Start
sep 2023
Var
Campus
Poäng/tid
400
Studietakt
100%
Studieform
Yrkeshögskola
Start
---
Var
Campus
Poäng/tid
400
Studietakt
100%
Studieform
Yrkeshögskola

Var med och gör världen mer säker och hållbar. Som laborant bidrar du till en god miljö, hållbarhet och säkerställer att maten vi äter och vattnet vi dricker håller hög kvalitet. Utbildningen pågår i 2 år och omfattar 400 yrkeshögskolepoäng.

En stor del av utbildningstiden är lärande i arbete (LIA) på en arbetsplats som ger dig möjlighet att utveckla dina kunskaper i arbetslivet. De företagskontakter du knyter under dina LIA-perioder ger ökade chanser till jobb direkt efter utbildningen. Du kan göra din LIA såväl i Sverige som utomlands i hela Europa.

 • Nästa utbildningsstart: september 2024

Om utbildningen

Är du vetgirig, noggrann och tycker om att arbeta strukturerat i en kreativ miljö? Vi erbjuder en unik utbildning som innehåller många praktiska moment. Efter examen blir du eftertraktad på arbetsmarknaden som uttalat ett stort behov av yrkesrollen laborant.

Genom Laborantutbildningen kommer du bland annat att få fördjupade kunskaper i kemi, mikrobiologi, kommunikation och laboratoriematematik. Du får också ökad förståelse för säkerhet, kvalitet, utveckling och problemlösning. Efter examen kan du utföra det dagliga arbetet i ett laboratorium.

 • Kommunikation, 15 yhp
 • Laboratoriearbete, 20 yhp
 • Oorganisk kemi, 30 yhp
 • LIA 1 (lärande i arbete), 25 yhp
 • Organisk kemi, 25 yhp
 • Yrkesengelska, 10 yhp
 • Laboratoriematematik, 20 yhp
 • Mikrobiologi, 30 yhp
 • LIA 2 (lärande i arbete), 35 yhp
 • Näringslära och livsmedelskemi, 25 yhp
 • Miljö och hållbarhet, 25 yhp
 • Analysteknik 25, yhp
 • Projektmetodik 25, yhp
 • LEAN filosofi och logistik, 15 yhp
 • LIA 3 (lärande i arbete), 6o yhp
 • Examensarbete, 15 yhp

Genomförande

Föreläsningarna ges på Campus Västra Skaraborg med sändning till Varberg Länk till annan webbplats. och Uddevalla. Länk till annan webbplats. Lärare finns på plats i Lidköping två till tre dagar i veckan. Övriga dagar ägnas åt grupparbete eller självstudier.

Du väljer den studieort du vill utgå ifrån och tar del av föreläsnignar via digitala sändningar på tvskärmar i realtid i klassrum på den valda studieort.

Lidköping är huvudort för utbildningen, vilket betyder att fysiska träffar med hela klassen kommer att äga rum i Lidköping.

Utbildningen omfattar 400 yh-poäng, vilket motsvarar två års heltidsstudier. En vecka motsvarar 5 yh-poäng

Utbildningen är en heltidsutbildning, 40 timmar/veckan och är CSN berättigad.

Vad kan jag jobba som?

Efter avslutad utbildning kan du exempelvis arbeta som laborant, laboratorieassistent eller laboratoriebiträde med kvalitetskontroller, analys, rapportering och registrering av provtagningar i laboratoriemiljöer.

Som laborant bidrar du till ett hållbart och miljövänligt samhälle. I din yrkesroll säkerställer att vår miljö och maten vi äter håller hög kvalitet.

En stor del av utbildningstiden är lärande i arbete (LIA) på en arbetsplats. Utbildningen ska förena praktisk inriktning med fördjupade teoretiska kunskaper. Här har du möjlighet att pröva dina kunskaper i arbetslivet. De företagskontakter du knyter under dina LIA-perioder ger ökade chanser till jobb direkt efter utbildningen. Du kan göra din LIA såväl i Sverige som utomlands.

En utbildning inom yrkeshögskolan genomförs i ett nära samarbete med näringslivet. Utbildningarna behovsanpassas efter arbetsmarknaden och innehåll och inriktning varierar därför över tid. Utbildningsanordnare som till exempel kan vara kommuner, landsting, organisationer, privata utbildningsföretag och högskolor lämnar in en ansökan till Myndigheten för yrkeshögskolan för att få anstånd till att driva en utbildning. Representanter från näringslivet deltar aktivt och är nära knutna till utbildningar genom att delta i ledningsgrupper, genomföra föreläsningar, erbjuda studiebesök och praktikplatser. Praktik ingår i de flesta utbildningar och kallas då för LIA, lärande i arbete. Utbildningarna inom yrkeshögskolan varierar i längd och innehåll men de flesta är mellan ett till tre år.
Läs mer om utbildningar inom yrkeshögskolan. Länk till annan webbplats.

Typ av examen

Yrkeshögskoleexamen

Kontakt

Jens Karlsson

Tel: 0510-770926

E-post: Jens.Karlsson@edu.lidkoping.se

1

Till ansökan

2

Vad händer sedan?

3

Lite praktiskt