Lockörns vadarstrand: En ny miljö för vadarfåglar och fisk

Lockörns vadarstrand är nu redo att välkomna vadarfåglar och andra fåglar som samlas där för att häcka, vila och äta.

När Framnäs strandpromenad och strandpark byggs försvinner delar av miljön för vadarfåglar och fisk. För att kompensera för detta har en ny strand skapats för vadarfåglar och småfisk.

Nu är det den tid på året då vadarstranden börjar användas ordentligt, och de första fåglarna har redan landat. Lidköpings kommun övervakar noggrant hur området används för att kunna anpassa och justera miljön på bästa möjliga sätt, så att den blir så naturlig som möjligt för vadarfåglar och fiskar.

Den nya vadarstranden kan även locka till sig en del av fåglarna som samlas vid Villabadet och därigenom förbättra vattenkvaliteten vid badstranden.

Bakgrund

Vad är vadarfåglar?

Det finns ett stort antal arter av vadarfåglar där merparten är flyttfåglar som befinner sig i Sverige maj till september. Födan består av till exempel ryggradslösa djur och andra små djur som hittas strax under vattenytan och i fuktig mark.

Vadarfåglar trivs vid låglänta stränder med grunt vatten. De är vaksamma mot rovfåglar och andra rovdjur vilket innebär att det behöver vara fri sikt i området. 

När kommer arbetet vara klart?

Arbetet med Lockörns vadarstrand inleddes i oktober 2022 med att ta bort vass. Mellan 2023 och 2025 kommer vadarstranden utvärderas och området anpassas och justeras för att skapa en naturlig miljö för vadarfåglar och fisk.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: samhalle@lidkoping.se