Dags att vända utvecklingen! Du som är förälder och vårdnadshavare – vet du vad ditt barn gör på nätterna?

Kommunpolis Anders Johansson, Lotta Hjoberg, sektorchef Social Välfärd och Nils Thyselius, fältsekreterare Foto: Mikael Sjömark

Kommunpolis Anders Johansson, Lotta Hjoberg, sektorchef Social Välfärd och Nils Thyselius, fältsekreterare är alla oroade över utvecklingen och tillsammans sätter man nu in åtgärder för att komma till rätta med stök och fylla bland de unga i Lidköping. -Vi tror stenhårt på att vi kan vända detta och jag vill verkligen vädja till alla föräldrar och vårdnadshavare att engagera er och ta reda på var era barn är kvällar och nätter, säger Lotta Hjoberg.Foto: Mikael Sjömark

Under lördagskvällen och natten till söndag helgen 4-5 september var det mycket stök och fylla bland många unga i Lidköping. Lidköpings kommun och polisen delar oron om utvecklingen och nu sätts ytterligare åtgärder in. Men - utan föräldrarnas ansvar kommer dessa ytterligare åtgärder inte räcka långsiktigt.

-Vi kan sätta in massor med åtgärder, men utan att föräldrar och vårdnadshavare sätter gränser och är tydliga riskerar vi att endast skrapa på ytan, säger Lotta Hjoberg, sektorchef för Social Välfärd i Lidköping och bland annat ytterst ansvarig för frågor kring barn och ungas välmående utifrån kommunens uppdrag.

Under förra helgen fick väktare och polis göra runt 200 åtgärder, bland annat mot ordningsstörande, fylla och även våldsamt motstånd mot ordningsvakt. Allra mest alarmerande var att riktigt unga barn var ute mitt i natten och dessutom alkoholpåverkade. Detta har inte synts i Lidköping på samma sätt tidigare.

-När vi har barn i tolv-, trettonårsåldern som är ute och springer på nätterna och dessutom är påverkade av alkohol så måste vi agera som vuxna. Det är fullständigt oacceptabelt. Framför allt är detta ett ansvar för föräldrar och vårdnadshavare. Vet du vad ditt barn gör? frågar kommunpolis, Anders Johansson.

-Vi ser en tendens till ökat stök, fylleri och ordningsstörande. Det är inte en utveckling vi vill se eller kan acceptera – nu måste alla goda krafter samlas kring detta och var och en behöver steppa upp och fråga sig – har jag gjort vad jag kan för att vi ska ha säkra och bra förutsättningar för våra barn och unga? säger Lotta Hjoberg.

-Trygga och bra relationer till vuxna som våra barn och ungdomar möter i vardagen är viktigt och i synnerhet så är föräldrar/vårdnadshavare viktiga. Hur de vuxna i barnens/ungdomarnas närhet agerar, vad de säger och vad de står för har jättestor betydelse för hur barnen/ungdomarna själva kommer att agera, vilka val de gör. Ju äldre barnen/ungdomarna är desto mer ansvar och skyldigheter har de men även en större frihet, vilken är viktigt för deras utveckling. Där behöver vi alla vuxna fundera på hur vi rustar barnen/ungdomarna för att de bäst ska kunna hantera ökad självbestämmande och frihet. Föräldrar behöver veta vad sitt barn gör, hur de mår, vart de är och med vilka barnet/ungdomen umgås med. Framförallt prata mer med sitt barn och umgås, va nyfiken och utforskande. Det blir svårt att finnas till hands om du som vuxen inte vet vad som hänt eller hur barnets vardag ser ut, säger Nils Thyselius, fältsekreterare i Lidköping.

-Ett tips är att föräldrar/vårdnadshavare pratar med varandra, att de lär sig av varandra, stöttar varandra och att föräldrar/vårdnadshavare lär känna barnets kompisar. Det finns även råd, tips och stöd att få. Exempel är Familjecentralen, Källan på socialtjänsten men prata även med personalen på barnets/ungdomens skola. Nils Thyselius, fältsekreterare i Lidköping.

Ett bra tips för att få mer koll på var barnen och ungdomarna befinner sig är att ladda ned de appar som barnen har på sina mobiler, bli vänner i sociala medier och följ barnen på exempelvis snapchatkartan. En annan framgångsrik metod som tillämpats från och till under åren är nattvandring, där vuxna helt enkelt rör sig tillsammans ute på stan och bidrar till att lugna stämningen och att ungdomar också kan prata med någon vuxen på stan.

-Att vara digitalt närvarande via appar i barnens vardag är inte att kränka barnens integritet eller lägga sig i, det är att ta ansvar och engagera sig i barnens liv, Lotta Hjoberg.

Vi har ett gemensamt ansvar för att se till att barn och unga kan ha en trygg fritid och vardag i Lidköping. De åtgärder som intensifieras nu är:

  • fler aktiva insatser av fältsekreterare
  • fritidsledare på plats i centrala delarna
  • ytterligare trygghetsskapande åtgärder av polis
  • högre närvaro av väktare

-Vi välkomnar och ser fram emot att se föräldrar, vårdnadshavare och andra vuxna på plats för att hjälpa till att skapa trygghet. Vi ser ju att förra helgen var det stökigt runt McDonald´s och OKQ8, men vi behöver vuxna ute på stan överhuvudtaget. Vi tror stenhårt på att vi kan vända detta och jag vill verkligen vädja till alla föräldrar och vårdnadshavare att engagera er och ta reda på var era barn är, säger Lotta Hjoberg.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: dlgreception@edu.lidkoping.se