgstarkt, abstrakt och storskaligt. Hennes måleri utmärks av breda penseldrag, tydliga spår från palettkniven och färgens fysiska närvaro. Målningarna är som dagboksanteckningar, verken landar i samma energi som Astrid befann sig i under skapandeprocessen.  Hon använder sig av lager på lager där vissa färgpartier är skira och transparenta medan andra har struktur. Färgerna går i och ur varandra på ett självklart och nästan osynligt sätt för att i nästa stund sätta upp starka gränser mellan varandra. Trots att verken ofta är färgstarka är färgerna i Astrids bildvärld mjuka med en inneboende intensitet som är svår att undgå.

2018 Astrid

Skapande Skola med Africa Coll – Skuggan av blå ögonblick – 21/4 – 19/5
Utställningen Skuggan av blå ögonblick är en del av ett Skapande skola-projekt där elever från årskurs två har arbetat tillsammans med konstnären Africa Coll och utforskat tekniken blueprint.

Dalslands konstnärsförbund – Natur 2.0  c/o Lidköpings konstförening, 17/3-14 april
Dalslands konstnärsförbund samlas i Lidköping för en samlingsutställning med vitt skilda tekniker, exempelvis måleri, skulptur, fotografi,textil, assemblage, video, collage och teckning, men med naturen i fokus.

Eva Ahlberg, Björn Brusewitz, Börje Eriksson, Helena Larsdotter, Mårten Medbo, Anette Sjölander, Johan Malmström – Fuck off or fit in, 20/1 – 3/3
Utställningen ”Fuck off or fit in” är del i ett kulturpolitiskt projekt som drivs av författaren, konstnären och föreläsaren Börje Eriksson.  Redan 2008 producerade Börje filmade intervjuer med personer som drabbats av oegentligheter i arbetslivet. I den här utställningen har konstnärerna valt att använda idéerna som Börje presenterat som ett material eller som en utgångspunkt för egna reflektioner om konsten och samhället. Uttrycken är ganska olika men tillsammans bildar de ett spektrum av impulser där du kan engagera dig, röra dig, tänka fritt och diskutera vidare, om det som är och det som inte är.

2017

Jan Bergerlind – Visst finns dom? –  25/11 – 31/12

De la Gardiegymnasiet – De la Art –  17 20/10 – 11/11

Mats Alfredsson – Steetwalk –  9/9 -14/10

Moa Anderson – Vår bästa tid är nu – 17/6 – 26/8

Skapande skola  – Go for it – 13/5 – 3/6

Eva Hild – Entity – 11/3 – 6/5

Lidköpings fotoklubb 70 år 21/1 -18/2

2016

Lina Selander – Valda verk 2008 -2016 – 5/11 2016 – 15/1 2017

Salong- Lidköpings konstförening –  24/9 – 16/10

Jubileum – Lidköpings konstförening -28/8 -18/9

Maria Friberg – Piles of dreams 4/6 – 14/8

Samtid – Lidköpings konstförening 7/5-29/5

Jan-Erik Svensson – Jag har varit där – 12/3 – 29/4

Framtid – Lidköpings konstförening – 16/1-28/2

2015

VänTäcket Lidköpings kviltgille – Lappat och Klart – 12/12 -9/1

Ateljé Larsen, Helsingborgs grafiska – Lidköpings konstförening – 31/10 – 21/11

Steneby – En idé tar form – 19/9 – 25/10

Lovisa Ivenholt – En midnattsdröm – Lidköpings konstförening 29/8 -12/9

Hertha Hillfon – En vildkatt bland keramikens hermeliner – 14/6 -22/8

Bertil Fredholm – Måleri – Lidköpings konstförening – 2/5 -23/5

Lotta Wästerlid, Zmuda Trzebiatowski – Bortom den manliga blicken – Lidköpings konstförening 28/3 -25/4

Tina Haldorsson, Kimmo Hakonen – Själens språk – Lidköpings konstförening 28/2 -21/3

Emille de Blanche – 17/1 – 21/2

2014

Konstnärsföreningen Lidan – Nyanser av rött – 13/12 2014 – 10/1 2015

Disa Rytt, Johanna Fjaestad, Susanna Serrander – Lidköpings konstförening – 1/11 -23/11

Anna Sissela Gustavsson – Om du, har du, orsakar du – 27/9 -25/10

Mia Fagergren – Lidköpings konstförening – 30/8 – 20/9

Africa Coll, Steen Kepp – Lidköpings konstförening – 2/8-24/8

Lars Lerins foto – 14/6 -27/7

Annika Ottander – Lidköpings konstförening – 3/5 -24/5

Skapande Skola – 8/3-26/4

Håkan Berg – Lidköpings konstförening – 8/2 -1/3

Carolina Jonsson, ”Ecolonia/findings”, 11/1 – 1/2 2014

 

 

 

 

 

Hertha Hanson 27/2 – 10/4

Genom abstrakt måleri utforska Hertha Hansson den måleriska energin och målardukens förutsättningar. Hennes poetiskt utforskande måleri är fullt med rörelse och rytm.

Ella Tillema 24/4 – 5/6

Ella Tillemas politiska målningar skärskådar vår samtid. Genom verken berättar hon en historia om ojämlikhet, miljöförstöring och kapitalism och får oss att fundera och tvivla på den värld vi lever i.

Björn Wessman  19/6 – 28/8

I Björn Wessmans landskapsmålningar klingar färgerna och naturen är besjälad. Hans landskap är synteser från olika delar av världen där den obefolkade naturen glöder av färger och sjuder av energi och närvaro som det är lätt att förlora sig i.

Jesper Waldersten 11/9 – 30/10

Svärta och humor är utmärkande för Jesper Walderstens konstnärskap. Genom foto, måleri, illustration och text skapar har verk som både får oss att skratta och samtidigt ifrågasätta allt.

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan