Spaden i sanden för Framnäs strandpromenad
I går tisdag sattes spaden i sanden för Lidköpings nya strandpromenad med vattenpark, långbrygga och ombyggd pir. Kontraktet är skrivet och det är tillsammans med NCC Lidköpings kommun nu kommer att påbörja arbetet med förverkligandet av framtidens Framnäs.
Bakgrund och vision
Lidköpings kommun har länge haft ambitionen att utveckla de centrala delarna av staden och låta stadskärnan växa norrut mot Vänerns strand och arbetet med en fördjupad översiktsplan för Hamnstaden pågår och ska mynna ut i att staden får en ny attraktiv stadsdel för såväl boende som besökande.
Syftet med planen är flera och ett är att när bostäder kommer att uppföras i Hamnstaden så kommer grönytor att tas i anspråk. Planförslaget visar på hur dessa ska ersättas. Förslaget ska också bidra till att öka områdets attraktivitet. Vidare är syftet att möjliggöra utfyllnad i Framnäsviken så bättre vattenkvalitet erhålls samt att ändra läge för in- och utseglingsrännan till småbåtshamnen för att undvika problem med igenslamning. På det utfyllda området kommer strandpromenad och grönytor för vistelse, badstrand, dammar mm anläggas för att öka områdets attraktivitet. All mark inom planområdet är allmän platsmark vilket säkerställer allmänhetens rätt att vistas i området.
Kommunfullmäktig beslutade i mars 2020 att anta detaljplan för området och i samband med antagandet av detaljplan beslutade Kommunfullmäktige att ge samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att arbeta vidare med detaljprojektering, etappindelning, tidplaner och exploateringskalkyl.
Strandpromenad, vattenpark, bryggor och pir
På strandpromenadens norra sida skapas en ny sandstrand och på den södra Vattenparken. Närmast småbåtshamnen skapas en nod/torgyta där det planeras för en framtida servicebyggnad innehållande restaurang/café, omklädningsrum toaletter etc.
Pirarmarna som omsluter Framnäs småbåtshamn ändras så att ett nytt läge för öppning mot Kinneviken erhålls där det teoretiskt är mindre risk för igenslamning av bottensediment. Ändringen gör också att antal båtplatser ökar. En långbrygga anläggs ut från pirarmen som medger bad på djupt vatten.
Samarbetet
Tidigt i arbetet med att planera genomförandet av detaljplanen bedömdes projektering och genomförandet som komplext, med bland annat markarbete i vatten, med flera osäkerheter som riskerar att fördyra projektet avsevärt. Samhällsbyggnadsnämnden fattade beslut om att genomföra arbetet enligt Partneringmodell, där en entreprenör tidigt knyts till projektet och tillsammans med kommunen genomför projektering och kalkylering inför beslut om byggstart. NCC upphandlades i början av 2021.
Tillsammans med NCC bildade kommunen sedan en projekteringsgrupp som i tät dialog med övriga projektdeltagare uppdaterade underlaget från detaljplanen. Projektering- och bygghandlingar har förfinats succesivt och landade slutligen i en exploateringskalkyl på 210 mnkr. Av dessa pengar går 73,8 till Strandpromenaden, 81,5 till Pir och bryggor, 34,6 till vattenparken, 10,3 för omläggning av dagvatten samt 9,8 i kompensationsåtgärder för vadarfåglar och fisk.
Det sist nämnda beloppet kommer utmynna i en damm för vadarfåglar vid gräsudden öster om Villabadet i Tofta, samt en fisksjö för småfisk vid Tofta småbåtshamn. Detta i enighet med Mark- och miljödomstolens dom gällande kompensationsåtgärder från juni 2020.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: samhalle@lidkoping.se