Matlagningsfett och miljöskåp

Kommuner i Sverige ser i dag en ökning av problemet med överblivet matlagningsfett. Om fettet hälls ut i avloppet bildar det proppar när det svalnar, och det begränsar vattnets framkomlighet. Pumpstationer kan haverera och i värsta fall kan orenat vatten rinna ut i sjöar och vattendrag på grund av trasiga ledningsnät och översvämmade källare. Fettet är ett hot mot det svenska avloppssystemet och kostar kommuner, hushåll och fastighetsägare flera miljarder årligen.

Miljötratt

Du kan hämta en Miljötratt i Kontaktcenter i Stadshuset eller på Kartåsens återvinningscentral.

Så här använder du Miljötratten

 • Skruva fast tratten på en vanlig PET-flaska.
 • Efter matlagning häller du det avsvalnade fettet i flaskan
 • Förvara flaskan till dess att den är full.
 • Förslut flaskan med en kork och lämna den i ett miljöskåp för insamling och återvinning.

Tvål, tvättmedel och biodrivmedel är exempel på vad som framställs av restprodukten.

Totalt har kommunen delat ut cirka 12 000 trattar. Det finns mycket pengar att spara, så är du fastighetsägare eller sitter i styrelse för bostadsrättsförening kan du kontakta oss för mer information om tratten och miljöskåp. Sedan start i Oktober 2018 har vi tillsammans samlat in drygt 10 ton överblivet matlagningsfett!

Här finns Miljöskåpen:

 • ICA Gunnarssons i Vinninga
 • Tempo i Järpås
 • ICA Margretelund
 • Framnäs City
 • ICA klockan
 • Änghagens handelsplats
 • Kartåsens ÅVC
Miljöskåp

Vid frågor kan du mejla kommun@lidkoping.se eller ring kommunens kontaktcenter på 0510-77 00 00

Frågor och svar om miljötratten och matfett

Här kan du hämta miljötratten:

 • Kontaktcenter i stadshuset (Skaragatan 8)
 • Kartåsens återvinningscentral (på samma ställe där du kan lämna i matfett)

Kommuner i Sverige ser i dag en ökning av problemet med överblivet matlagningsfett. Om fettet hälls ut i avloppet bildar det proppar när det svalnar, och det begränsar vattnets framkomlighet. I värsta fall kan avloppsledningarna sätta igen, och leda till fortsatta problem ute i ledningsnätet eller inom den egna fastigheten. Fettet är ett hot mot det svenska avloppssystemet och kostar kommuner, hushåll och fastighetsägare flera miljarder årligen.

I Lidköpings kommun har vi satsat på en helhetslösning som möjliggör insamling
av matfett. Insamlingssystemet består av miljötratten som du får av oss samt flera inlämningspunkter i form av orangea miljöskåp. Det insamlade matfettet transporteras från miljöskåpen till Kartåsens återvinningscentral där matfettet hälls över i större behållare. Detta är väl investerade pengar som kommer att minska belastningen på både ledningsnät och reningsverk.

Fettet i flaskorna som lämnas i miljöskåpen kommer att gå till fettåtervinning. Tvål, tvättmedel och biodrivmedel är exempel på vad som framställs av restprodukten. På så vis bidrar du till hållbar resursanvändning i Lidköpings kommun, det tackar vi för!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: limtab@lidkoping.se