Karakterisering av avloppsvatten inför modelleringsprojektet - Superprovtagningen

I tidigare inlägg har vi skrivit om att vi ska skaffa en dynamisk modell för det framtida reningsverket, Ängens ARV. För att kunna göra en modell av ett avloppsreningsverk behövs mycket data och information på vattnet som ska gå in till verket, det behövs alltså göras en karakterisering av avloppsvattnet. Det är denna karaktärisering som vi på driften på Lidköpings ARV har samordnat och till stor del utfört själva under november och en bit inpå december med support från Christoffer Wärff från RISE (som senare ska tillverka modellen). Vattnet som vi analyserade var främst inkommande avloppsvatten till det befintliga verket samt vatten från en ansluten större industri. Även en del analyser på utgående vatten genomfördes.

Här nedan följer en kortare sammanfattning av vilka analyser som genomfördes för detta projekt:

  • Dygnsprover för analys av organiskt material, kväve- och fosfor föreningar, organiska syror, fasta partiklar, alkalinitet och ett antal salter. Dessa analyser utfördes av ackrediterat labb.
  • BOD-test med avläsning av prov efter 1, 2, 5, 7 och 9 dygn. Denna specialanalys utfördes av Labbet på Trollhättan energi. Då analysen behövdes sättas snabbt efter provtagningen skickades proverna med direktleverans till detta närliggande reningsverk med eget labb.
  • Ett batchreaktor test av industriavloppsvattnet för att kunna erhålla den andelen biologiskt inert löst COD. Detta test genomfördes på Lunds tekniska högskola, LTH, utav Christoffer och personal på LTH.
  • 1-timmesprover, 24 timmar i rad under 7 dagar, för dessa prover analyserades organiskt material, suspenderade ämnen, fosfor- och kväve-föreningar. Den här delen av provtagningen utfördes av oss på Lidköpings ARV med Hack-Langes provtagnings paket. Det är bilder från denna delen i projektet som visas här.

Utöver alla dessa analyser behövs även historisk data från ca två år tillbaka så som; flödesdata med dygns- och tim-upplösning, pH, temp samt tidigare analysdata.

Det har varit ett intensivt projekt med många parter och utföranden som ska passa in i ett redan tajt schema. Samtidigt har det varit ett väldigt roligt och annorlunda projekt att genomföra där vi dessutom får lära oss mer om vårt vatten och process. En positiv reflektion så här i efterhand, något som har underlättat arbetet väldigt mycket, är att intresset och engagemanget för detta projekt har varit stort hos personalen på driften Lidköpings ARV. Det har resulterat i många smarta lösningar, bland annat en så kallad ”superprovtagnings-bricka” som vi har kunnat ladda med (nästan alla) kyvetter som går åt under ett dygn. Namnet på brickan kommer från att själva projektet går internt under benämningen ”Superprovtagningen”.

Figur 1 Här är “superprovtagningsbrickan”. En innovativ problemlösning som fick stor betydelse för organisationen av utförandet.

Figur 2. En COD-serie med tim-prover för ett dygn. Färgförändringen visar att koncentrationen av COD variera under dygnet.

Figur 3. Alla testpaket som användes under provtagningsveckan.

Figur 4. Lab bänken är förberedd för att kunna starta med laborativt arbete.

Figur 5. Analys av flyktiga organiska syror.

Figur 6 Vid provtillfället införskaffades två extra värmeblock för att få plats för mer kyvetter pga att många analyser behöver värmas under en längre tid.

Figur 7 Provtagningsflaskor som ska fyllas med prov och skickas till labb.

Figur 8. En av två provtagare som samlade upp vatten för varje timme på dygnet i sådana flaskor som står på golvet.

Figur 9 En lite stökigare bild på delar av provtagningsmaterialet som beställdes inför provtagningen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?



Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?






Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: limtab@lidkoping.se