Modellerings workshop i Linköping

Den 22-23 maj deltog Lidköpings kommun i en workshop i modellering som arrangerades av Magnus Arnell samt Christoffer Wärff från RISE (Research institutes of Sweden). Workshopen är en del utav ett SVU projekt som har som syfte att höja kunskapsnivån om nyttan med modellering på svenska avloppsreningsverk och riktar sig främst mot driftpersonal vid avloppsreningsverk och konsulter med intresse att lära sig mer om modellering. Vi på Vatten-Avlopp, Lidköpings kommun, deltog i syfte att fördjupa våra kunskaper inom modellering då tanken är att en processmodell ska tas fram för Ängens ARV, inom ramen för LIWE-Life projektet, utav RISE under hösten 2019.

Processmodellen vill vi kunna använda som:

Utvärderingsverktyg

  • kunna utvärdera hur väl dimensioneringen av reningsverket stämmer överens med hur det faktiskt blev samt finnas som ett hjälpmedel vid kommande utbyggnationer.

Pedagogiskt verktyg

  • öka förståelsen för processen hos driftpersonal men även kunna användas i utbildningssyfte på högskolor och universitet.

Processoptimering

  • nyttjas för nutida samt framtida processoptimeringar, och utvärdering vid framtida om- eller tillbyggnader.

Resurs till andra reningsverk

  • med hjälp av modellen, testa vår reningsprocess med deras avloppsvatten.

Dessa två dagar inleddes med en introduktion om modellering som bland annat innehöll varför det är fördelaktigt med en processmodell, vad den bör innehålla och vad man bör tänka på när man påbörjar modellering. Gryaab och Tekniska verken presenterade sina processmodeller, som främst har använts till att utvärdera funktion och kostnad av framtida utbyggnader/ombyggnationer samt för att optimera sina processer.

På eftermiddagen var det dags för en fallstudie, där Ängens ARV användes som exempel. Amanda, processingenjör Lidköping Vatten-Avlopp, presenterade reningsprocessen som är tänkt till nya reningsverket, Ängens ARV. Därefter grupparbete för att ta fram hypotetiska projektdefinitioner som behöver tydliggöras inför en modellering.

Se och läs presentationer från workshopen här; http://www.cwpharma.fi/en-US/News_and_events/Technical_Workshop_on_Ozonation_1432019(49825) Länk till annan webbplats.

Dag två fick alla vi deltagare testa på olika programvaror för processmodellering.

Följande program fanns tillgängliga att prova; Simba, Sumo, BioWin. GSP-X, West och Matlab. Vi kommer att utvärdera och se vilken programvara som bäst fyller vårt behov. Vi vill att det ska var användarvänligt, pedagogiskt utformat samt enkelt att gå in och förändra efter våra egna förutsättningar samt enkelt att förändra över tid.

Överlag var det en väldigt välplanerad workshop med bra och intressant upplägg. Det märktes att arrangörerna hade ansträngt sig för att vi deltagare skulle kunna tillgodose oss informationen på bästa sätt.

Vi vill också passa på att slå ett slag för hemsidan //modelleraarv.se/ Länk till annan webbplats.

(ModelleraARV.se är en hemsida som är under uppbyggnad av RISE Research Institutes of Sweden Länk till annan webbplats. inom ramen av ett forskningsprojekt som finansieras av Svenskt Vatten Utveckling Länk till annan webbplats.. Hemsidan uppdateras löpande och syftar till att öka intresset för processmodellering inom den svenska VA-branschen)

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?



Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?






Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: limtab@lidkoping.se