Bagare/konditor lärling

Start
26 aug 2024
Var
Lidköping
Poäng/tid
1300 p / 1-1,5 år
Studietakt
100%
Studieform
Lärling
Start
---
Var
Lidköping
Poäng/tid
1300 p / 1-1,5 år
Studietakt
100%
Studieform
Lärling

Är du en kreativ och noggrann person som gillar att arbeta med händerna? Då är utbildningen till konditor/ bagare något för dig!

På Campus Västra Skaraborg erbjuds lärlingsutbildning till Bagare/Konditor, i samarbete med De la Gardiegymnasiet i Lidköping. Där finns en fullt uppbyggd utbildning med träningskök och branschkunnig personal.

Som bagare arbetar du ofta med att baka olika sorters kaffebröd eller matbröd. Som konditor bakar du olika bakelser, kakor och tårtor. Du kan komma att göra allt från att vispa grädde till att baka tårtbottnar till att dekorera olika bakverk.

Under utbildningen får du kunskap om olika råvaror, hygien och användning av maskiner och olika tekniker. Studieplanen är densamma fram till slutet av utbildningen, då du får välja om du vill specialisera dig mot bageri eller konditori. Då efterfrågan på bagare och konditorer är stor, är möjligheterna till arbete efter utbildningen goda.

Beskrivning av utbildningen

  • Utbildningen är en lärlingsutbildning där du får kunskaper genom praktik på en arbetsplats fyra dagar i veckan och genom studier i skolan en dag i veckan
  • Lärlingsutbildning är på gymnasial nivå
  • Utbildningen är på 1-1,5 år och på heltid
  • Utbildningen omfattar 1300 poäng
  • Skolan ordnar en lärlingsplats i Skaraborg. Om du själv har kontakt med en arbetsplats, där du har möjlighet att göra din praktik, ange gärna det under övrig info när du gör din ansökan.
  • Under utbildningen bekostar eleven själv litteraturen. Det finns dock möjlighet att leasa böckerna för en kostnad.

  • Hygien, 100 p
  • Personlig försäljning 1, 100 p
  • Choklad och konfektyr, 100 p
  • Konditori 1, 100 p
  • Konditori 2, 200 p
  • Konditori 4, 100 p
  • Bageri 1, 100 p
  • Bageri 2, 200 p
  • Bageri 3, 100 p
  • Bageri 4, 100 p
  • Bagerispecialisering, 100 p
    eller
    Konditori 4, 100 p
  • Konditorispecialisering, 100 p

Totalt antal kurspoäng: 1 300 p

Genomförande

När du läser en lärlingsutbildning så är du största delen av utbildningen ute och får praktiska kunskaper i ett bageri/konditori. Du ska göra minst 70% av utbildningen på din lärlingsplats. Det innebär att du kommer vara flera dagar i veckan ute på din lärlingsplats, men även studier i skolan. Du gör arbetsplatsens tider men inte mer än 8 timmar per dag (inklusive lunch).

Rekommenderade förkunskaper

Grundskolekompetens i svenska

Vuxenlärling är en utbildningsform som vänder sig först och främst till dig som inte har slutbetyg från gymnasieskolan. Har du gymnasieutbildning men är arbetslös eller har en tillfällig anställning så kan du också söka lärlingsutbildning för vuxna.

Lärlingsutbildningar som erbjuds är oftast utbildningar som det är lätt att få jobb inom (bristyrken). En stor del av utbildningen, minst 70 procent, sker ute på en arbetsplats med en handledare. Resterande del av tiden är teori som kan vara upplagd på skolan eller i form av eget arbete efter konsultation med din lärare.

Arbetsförlagd utbildning

Större delen av utbildningen är förlagd på en arbetsplats där du kan komma att ha mycket kundkontakt i en ständigt utvecklande bransch. Det är mycket viktigt att du behärskar det svenska språket i tal och skrift samt att du har en datorvana. Du behöver ha godkänt betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande.

 

Kontakt

Fedja Filipovic

Tel: 0510770391

E-post: Fedja.Filipovic@edu.lidkoping.se

Utbildningen är på heltid och är berättigad till studiemedel via CSN Länk till annan webbplats..
Heltid innebär att du studerar ca 40 timmar per vecka.

1

Individuell studieplan

2

Logga in

3

Vad händer nu?