Prövning

Nedan följer information angående prövning. Den första delen gäller dig som är elev på De la Gardiegymnasiet och vill genomföra en prövning. Den andra delen gäller dig som idag inte är elev på De la Gardiegymnasiet och vill genomgå en prövning.

Prövning för dig som är elev på De la Gardiegymnasiet

En elev i gymnasieskolan har rätt att genomgå prövning i alla kurser och det gymnasiearbete som ingår i elevens individuella studieplan, om eleven inte tidigare har fått betyg på kursen eller gymnasiearbete eller om eleven har fått betyget F. Eleven ansvarar själv för att anmäla sig till prövning.

Prövningsanmälan för vårtermin

Vecka 2 - vecka 6.
Prövningsperiod från vecka 9 till och med vecka 21.

Avgift: Prövningen är gratis.

Prövning för dig som inte är elev på De la Gardiegymnasiet

Du som redan har kunskaper i ett ämne och föredrar självständiga studier kan få betyg genom att göra en prövning. Prövningen kan göras även om du tidigare fått betyg i samma kurs. Däremot kan du inte söka studiemedel för en kurs som du gör prövning i. Den som redan har betyget G-VG eller E-B är inte behörig att läsa en kurs igen för att höja sitt betyg. I så fall måste man genomföra en prövning.

Prövningen gäller alltid hela kursen. Du arbetar helt självständigt med din kurs och har inte möjlighet till lärarstöd under inläsningsperioden.

Avgift: Avgift för en prövning inom Utbildning & Arbetsmarknad är 500 kronor.

Prövningsperioder

Prövningsperioderna är anpassade efter ansökningsdatumen till utbildning på högskola/universitet. Ansökan om att göra prövning är kontinuerligt öppen. Men det finns ett sista datum för att kunna få genomföra prövning på våren, respektive hösten.

Höst- 2024

Sista anmälningsdag: 12/7
Prövningen genomförs: 2/9-27/9

Du kommer få ditt betyg i tid för att kunna komplettera till högskolan 1 december.

Vår - 2025

Sista anmälningsdatum: 7/2

Prövningen genomförs: 24/2-28/3


Betyg registreras senast fem arbetsdagar dagar efter slutdatum.

E-tjänsten för ansökan om att genomföra prövning är öppen kontinuerligt och i mån av tid kan prövning genomföras utanför prövningsperioderna. Detta avgöras i dialog med rektor på respektive enhet.

Ditt betyg från prövningen och antagningsreglerna till högskolan

Det finns antagningsregler för alla utbildningsformer, till exempel för högskolan/universitet och yrkeshögskola. Innan du anmäler dig till en prövning bör du ta reda på om du kan använda ditt betyg från prövningen på det sätt som du har tänkt dig. För att få information om antagningsregler kan du kontakta en studie-yrkesvägledare.

www.antagning.se Länk till annan webbplats. hittar du information om de antagningsregler som gäller för högskoleutbildningar.

Betalning

Betalning sker i samband med ansökan om prövning. Avgiften är inte återbetalningsbar.

Anmälan

Anmäl dig via vår e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: dlgreception@edu.lidkoping.se