Introduktionsprogrammen

Introduktionsprogrammen

Introduktionsprogrammen ska ge obehöriga elever möjlighet att komma in på ett nationellt program eller leda till att de kan få ett arbete. Alla elever följer en individuell studieplan som visar vad utbildningen ska innehålla. Studieplanen kan innehålla både grundskoleämnen, gymnasiekurser och praktik.

Ämnen/kurser på Introduktionsprogrammen

Utbildningsplan för Introduktionsprogrammen (IM)

Individuellt alternativ (IMA)

Individuellt Alternativ står öppet för ungdomar som inte har de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram. Eleven får en mer allmänt inriktad utbildning som förbereder dem för annan utbildning eller arbete. Utbildningen får innehålla grundskoleämnen som eleven saknar godkända betyg i och hela eller delar av gymnasieskolans kurser. Det kan också ingå andra insatser, exempelvis motivationsinsatser och praktik. Elevens mål med sina studier och de behov och förutsättningar som eleven har styr innehållet i studieplanen.

Språkintroduktion (IMS)

Språkintroduktion är till för ungdomar som nyss har kommit till Sverige. Utbildningen har fokus på svenska språket för att eleven ska kunna gå vidare till något annat program i gymnasieskolan, eller till annan utbildning. Elevens bakgrund, skolerfarenheter, språk- och ämneskunskaper och eventuella yrkeserfarenheter kartläggs och utgör grunden för innehållet i studieplanen. Eleven har möjlighet att genomföra praktik i de fall det ligger i linje med elevens individuella studieplan.

Programinriktat val (IMV)

Programinriktat val syftar till att elever ska få en utbildning som är inriktad mot ett visst nationellt program och eleven ska så snart som möjligt kunna antas till det nationella programmet. Det nationella program som utbildningen är inriktad mot kan vara både ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program. En elev är behörig till IMV om den har godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, matematik och engelska samt minst tre andra ämnen eller svenska eller svenska som andraspråk, matematik eller engelska och minst fyra andra ämnen. Du kommer att läsa gymnasieprogrammet fullt ut samt de grundskoleämnen du saknar för full behörighet. Målsättningen är att du så snart som möjligt ska nå gymnasiebehörighet och antas till det nationella programmet.

Yrkesintroduktion (IMY)

Yrkesintroduktion vänder sig till elever som saknar godkända betyg för behörighet till ett yrkesprogram. Eleven får en yrkesinriktad utbildning för att kunna söka till ett yrkesprogram eller få ett arbete. Eleven ska både kunna läsa ämnen från grundskolan som den inte är behörig i och kurser från nationella program i gymnasieskolan. Utbildningen får innehålla hela eller delar av kurser i karaktärsämnen på gymnasienivå och i gymnasiegemensamma ämnen. Varje läsår finns ett begränsat antal yrkesprogramsplatser reserverade för IM.

Frågor eller funderingar

Har du frågor eller funderingar kontakta arbetslagsledare Liv Alund telefon 070-949 67 19 eller prata med studie- och yrkesvägledaren på din skola.