Lokaler för hälso- och hygienverksamhet
Miljö-Hälsa kontrollerar att gällande krav uppfylls på lokaler för hälso- och hygienverksamhet i kommunen.
Den som bedriver verksamheten ska ha rutiner för att fortlöpande kontrollera utrustning med mera för att förebygga olägenheter för människors hälsa och miljön. Riskerna med verksamheten från hälso- och miljösynpunkt ska fortlöpande och systematiskt undersökas. Resultatet av undersökningar och bedömningar ska dokumenteras.
Anmälan
Tänk på att man måste göra anmälan till Miljö-Hälsa sex veckor innan man startar verksamheten. Observera att start av anmälningspliktig verksamhet utan att anmälan har gjorts leder till beslut om miljösanktionsavgift.
Anmälan ska också göras vid ändring av verksamheten vid renovering eller nybyggnation.
Miljö-Hälsa tar ut en avgift för att handlägga anmälan av verksamheten. I vår handläggning ingår att granska de uppgifter som har lämnats och att besöka verksamheten.
Anmälan till kommunen kan göras via e-tjänsten.
Hälsoskyddsverksamhet
Den som avser att öppna lokaler där många människor har tillträde till ska göra anmälan till Miljö-Hälsa innan lokalen tas i bruk.
Med hälsoskyddsverksamhet menas skolor, förskolor, fritidsanläggningar eller lokaler som yrkesmässigt hyrs ut som tillfällig bostad.
Hygienverksamhet
Den som avser att driva lokaler där allmänheten yrkesmässigt erbjuds hygienisk behandling ska göra anmälan till Miljö-Hälsa innan lokalen tas i bruk.
Med hygienverksamhet menas lokaler för fotvård och hårvård, tatuering, massage och annan kroppsvård. En hygienverksamhet innebär en hög risk för blodsmitta.
Solarieverksamhet
Kosmetiskt solarium används för att huden ska få en ”solbrun” nyans. Huden bildar ett brunt pigment med hjälp av ultraviolett strålning. Den UV-strålning som finns i solarium brukar delas upp i UVA och UVB som också är den strålning som når oss på jorden från solen. Solarier ska ha UV-typ 3 rör för att vara godkända, vilket alla solarier ska vara märkta med. Strålningen kan vara lika stark som solen i Mellaneuropa, det vill säga mer än svensk sommarsol. Därför ska inte personer med ljus och känslig hud använda solarium.
Strålsäkerhetsmyndigheten har utfärdat bestämmelser om solarier. Bestämmelserna innebär särskilda krav på information och råd till kunderna samt krav på att rätt utrustning används. UV-strålningen får inte vara för stark.
Publicerad:
Senast uppdaterad: