Läsa på olika sätt

Alla har rätt att ta del av bibliotekets tjänster. Lidköpings stadsbibliotek eftersträvar att vara ett modernt, tillgängligt och allergianpassat bibliotek.

Film om att läsa på olika sätt

Böcker med stor stil

Storstilsböcker har större text än vanliga böcker, men innehållet är detsamma. Tjockare böcker delas upp i två delar för att de inte ska bli för tunga. Alla får låna storstilsböcker.

Lättläst för vuxna

På vår avdelning för lättläst har vi böcker och tidningar för dig som älskar att läsa, men som tycker att det är lite svårt.

Här finns påhittade böcker och böcker som handlar om verkliga händelser och personer. Det finns också lättlästa böcker att lyssna på.

Kontakt

Christian Lavin

Enhet: Bildning

Tel: 0510770059

E-post: Christian.Lavin@lidkoping.se

Talböcker och Legimus

En talbok är en inläst bok för dig som har svårt att läsa tryckt text och istället vill lyssna. För att lyssna på talböcker behöver du använda mobil, surfplatta eller dator. Det finns också särskilda Daisy-spelare för talböcker på skiva eller minneskort. Biblioteket har spelare för utlån.

Legimus är ett digitalt bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Legimus finns som app och som webbplats. Via Legimus kan du strömma eller ladda ner talböcker direkt till din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Legimus har tusentals böcker som du kan låna direkt.

Alla med läsnedsättning har rätt att använda Legimus. För att få tillgång behöver du ett användarkonto. Kontakta oss på biblioteket för att boka tid så hjälper vi dig att skapa ett konto och komma igång. Om du är under 18 år ska vårdnadshavare följa med till biblioteket.

Kontakt

Helena Melin

Enhet: Bildning

Tel: 0510771379

E-post: helena.melin@lidkoping.se

Taltidning

Flera dagstidningar finns som taltidning, till exempel Nya Lidköpings tidning (NLT). Taltidningen vänder sig till dig som har läsnedsättning och därför har svårt att läsa en papperstidning. För mer information kontakta den tidning du är intresserad av. För NLT som taltidning, kontakta kundservice på telefon 0510-897 00.

För mer information, se även Dagstidningen som taltidning - Myndigheten för tillgängliga medier (mtm.se) Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Boken kommer

För dig som inte kan komma till biblioteket på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning finns en kostnadsfri service som kallas Boken kommer.

Detta innebär att personal från biblioteket kommer hem till dig med böcker. Utkörning sker på fasta dagar. Kontakta biblioteket för att boka leverans och för att lämna eventuella önskemål.

Kontakt

Ingrid Hagelin

Enhet: Bildning

Tel: 0510771046

E-post: ingrid.hagelin@lidkoping.se

Lättlästcafé

Biblioteket anordnar lättlästcaféer tillsammans med Lidköpings studieförbund. Caféerna annonseras på bibliotekets hemsida och på sociala medier.

Hit kan du komma och lyssna till högläsning av lättlästa böcker. Det finns vid dessa tillfällen också fika att köpa.

Läsombud

Kommer du i ditt arbete i kontakt med personer som har lässvårigheter, kan du bli läsombud.

Som läsombud får du ur flera perspektiv lära dig att synliggöra text och läsning för den eller de personer du arbetar med. Att kunna få ta del av det skrivna ordet är en mänsklig rättighet. Läsombudets uppgift är mycket viktig.

Läsombudsverksamheten är etablerad i kommunens LSS-verksamheter och inom äldreomsorgen. Läsombuden har träff en gång per år. Bibliotekets personal finns tillgänglig för stöd och råd.

Kontakt

Anneli Johansson

Enhet: Bildning

Tel: 0510770045

E-post: Anneli.Johansson@lidkoping.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: stadsbiblioteket@lidkoping.se