Avfallstaxan 2025 föreslås bli oförändrad
Lidköpings hushåll kan se fram emot en god nyhet för 2025: Avfallstaxan föreslås bli oförändrad nästa år. Det är ovanligt att taxor inte höjs, men tack vare strategiska beslut och invånarnas ökade engagemang för sortering är det möjligt.
Strategiska beslut redan 2018
När matavfallsinsamlingen infördes i Lidköping valde Lidköping miljö och teknik ett flexibelt insamlingssystem med delade kärl för matavfall, restavfall och förpackningar. Systemet har visat sig framgångsrikt både idag och för framtiden – det uppfyller redan vad som krävs för att vi ska lyckas införa fastighetsnära insamling av förpackningar som blir obligatoriska i Sverige 2027.
Våra tidiga beslut om ett flexibelt insamlingssystem sparar resurser och gör det möjligt att hålla taxan oförändrad 2025. Vi är stolta över att visa att strategiskt arbete i kombination med invånarnas insatser verkligen gör skillnad, säger Mikael Kaufmann, styrelseordförande i Lidköping miljö och teknik.
Din sortering gör skillnad
Men framgången är inte bara bolagets. Invånarna i Lidköping har spelat en avgörande roll genom att bli allt bättre på att sortera både matavfall och förpackningar. Det innebär att mindre avfall går till förbränning, vilket sänker kostnaderna och ökar intäkterna från återvinningsmaterial.
Varje gång hushållen sorterar rätt hjälper de oss att hålla taxan stabil, trots ökade krav och kostnader för hanteringen, säger Peter Wallström, Renhållningschef.
Kommunfullmäktige tar beslut i februari
Kommunfullmäktige väntas fatta det slutgiltiga beslutet om avfallstaxan i februari 2025. Om beslutet går igenom innebär det att hushållens kostnader för avfall inte ökar nästa år.
Fakta: Så påverkar din sortering kostnader och miljön
Att sortera rätt är viktigt både för ekonomin och miljön. Här är varför:
- Mindre kostnader för förbränning: Att bränna restavfall är dyrt på grund av höga hanteringskostnader och utsläppsrätter. Ju mindre avfall vi förbränner, desto mindre behöver vi betala.
- Mindre utsläpp från fjärrvärmeverket: Plastförpackningar och andra fossila material som bränns ökar fjärrvärmeverkets koldioxidutsläpp. Det leder till högre kostnader för utsläppsrätter – en avgift som verket betalar för varje ton koldioxid de släpper ut.
- Ökade intäkter från återvinning: Förpackningar som sorteras rätt återvinns istället för att brännas. Det ger en ökad ersättning från producenterna.
- Miljövinst: Återvunna material kräver mindre energi och resurser än nyproduktion, vilket bidrar till en hållbar framtid för oss alla.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: limtab@lidkoping.se