Operativ produktionstekniker

Är du tekniskt intresserad, noggrann och vill ha ett självständigt yrke där du övervakar och utvecklar produktionsprocesser som är viktiga för bland annat livsmedel-, läkemedel- och tillverkningsindustrin? Utbilda dig till Operativ produktionstekniker med inriktning mot polymera material.

Ansökningstider

 • Utbildningstid:1 feb 2022 - 6 jun 2023
  Ansökningsperiod:1 sep 2021 - 20 nov 2021

Kommande programstarter

Feb 22, Feb 23

Studieort: Lidköping, Skövde

Ansökan är stängd

Beskrivning av programmet

Polymera material är komplexa och finns överallt runt om oss, exempelvis i byggnadsmaterial, implantat och förpackningar. Tillverkarna är i stort behov av personer som medverkar till utveckling och effektivisering och vi erbjuder en specialiserad utbildning som ger praktiska och teoretiska kunskaper att arbeta med formsprutning, formgjutning, blåsning och värmeformning men också kompetens att göra underhållsarbete och riskanalyser.

 • Automationsteknik och digitalisering, 50 yhp
 • Examensarbete, 10 yhp
 • Kvalitetssäkring i polymerproduktion, 30 yhp
 • LEAN för produktionstekniker, 30 yhp
 • LIA 1, 25 yhp
 • LIA 2, 40 yhp
 • Polymera material, 30 yhp
 • Produktionsteknik och ekonomi 20 yhp
 • Projektarbete och kommunikation, 20 yhp
 • Tillverkningsprocess inom polymer, 35 yhp
 • Yrkesengelska, 10 yhp

Genomförande

Föreläsningarna ges på Campus Västra Skaraborg med sändning till Skövde. Lärare finns på plats i Lidköping två till tre dagar per vecka. Övriga dagar ägnas åt grupparbete eller självstudier.

Utbildningen är en heltidsutbildning som omfattar 300 yrkeshögskolepoäng, yhp, och pågår under 1,5 år. En veckas studier motsvarar 5 yhp.

Vad kan jag jobba som?

Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta som bland annat processoperatör, tekniker, produktionsberedare eller ställare på företag inom plast- och gummiindustrin. Ansvarsområden är bland annat att styra och övervaka tillverkningsprocesser, säkerställa att dessa sker snabbt, effektivt och med hög kvalitet. Det är operatören/teknikern som åtgärdar eventuella fel vilket kräver stor kunskap om såväl själva tillverkningsprocessen, utrustningen samt materialet.

Examen

Yrkeshögskoleexamen

En stor del av utbildningstiden är lärande i arbete (LIA) på en arbetsplats. Utbildningen ska förena praktisk inriktning med fördjupade teoretiska kunskaper. Här har du möjlighet att pröva dina kunskaper i arbetslivet. De företagskontakter du knyter under dina LIA-perioder ger ökade chanser till jobb direkt efter utbildningen. Du kan göra din LIA såväl i Sverige som utomlands.

En utbildning inom yrkeshögskolan genomförs i ett nära samarbete med näringslivet. Utbildningarna behovsanpassas efter arbetsmarknaden och innehåll och inriktning varierar därför över tid. Utbildningsanordnare som till exempel kan vara kommuner, landsting, organisationer, privata utbildningsföretag och högskolor lämnar in en ansökan till Myndigheten för yrkeshögskolan för att få anstånd till att driva en utbildning. Representanter från näringslivet deltar aktivt och är nära knutna till utbildningar genom att delta i ledningsgrupper, genomföra föreläsningar, erbjuda studiebesök och praktikplatser. Praktik ingår i de flesta utbildningar och kallas då för LIA, lärande i arbete. Utbildningarna inom yrkeshögskolan varierar i längd och innehåll men de flesta är mellan ett till tre år.
Läs mer om utbildningar inom yrkeshögskolan.länk till annan webbplats

Kontakt

Veronika Palmborg

Tel: 0510-770104

E-post: Veronika.Palmborg@edu.lidkoping.se

1

Till ansökan

2

Vad händer sedan?

3

Lite praktiskt