Start
10 jan 2023
Var
Campus
Poäng/tid
1500 p
Studietakt
100%
Studieform
Lärling
Start
4 sep 2023
Var
Campus
Poäng/tid
1500 p
Studietakt
100%
Studieform
Lärling
Start
---
Var
Campus
Poäng/tid
1500 p
Studietakt
100%
Studieform
Lärling

Är du intresserad av andra människors välbefinnande? Tycker du om att möta människor, vara kreativ och ge god service? Har du ett intresse för mode, skönhet och styling? Då är frisör något för dig. Som frisör hjälper du människor att matcha utsidan med insidan och uttrycka sin personlighet.

Beskrivning av programmet

På Campus Västra Skaraborg erbjuds lärlingsutbildning till frisör, i samarbete med De la Gardiegymnasiet i Lidköping.

Som elev kommer du bland annat få lära dig klipp för både herr och dam, styling, färgning, slingor, permanent med mera.
Inom vuxenlärlingsutbildningen skapar du som elev själv kontakt med ditt blivande utbildningsföretag.

Salongen behöver ha frisör med gesällbrev.
Dina studier består till största del av arbetsplatsförlagt lärande men en del studietid läggs också inne på skolan.
På De la Gardiegymnasiet finns en fullt uppbyggd frisörutbildning med träningssalar, frisörsalong och branschkunnig personal. Det är här dina studier påbörjas. Studietid 1,5 år.

När du söker en lärlingsutbildning behöver du på egen hand kontakta ett företag där du kan fullgöra lärlingsutbildningen. I din ansökan under övrigt skriv vilken praktikplats du varit i kontakt med.

  • Introduktion hantverket 200p
  • Frisör 1 200p
  • Frisör 2 200p
  • Frisör 3 200p
  • Frisör 4. 200p
  • Frisör 5. 200p
  • Frisör 6 a 100p
  • Material och miljö 100p
  • Gymnasiearbete/delarbete alt Tradition och utveckling 100p

Totalt: 1500p

Genomförande

Vuxenlärlingar läser enligt Skolverkets Vux program till Frisöraspirant. Utbildningen är godkänd av frisörföretagarna som är den enda branchorganisationen för frisörer.

På De la Gardie (gymnasieskolan som vi samarbetar med för denna utbildning) utbildas gymnasielärlingarna enligt upplägg 1 och vuxenlärlingarna enligt upplägg 3, se länk https://www.frisorforetagarna.se/utbildning/att-bli-frisoer/ Länk till annan webbplats.

Din praktik på arbetsplats (APL) gör du i din hemkommun och din praktikplats ordnar du med själv.

Vi ställer krav på att handledaren eller någon annan i salongen där du planerar att göra din APL - arbetsplatsförlagd ubildning, har gesällbrev så att du kan tillgodoräkna dig timmarna och göra delprov 1 för att själv gå mot att bli färdig frisör. Efter detta behöver du ytterligare 3000 timmar innan du kan avlägga sitt egna gesällprov.

Rekommenderade förkunskaper

Grundskolekompetens i svenska

Vuxenlärling är en utbildningsform som vänder sig först och främst till dig som inte har slutbetyg från gymnasieskolan. Har du gymnasieutbildning men är arbetslös eller har en tillfällig anställning så kan du också söka lärlingsutbildning för vuxna.

Lärlingsutbildningar som erbjuds är oftast utbildningar som det är lätt att få jobb inom (bristyrken). En stor del av utbildningen, minst 70 procent, sker ute på en arbetsplats med en handledare. Resterande del av tiden är teori som kan vara upplagd på skolan eller i form av eget arbete efter konsultation med din lärare.

Arbetsförlagd utbildning

Större delen av utbildningen är förlagd på en arbetsplats där du kan komma att ha mycket kundkontakt i en ständigt utvecklande bransch. Det är mycket viktigt att du behärskar det svenska språket i tal och skrift samt att du har en datorvana. Du behöver ha godkänt betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande.

Idé om annat yrke

Har du idéer om ett annat yrke som du skulle vilja utbilda dig inom? Utbildningslängden varierar utifrån individuella förutsättningar.

Kontakt

Fedja Filipovic

Tel: 0510-770391

E-post: Fedja.Filipovic@edu.lidkoping.se

Viktigt

Till kursstarten för varje lärlingsutbildning behöver du på egen hand kontakta ett företag där du kan fullgöra lärlingsutbildningen. Minst 70 % av utbildningen är förlagd på en arbetsplats med en handledare och resten är teori kombinerat med eget arbete eller träffar med läraren.

Utbildningen är på heltid och är berättigad till studiemedel via CSN Länk till annan webbplats..
Heltid innebär att du studerar ca 40 timmar per vecka.

1

Individuell studieplan

2

Logga in

3

Vad händer nu?