Välkommen till DLG Bild

Bild - Design utvecklar din kreativitet och du jobbar med designprocessen som utgångspunkt, samtidigt som du får högskolebehörighet.

Om DLG Bild

DLG Bild med profil Design förbereder dig för framtiden. På DLG Bild arbetar kunniga och professionella lärare som hjälper dig att utveckla din kreativitet. Du får bland annat lära dig skissteknik, ta fram prototyper och designa inredningsdetaljer. Designens roll i samhället är central i utbildningen.

Digitala verktyg och kreativitet

Från DLG Bild Design får du med dig en kunskapsmässig verktygslåda, där du kan hantera såväl grundläggande tekniker som många av de datorprogram som används inom formgivning och design idag. En blandning av kreativa och teoretiska kurser förbereder för högre studier inom såväl design som andra högskoleutbildningar.

Det bästa av två världar

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program där du får en bred bas för fortsatta studier, främst inom information och kommunikation samt humanistiska och samhällsvetenskapliga områden. Centralt i utbildningen är kreativitet, nyfikenhet, kommunikation samt förmåga till eget skapande. Egenskaper som efterfrågas inom de flesta branscher i dagens samhälle.

Vi arbetar mycket med EUs nyckelkompetenser som kommunikation, digital kompetens, social kompetens och kulturell medvetenhet. Allt detta har du nytta av oavsett vilken karriärväg du väljer i livet. En annan nyckelkompetens är initiativförmåga och företagaranda vilket du ges möjlighet att utveckla om du väljer kursen Entreprenörskap i årskurs tre.

Det bästa med Estetiska programmet tycker vi är blandningen av karaktärsämnen och teoretiska ämnen! Du får dels ägna dig åt ditt intresse och dels får du med dig kurser som ger dig behörighet till en mängd utbildningar på högskolor och universitet, både i Sverige och utomlands!

Poängplan Estetiska programmet 22/23

Inriktning Bild och formgivning

Gymnasiegemensamma ämnen 1150 p


Poäng

År

Engelska 5

100

1

Engelska 6

100

2

Historia 1b

100

2

Historia 2b - kultur

100

3

Idrott och hälsa 1

100

1,2

Matematik 1b

100

1

Naturkunskap 1b

100

2

Religionskunskap 1b

50

3

Samhällskunskap 1b

100

1

Svenska 1 / svenska som andraspråk 1

100

1

Svenska 2 / svenska som andraspråk 2

100

2

Svenska 3 / svenska som andraspråk 3

100

3

Programgemensamma karaktärsämnen 150 p


Poäng

År

Estetisk kommunikation 1

100

3

Konstarterna och samhället

50

3

Inriktning bild och formgivning 400 p

Poäng

År

Bild

100

2,3

Bild och form 1b

100

1

Bildteori

100

1,2

Form

100

2,3

Programfördjupning 300 p

Poäng

År

Formgivning 1 - inriktning design

100

1

Design 1

100

2

Digitalt skapande 1

100

1

Valbar programfördjupning 200 p

Poäng

År

Grafisk kommunikation 1

100

2

ellerMatematik 2b

100

2

Bild och form specialisering

100

3

ellerNaturkunskap 2

100

3

ellerEntreprenörskap

100

3

Övriga kurser 300 p


Poäng

År

Individuellt val

200

2,3

Gymnasiearbete

100

3

Skolans värdegrund

Skolans ledord är Lärande genom Delaktighet, Laganda och Glädje (DLG), vilket är något vi strävar efter att alla elever ska känna under sin gymnasietid.

De la Festival

De la Festival är ett årligt återkommande evenemang där hela Estetiska programmet på DLG samarbetar. Det är en dag fylld av utställningar, workshops, konserter och happenings.

Så söker du till DLG Bild

Frågor eller funderingar

Har du frågor eller funderingar kontakta arbetslagsledare johanna.lund@edu.lidkoping.se eller prata med studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Vad tycker våra elever


Tidigare elever på Estetiska programmet berättar

 • Josefin Andersson

  Tidigare ES-elev


  På ES fick jag jobba med designprocessen och utveckla min analysförmåga. Något som jag har stor nytta av i mina nuvarande studier på Textilhögskolan i Borås.

 • Max Ronneland

  Tidigare ES-elev


  Jag pluggar till lärare nu och jag har stor nytta av de digitala verktyg jag fick arbeta med på ES. Kombinationen av kreativitet och högskolebehörighet på ES är verkligen helt perfekt!

 • Ängelina Ahlén

  Tidigare ES-elev


  Jag är utbildad journalist och jobbar idag som digital kommunikatör. På ES fick jag möjlighet att jobba kreativt och jag hade många utbildningsvägar att välja på efter gymnasiet