Vi kartlägger förekomsten av mikroplaster idag- och spillvatten i Lidköping
Tidigare i höstas sökte vi och fick pengar från Naturvårdsverket för en kartläggning av mikroplaster i dag- och spillvatten i Lidköpings tätort. Det är flera projekt på gång inom kommunen för att minska mängden mikroplast till Lidan och Vänern, bl.a installation av en dagvattenbädd på torget. Ängens avloppsreningsverk kommer också att vara utrustat med skivfilter som i stor utsträckning reducerar mängden mikroplast i det renade vattnet.
Det som saknas är en mer övergripande bild av mikroplastflödena i Lidköpings tätort via spill- och dagvatten. Vidare är det av intresse att kartlägga transporterna av mikroplast i Lidan såväl uppströms som nedströms tätorten. Merparten av dagvattnet samt bräddningarna från spillvattennätet leds ut i Lidan. Kartläggningen skulle ge ett kunskapsunderlag för att på sikt kunna utvärdera de åtgärder som planeras samt prioritera var ytterligare åtgärder ska sättas in.
Jordnära Miljökonsult har anlitats för att genomför provtagningar samt skriva en rapport. Det saknas standardiserade metoder för provtagningar men Jordnära samarbetar med Örebro Universitet och Eurofins beträffande utveckling av analysmetoder. Provtagningarna har inletts med så kallade högflödesprovtagningar, där upp till 20 m3 vatten leds genom filter av olika storlek, där mikroföroreningar samlas upp. De partiklar som fastnat kommer att räknas och karakteriseras manuellt av örebro Universitet. Parallellt tas prover ut för kvantitativa analyser av olika typer av mikroplaster inkl gummipartiklar. Provtagningarna pågår fram till och med januari och slutrapporten beräknas vara färdig i slutet av mars 2020. Projektet har rönt massmedialt intresse och reportage har gjorts av Radio Skaraborg, NLT och VA-Cirkulation. Vi hoppas på intressanta resultat och själklart kommer vi att lägga ut rapporten här när den är färdig.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: limtab@lidkoping.se