En vecka fri från våld
Under vecka 47 tar Lidköpings kommun ställning mot våld och deltar i det nationella initiativet En vecka fri från våld. Det är en kampanj där Lidköping tillsammans med många andra kommuner och organisationer uppmärksammar våld i nära relationer.
En vecka fri från våld pågår den 18-24 november och är ett viktigt nationellt initiativ för att uppmärksamma det förebyggande arbetet som sker runt om i Sverige. I Lidköpings kommun arbetar vi dagligen med förebyggande insatser gällande våld i nära relationer och individers utsatthet i hemmet.
Initiativet är skapat av organisationerna Unizon och MÄN. Kampanjen återkommer varje år och under en vecka uppmärksammas det förbyggande arbetet som sker runt om i Sverige kring mäns våld mot kvinnor.
Temavecka på Instagram
Under veckan kommer vi ha en temavecka på kommunens Instagramkonto där följare får lära sig mer om våld, hur det kan motverkas och vilken hjälp som finns att få. Här är länk till Instagramkontot: Lidköpings kommun (@lidkopingskommun) Länk till annan webbplats.
Händer i kommunen under veckan
(Programmet uppdateras löpande.)
Orange Day
Den 25 november är den orange day, dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Kommunen kommer att lysa upp nya vattentornet i orange på Orange Day den 25 november.
Fritidsgårdarna
Kommer under veckan att visa konst som speglar olika tolkningar av våld och uppmärksamma veckan på sociala medier och informationsskärmar.
De la Gardiegymnasiet
Under vecka 47 har kuratorerna på De la Gardiegymnasiet försett verksamheten med arbetsmaterial gällande våld i nära relation som mentorerna kan arbeta med på mentorstiden. Det finns även material som lärarna kan använda när det fördjupar sig i ämnet ytterligare på lektioner.
• Onsdagen den 20 november är olika aktörer inbjuda till De la Gardiegymnasiet. Där kommer representanter från exempelvis Polisen, Socialtjänsten, Fältverksamheten, Ungdomsmottagningen och Ungdomsjouren Linnean att närvara. Det finns olika stationer som uppmärksammar En vecka fri från våld på olika sätt, insatserna riktar sig till elever som går på De La Gardiegymnasiet.
• Vecka 48 kommer Simon Häggström till De la Gardiegymnasiet och föreläser för alla elever i årskurs två och tre. Simon är föredetta polis och temat på föreläsningen är ”Tjejers utsatthet och killars ansvar”. Efter föreläsningen kommer diskussioner med tillhörande uppgifter ske i klassrummen.
Ungdomsjouren
• Måndag 18 nov | Föreläsning för alla elever på enhet 4 De la Gardiegymnasiet: Våld i ungas relationer
• Onsdag 20 nov | Föreläsning kl 10:00 Guldvingens förskola, ung mamma-grupp: Barn som upplever våld
• Torsdag 21 nov | Föreläsning kl 11:00 Guldvingens förskola 0-18 mån: Barn som upplever våld
• Fredag 22 nov | Föreläsning för alla sjuor på Fredriksdal: Våld i ungas relationer
Ungdomsmottagningen
Kommer att uppmärksamma En vecka fri från våld genom att ha tema i väntrummet, information och riktade aktiviteter under veckan. De kommer även fokusera extra på metoden SEXIT under veckan. SEXIT är en metod som syftar till att unga som är sexuellt risktagande eller utsatta och/eller personer med erfarenhet av våld, ska identifieras och erbjudas relevant vård och stöd.
Bifrost mötesplats
Onsdagen 20 november kl 15.00 till 17.00 hålls särskilt tema på En vecka fri från våld där besökarna har möjlighet att pärla armband med budskap, göra pins och skapa ett relationsträd. Relationsträdet fylls av budskap kring vad som är en bra relation.
AB Bostäder
Pärlar armband ”Fri från våld” och tänder ljus för att hedra de kvinnor som utsätts för våld, och samtalar kring temat onsdagden den 20 november, klockan 14.00 – 16.00 på möteplatsen Svartebäcksgatan Margretelund. Alla är välkomna
Folkets Hus
Tisdag 19 november, klockan 18:30 visas filmen "femton noll tre nittonde januari" och deltagarna får sedan möta konstnären konstnären Petra Bauer och huvudrollsinnehavaren Carolina Sinisalo i ett efterförljande samtal. Fri entré, men boka plats. Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Webbutbildningar
• Introduktionskurs om mäns våld mot kvinnor
En introduktionskurs som ges av Nationellt centrum för kvinnofrid. Kursen tar ungefär två till tre timmar att genomföra och du får ett innehåll som är anpassat efter din yrkesroll och dina förkunskaper. Du kan även göra kursen i grupp. Länk till introduktionskursen. Länk till annan webbplats.
• Webbkurs Heder
Kursen ges av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck och erbjuder en introduktion till hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer. Det är en innehållsrik föreläsning som ger kunskap och verktyg att upptäcka, förebygga och agera för att skydda de barn, unga eller vuxna i samhället som är utsatta eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Länk till webbkursen. Länk till annan webbplats.
Kontaktinformation och telefonnummer till olika instanser
Sektor social välfärd, Lidköpings kommun
Nedan hittar du som är utsatt för våld eller utövar våld kontaktuppgifter till oss på relationsvåldsteamet. Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller önskar stöd. Du kan även ringa som anhörig. Via vårt kontaktcenter kan du bli kopplad rätt utifrån ditt behov, du når kontaktcenter på 0510-77 00 00.
• För direktkontakt med kuratorer: 0510-77 10 80, 0510-770412, 0510-770474
• För direktkontakt med socialsekreterare: 0510-77 11 06, 0510-77 07 93
• Du når relationsvåldsteamet via mottagningstelefonen på rådgivningscentrum: 0510-77 12 67 (Telefontid måndag och fredag: kl 8-9 samt onsdag kl 15-16).
Vid oro för barn ring mottagningstelefonen på myndighet Barn och unga: 0510-77 19 28. Du kan vända dig till oss för att få hjälp och stöd samt om du misstänker att ett barn far illa. Läs mer om orosanmälan, barn Öppnas i nytt fönster..
Utväg Skaraborg är en samverkan i arbetet mot våld i nära relationer. Utväg kan erbjuda individuella samtal och gruppverksamhet för personer som är utsatta för våld, utövare av våld och barn som upplevt våld. Telefontid klockan 08:00-08:30 Telefonnummer: 0700- 85 25 06.
Kvinnojouren Linnéan kontakt vardagar klockan 07:30-16:00, telefon: 0510-219 00. Kvinnojouren Linnéan har också en chatt öppen vardagar klockan 13:00-15:00. Chatten hittar du på hemsidan. Länk till annan webbplats.
Ungdomsjouren Linnéan Telefon: 072-601 70 61, vardagar 8-16. Chatt: Måndag, onsdag, torsdag och fredag 13-15. Läs mer på hemsidan. Länk till annan webbplats.
Kvinnofridslinjen är alltid öppen. Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Ring 020-50 50 50. Läs mer på hemsidan. Länk till annan webbplats.
Resurscentrum Heder är en kommungemensam verksamhet som jobbar i Skaraborg för den som möter någon som är utsatt för hedersrelaterat förtryck och/eller våld i sitt yrke. Det kan handla om att bolla med någon vid osäkerhet om att det är ett hedersärende, att man är i behov av hjälp med en riskbedömning eller hjälp att samverka. Resurscentrum Heder finns även för dig som är utsatt.
Kontakt: 0500-49 80 00, rch.skaraborg@skovde.se.
Läs mer på hemsidan. Länk till annan webbplats.
Välj att sluta är en nationell telefonlinje för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende mot dina närstående. Ring 020-555 666 måndag-fredag 08.30-16.00.
Läs mer på hemsidan. Länk till annan webbplats.
Är det akut? Ring Polisen på 112.
Syftet med veckan är att uppmärksamma det våldsförebyggande arbetet och inspirera till samverkan för att på så sätt driva det våldsförebyggande arbetet och utvecklingen framåt.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: socialvalfard@lidkoping.se