Borgerlig vigsel

Vi erbjuder vigslar på torsdagar och fredagar mellan kl 14-16 samt på lördagar mellan kl 11-14. För er som vill viga er på lördagar kontaktar ni själva någon av de vigselförrättare som är tillgängliga. E-postadresser hittar ni här.

Marita Bengtsson
Jennifer Hasselroth
Tim Andersson

Ni som önskar boka en torsdag eller fredag använder er av e-tjänsten nedan.

Viktigt att tänka på är att avboka vigsel om man känner symptom som snuva, halsont, feber och hosta.

Borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiösa inslag som förrättas av vigselförrättare som utses av länsstyrelsen. Två personer kan gifta sig oavsett om de är av olika eller samma kön. Du behöver inte bo i Lidköping för att få gifta dig här.

Boka vigsel

Innan ni kan gifta er måste ni boka tid för vigsel och söka hindersprövning. Planerar ni ett stort bröllop eller vill ha vigseln på en speciell dag bör ni boka i god tid.

Vigsel sker torsdagar och fredagar klockan 14:00-16:00 och lördagar klockan 11:00-14:00. Vi erbjuder inte vigsel på helgdagsaftnar, röda dagar och klämdagar.

Hindersprövningsintyg och vigselintyg samt namn och adress på era vittnen ska skickas eller lämnas till Kontaktcenter senast två veckor före vigseln.

Postadress:
Lidköpings kommun
Kontaktcenter
531 88 LIDKÖPING vid Vänern

Hindersprövning och anmälan om efternamn

Innan ni kan gifta er måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Om båda är folkbokförda i Sverige ansöker ni om hindersprövning på blankett SKV7880 Länk till annan webbplats. och skickar in undertecknad blankett till Skatteverket.

När hindersprövningen är godkänd utfärdar Skatteverket ”Intyg hindersprövning” och ”Intyg vigsel” som skickas hem till brudparet. Det brukar ta 1-2 veckor. Intyget gäller i fyra månader. Vi måste ha fått intyget två veckor före vigseln.

Vigseln

Ceremonin är enkel och förrättas enligt ett särskilt vigselformulär. Den tar cirka 5-10 minuter.

Ni bestämmer själva inramningen till vigseln; om ni vill växla ringar, ha brudbukett, hur ni vill vara klädda, om ni vigas med bara två vittnen eller tillsammans med många gäster.

Efter vigseln får paret ett vigselbevis. Vigselförrättaren underrättar Skatteverket om vigseln.

Vigselförrättare

 • Anders Fyhr
 • Eilert Ahlstrand
 • Lennart Jonsson
 • Tim Andersson.
 • Marita Bengtsson
 • Jennifer Hasselroth
 • Susanne Liljenroth

Vittnen

Två vittnen som är myndiga enligt svensk lag ska vara närvarande vid akten. De kan vara släkt eller vänner till brudparet. På vardagar kan kommunen kalla in vittnen. Ni får bjuda så många gäster som ni vill till ceremonin.

Plats för ceremonin

Vigseln sker vanligtvis i Lidbeckska huset, Gamla Stadens Torg 2 men på begäran kan vigsel på lördagar äga rum på annan plats. På lördagar är huset låst så vigselförrättaren tar emot brudföljet i entrén.

Kostnad

Det kostar inget att vigas borgerlig i Lidbeckska huset på vardagar. På helgdagar tar vigselförrättarna ut reseersättning som ska betalas i samband med vigseln eller innan.

Att tänka på

 • Sök hindersprövning och gör namnanmälan. Ta reda på vad som gäller hos Skatteverket Länk till annan webbplats. om du inte är svensk medborgare och/eller folkbokförd i Sverige.
 • Boka tid för vigseln
 • Skicka/lämna in hindersprövningsintygen till Kontaktcenter så snart de är klara, senast två veckor före vigseln
 • Skicka/lämna uppgift om namn och adress på vittnena senast två veckor före vigseln. På vardagar kan kommunen ordna vittnen.
 • Brudparet måste kunna legitimera sig vid vigseln
 • Betala reseersättning till vigselförrättaren om vigseln är på en lördag

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?



Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till Kontaktcenter på 0510-77 00 00 eller via kommun@lidkoping.se

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?






Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till Kontaktcenter på 0510-77 00 00 eller via kommun@lidkoping.se

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: