Gaslyktan

Visste du att…?

Lidköpings gasverk byggdes 1902 i Västra hamnen och hade två gasklockor.

Gasverket i Lidköping vid 1900-talets början. Bild: Järnvägsmuseet.

Följande text kan läsas på skylten vid en av lyktstolparna på lekplatsen:

Förr i tiden fanns ingen el. Man kunde inte tända lampor med hjälp av en knapp på väggen och det fanns inga ficklampor. Enda sättet att få ljus när det var mörkt, var att tända ett levande ljus eller en eld.

På nätterna var det mörkt. Man kunde inte låta ljus eller eld brinna, om man inte satt uppe och vaktade. Det var för farligt – elden kunde snabbt sprida sig. Om man behövde gå ut när det var mörkt fick man ta med sig en lykta med ett levande ljus i – eller en fackla.

I början av 1900-talet fick Lidköping gatlyktor med gasljus. De tändes och släcktes för hand. Senare tändes och släcktes lyktorna automatiskt.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: bildning@edu.lidkoping.se