Spola rätt - hållbar avloppshantering i Lidköping
Bara kiss, bajs och toapapper hör hemma i avloppet. Att spola rätt skyddar din fastighet, Lidköpings avloppsnät och miljön. Felaktig spolning (fulspolning) kan orsaka stopp, höga kostnader och skada våra reningsprocesser och vattendrag. Här får du tips och råd för en hållbar och fungerande avloppshantering i Lidköping.
Sluta fulspola - avloppet är inget sopnedkast
Allt som spolas ner i avloppet påverkar vårt ledningsnät, reningsverkets processer och miljön. Läs mer om de vanligaste sakerna som fulspolas, och hur du hanterar dem rätt!
Skräp
Vanliga orsaker till stopp i avloppet orsakas ofta av bindor, bomull, tops, tamponger, snus och våtservetter. Vi kallar det för fulspolning! En annan utmaning är olika typer av papper som används när ditt toalettpapper tar slut. Hushållspapper och andra pappersprodukter löser inte upp sig på samma sätt som toalettpapper som är specifikt utformat för att spolas ned.
Gör så här: Placera en papperskorg bredvid toaletten för att du och andra besökare på toaletten enkelt kan kasta skräpet där.
Sorteras som: Restavfall
Matfett
Matfett, matoljor och stekfett ska aldrig spolas ner i avloppet. När fett kyls ner stelnar det och kan orsaka stopp i rören, vilket kan leda till dyra reparationer och störningar i avloppsnätet.
Gör så här: Låt fettet svalna. Använd en fettratt och häll matfettet i en tom flaska.
Lämnas till: Våra orangea miljöskåp.
Tips! Mindre mängder kan torkas av med hushållspapper och slängas i matavfallspåsen.
Läs mer om hur du ska hantera ditt matfett här.
Mediciner
Överblivna mediciner får aldrig spolas ner i avloppet. Läkemedel kan inte alltid brytas ner i reningsverken och riskerar att hamna i våra vattendrag, där de kan skada djur- och växtliv.
Lämnas till: Apotek
Sorteras som: Mediciner
Färg från penseltvätt
Rengöring av penslar är en vanlig källa till att kemikalier och färgrester hamnar i avloppet, vilket kan skada miljön och störa reningsverket – även små mängder har en stor påverkan. För att skydda vår miljö är det viktigt att hantera färg och penseltvätt på rätt sätt.
Så här gör du:
- Ta bort överflödig färg.
Börja med att stryka av så mycket färg som möjligt från penseln på exempelvis tidningspapper. Släng det använda pappret i restavfallet. - Skölj i rätt vätska.
Skölj penseln i en burk med penseltvätt (för lösningsbaserad färg) eller i vatten (för vattenbaserad färg). Gör aldrig detta under rinnande vatten. - Torka och behandla penseln.
Torka av penseln på tidningspapper igen och smörj in den med såpa innan du sköljer den under rinnande vatten. På så vis minskar du mängden färgrester som hamnar i avloppet. - Återanvänd eller lämna in.
Penseltvätt eller tvättvatten som samlats i en burk kan användas flera gånger. Förslut burken med ett lock mellan användningarna. När vätskan blivit för smutsig, lämna den till Kartåsens återvinningscentral. Överblivna färgskvättar ska alltid lämnas till återvinningscentralen medan urskrapade och dropptorra målarburkar sorteras som plastförpackning. Om dina penslarna torkat och är oanvändbara slänger du dem i restavfallet.
Kemikalier
Kemikalier som rengöringsmedel, lösningsmedel och andra farliga ämnen hör inte hemma i avloppet. De kan skada reningsverkens biologiska processer och leda till förorenat vatten.
Lämnas till: Kartåsens återvinningscentral
Sorteras som: Farligt avfall
Skurvatten
Skurvatten som kommer från att du städat ditt hus kan tömmas i det vanliga avloppet, förutsatt att miljömärkta rengöringsmedel har använts. Detta minskar risken för att skadliga ämnen når reningsverken.
Aldrig i dagvattenbrunnen.
Skurvatten får aldrig tömmas i en dagvattenbrunn, oavsett vilken typ av lokal som har rengjorts eller vilka kemikalier som använts. Dagvatten leds ofta direkt ut i sjöar och vattendrag utan rening, vilket gör det extra viktigt att följa denna regel.
Skurvatten från verksamheter
Så vad får du spola ner i avloppet?
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: limtab@lidkoping.se