Frisör

Start
26 aug 2024
Var
Lidköping
Poäng/tid
1500 p / 1,5 år
Studietakt
100%
Studieform
Lärling
Start
---
Var
Lidköping
Poäng/tid
1500 p / 1,5 år
Studietakt
100%
Studieform
Lärling

Är du intresserad av andra människors välbefinnande? Tycker du om att möta människor, vara kreativ och ge god service? Har du ett intresse för mode, skönhet och styling? Då är frisör något för dig. Som frisör hjälper du människor att matcha utsidan med insidan och uttrycka sin personlighet.

På Campus Västra Skaraborg erbjuds lärlingsutbildning till frisör, i samarbete med De la Gardiegymnasiet i Lidköping. Där finns en fullt uppbyggd frisörutbildning med träningssalar, frisörsalong och branschkunnig personal.

Beskrivning av utbildningen

 • Utbildningen är en lärlingsutbildning där du får kunskaper genom mestadels praktik på en arbetsplats, men också genom studietid på skolan.
 • Lärlingsutbildning är på gymnasial nivå
 • Utbildningen är på 1,5 år och på heltid
 • Utbildningen omfattar 1500 poäng
 • Skolan ordnar en lärlingsplats i Skaraborg. Om du själv har kontakt med en arbetsplats, där du har möjlighet att göra din praktik, ange gärna det under övrig info när du gör din ansökan. Salongen behöver ha frisör med gesällbrev.
 • Under utbildningen bekostar eleven själv litteraturen och annan material som krävs.

 • Introduktion hantverket 200p
 • Frisör 1 200p
 • Frisör 2 200p
 • Frisör 3 200p
 • Frisör 4. 200p
 • Frisör 5. 200p
 • Frisör 6 a 100p
 • Material och miljö 100p
 • Gymnasiearbete/delarbete alt Tradition och utveckling 100p

Totalt: 1500p

Genomförande

Vuxenlärlingar läser enligt Skolverkets Vux program till Frisöraspirant. Utbildningen är godkänd av frisörföretagarna som är den enda branchorganisationen för frisörer.

På De la Gardie (gymnasieskolan som vi samarbetar med för denna utbildning) utbildas gymnasielärlingarna enligt upplägg 1 och vuxenlärlingarna enligt upplägg 3, se länk https://www.frisorforetagarna.se/utbildning/att-bli-frisoer/ Länk till annan webbplats.

Vi ställer krav på att handledaren eller någon annan i salongen, där du har din lärlingsplats, har gesällbrev så att du kan tillgodoräkna dig timmarna och göra delprov 1 för att själv gå mot att bli färdig frisör. Efter detta behöver du ytterligare 3000 timmar innan du kan avlägga sitt egna gesällprov.

Rekommenderade förkunskaper

Grundskolekompetens i svenska

Vuxenlärling är en utbildningsform som vänder sig först och främst till dig som inte har slutbetyg från gymnasieskolan. Har du gymnasieutbildning men är arbetslös eller har en tillfällig anställning så kan du också söka lärlingsutbildning för vuxna.

Lärlingsutbildningar som erbjuds är oftast utbildningar som det är lätt att få jobb inom (bristyrken). En stor del av utbildningen, minst 70 procent, sker ute på en arbetsplats med en handledare. Resterande del av tiden är teori som kan vara upplagd på skolan eller i form av eget arbete efter konsultation med din lärare.

Arbetsförlagd utbildning

Större delen av utbildningen är förlagd på en arbetsplats där du kan komma att ha mycket kundkontakt i en ständigt utvecklande bransch. Det är mycket viktigt att du behärskar det svenska språket i tal och skrift samt att du har en datorvana. Du behöver ha godkänt betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande.

Idé om annat yrke

Har du idéer om ett annat yrke som du skulle vilja utbilda dig inom? Utbildningslängden varierar utifrån individuella förutsättningar.

Kontakt

Fedja Filipovic

Tel: 0510770391

E-post: Fedja.Filipovic@edu.lidkoping.se

Utbildningen är på heltid och är berättigad till studiemedel via CSN Länk till annan webbplats..
Heltid innebär att du studerar ca 40 timmar per vecka.

1

Individuell studieplan

2

Logga in

3

Vad händer nu?