Karakterisering av avloppsvatten inför modelleringsprojektet - Superprovtagningen
I tidigare inlägg har vi skrivit om att vi ska skaffa en dynamisk modell för det framtida reningsverket, Ängens ARV. För att kunna göra en modell av ett avloppsreningsverk behövs mycket data och information på vattnet som ska gå in till verket, det behövs alltså göras en karakterisering av avloppsvattnet. Det är denna karaktärisering som vi på driften på Lidköpings ARV har samordnat och till stor del utfört själva under november och en bit inpå december med support från Christoffer Wärff från RISE (som senare ska tillverka modellen). Vattnet som vi analyserade var främst inkommande avloppsvatten till det befintliga verket samt vatten från en ansluten större industri. Även en del analyser på utgående vatten genomfördes.
Här nedan följer en kortare sammanfattning av vilka analyser som genomfördes för detta projekt:
- Dygnsprover för analys av organiskt material, kväve- och fosfor föreningar, organiska syror, fasta partiklar, alkalinitet och ett antal salter. Dessa analyser utfördes av ackrediterat labb.
- BOD-test med avläsning av prov efter 1, 2, 5, 7 och 9 dygn. Denna specialanalys utfördes av Labbet på Trollhättan energi. Då analysen behövdes sättas snabbt efter provtagningen skickades proverna med direktleverans till detta närliggande reningsverk med eget labb.
- Ett batchreaktor test av industriavloppsvattnet för att kunna erhålla den andelen biologiskt inert löst COD. Detta test genomfördes på Lunds tekniska högskola, LTH, utav Christoffer och personal på LTH.
- 1-timmesprover, 24 timmar i rad under 7 dagar, för dessa prover analyserades organiskt material, suspenderade ämnen, fosfor- och kväve-föreningar. Den här delen av provtagningen utfördes av oss på Lidköpings ARV med Hack-Langes provtagnings paket. Det är bilder från denna delen i projektet som visas här.
Utöver alla dessa analyser behövs även historisk data från ca två år tillbaka så som; flödesdata med dygns- och tim-upplösning, pH, temp samt tidigare analysdata.
Det har varit ett intensivt projekt med många parter och utföranden som ska passa in i ett redan tajt schema. Samtidigt har det varit ett väldigt roligt och annorlunda projekt att genomföra där vi dessutom får lära oss mer om vårt vatten och process. En positiv reflektion så här i efterhand, något som har underlättat arbetet väldigt mycket, är att intresset och engagemanget för detta projekt har varit stort hos personalen på driften Lidköpings ARV. Det har resulterat i många smarta lösningar, bland annat en så kallad ”superprovtagnings-bricka” som vi har kunnat ladda med (nästan alla) kyvetter som går åt under ett dygn. Namnet på brickan kommer från att själva projektet går internt under benämningen ”Superprovtagningen”.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: limtab@lidkoping.se