Uppstartsmöte för modelleringsprojektet av det nya reningsverket

För en vecka sedan hade vi som jobbar med LiweLife uppstartsmöte för modelleringsprojektet av det nya reningsverket med Christoffer Wärff från RISE. Som nämnts tidigare här på sidan ska Christoffer ta fram en dynamisk modell av det nya reningsverket Ängens ARV. Tanken med modellen är att den ska kunna användas för utbildning där exempelvis studenter eller driftpersonal ska kunna arbeta med den, och på så sätt få ökad förståelse för processen. Den ska också fungera som ett utvärderingsverktyg när verket väl är på plats och i drift.

Under mötet diskuterades avgränsningar och syfte med modellen. Vi kom fram till att hela reningsverket skulle innefattas av modellen. Den ska främst ge information om sammansättning av utgående flöde men skall också omfatta energiförbrukning i den utsträckning det finns möjlighet till det.

Vi fastställde att programvaran SUMO från Dynamita kommer att användas för att skapa modellen. SUMO är ett processmodellerings-program designat för att simulera olika processer på reningsverk. När vi på LIWE LIFE var på modellerings-workshop i Linköping tidigare i år upplevde vi programmet som väldigt användarvänligt, samtidigt som det går att ändra mer avancerade inställningar vid behov. Programmet innehåller dessutom möjlighet till modellering av den relativt nya fosforåtervinningsprocessen, samt förenklad modellering av ozoneringsprocessen vid läkemedelsreningen, vilket också låg till grund för beslutet.

Fortsättningsvis ska vi jobba vidare med att ta fram data och information på inkommande flöde till det befintliga verket här i staden. Många analyser och mätvärden har vi sedan tidigare, men vi kommer att behöva göra en del kompletterande analyser. Vi har mycket-väldigt roligt-arbete framför oss!

Amanda Andersson, processingenjör, Lidköpings kommun, Vatten-Avlopp.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?



Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?






Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: limtab@lidkoping.se