Strandskydd
Strandskydd finns i hela Sverige och är en lag som stärker allemansrätten vid vatten. Du som har tänkt bygga kan behöva strandskyddsdispens om området du tänkt bygga på ligger inom strandskyddat område.
Strandskyddsområdet
Vid Vänern råder utökat strandskydd på 300 meter upp på land och lika långt ut i vattnet. Vid många vattendrag och dammar är strandskyddet 100 meter.
Du får inte anlägga, gräva eller bygga inom strandskyddsområdet
Du får inte göra åtgärder som hindrar eller avhåller allmänheten från att vistas vid stranden genom att utvidga din privata hemfridszon. Du får inte heller försämra levnadsförhållanden för växter och djur. Det gäller även om du äger marken.
Exempel på saker du inte får göra i strandskyddsområdet utan dispens.
- Bygga: hus, förråd, friggebod, husbåt, bastu.
- Ändra byggnad eller en byggnads användning: göra förråd till fritidshus, stor tillbyggnad på befintligt hus.
- Förberedelsearbete: gräva, fälla stora träd, schakta, spränga eller bygga väg.
- Anläggning eller anordning som avhåller allmänheten från strandlinjen: anlägga en brygga, bygga växthus, p-plats, utöka tomten med anlagd gräsmatta, rabatter, utemöbler, staket, eldstad eller flaggstång
- Åtgärd som förändrar livsvillkoren för djur och växter: muddring, gräsmatta eller strandskoning
Vissa åtgärder är tillåtna att göra utan att du behöver strandskyddsdispens. För jordbruk, skogsbruk och fiske finns särskilda regler. Även för vissa områden, till exempel inom detaljplanelagt område, kan speciella regler gälla.
Nya regler för strandskydd från 1 juli 2025
Från den 1 juli 2025 gäller nya regler för strandskydd i hela Sverige. Målet med de nya reglerna är att göra strandskyddet tydligare och mer anpassat efter behov.
Vad betyder det för dig som bor i kommunen?
Om du vill bygga eller göra något nära vatten, är det viktigt att du först kontaktar kommunens miljö- och byggavdelning. Vi kan hjälpa dig att förstå vad som gäller för din fastighet enligt de nya reglerna.
Just nu är det inte helt klart vilka sjöar och vattendrag som påverkas av de nya reglerna. Därför är det viktigt att du kontaktar kommunen innan du påbörjar något vid vatten som omfattas – eller tidigare har omfattats – av strandskydd.
Några av de viktigaste förändringarna:
1. Strandskyddet tas bort vid insjöar mindre än 1 hektar och vattendrag smalare än två meter.
- Sjöar mindre än 1 hektar och vattendrag smalare än 2 meter får inte längre automatiskt strandskydd.
- Länsstyrelsen kan ändå besluta att införa strandskydd om området är viktigt för natur eller friluftsliv och har betydelse för strandskyddets syfte.
- Länsstyrelsen kan också ta bort strandskydd vid vattendrag smalare än 3 meter, om vissa villkor är uppfyllda.
2. Konstgjorda vatten undantas
- Vatten som har grävts eller byggts efter 1975 omfattas inte längre av strandskydd.
- Observera att andra regler, som naturreservat eller biotopskydd, kan fortfarande gälla.
3. Nya möjligheter för verksamheter som bedrivs yrkesmässigt
- Ett nytt skäl införs så det blir lättare att få tillstånd att bygga (t.ex. en byggnad eller anläggning) vid stranden för verksamheter som inte är bostäder, men behövs för en förvärvsverksamhet som har begränsad påverkan på strandskyddets syften.
- Verksamheten ska vara varaktig, ligga i ett område med låg bebyggelsegrad och lågt bebyggelsetryck, och det strandnära läget ska ge en funktionell fördel som inte kan uppnås utanför det strandskyddade området.
- Detta gäller bara om företaget drivs yrkesmässigt och med vinstsyfte (enligt Skatteverket).
4. Tydligare regler för jordbruk, skogsbruk och fiske
- Undantagen för jordbruk, skogsbruk, fiske, rennäring och vattenbruk förtydligas och utökas.
- Vattenbruk (t.ex. fiskodling), läggs till som en näring som omfattas av undantaget.
- Omsättningskravet justeras – även bisysslor som utgör förvärvsverksamhet omfattas, men inte hobbyverksamhet.
- Åtgärder måste ha direkt koppling till näringsverksamheten.
5. Länsstyrelsen får större ansvar
- Länsstyrelsen kan besluta att ta bort eller införa strandskydd vid små vatten, om det finns särskilda skäl.
- Om ett område inte längre har strandskydd, kommer det inte att få tillbaka det automatiskt om en gammal detaljplan tas bort eller ersätts.
6. Kommunen får fler möjligheter kopplat till detaljplaner
- Kommuner kan i vissa fall besluta att strandskydd inte ska gälla igen när det görs en ny detaljplan som ersätter en gammal.
Vill du veta mer om vad som gäller för din fastighet? Kontakta miljö- och byggavdelningen i kommunen. Vi hjälper dig!
Om du vill ansöka om strandskyddsdispens
Det går smidigt att ansöka om strandskyddsdispens med vår e-tjänst. Då får du vägledning steg för steg och hjälp att få med alla uppgifter. Din ansökan med bilagor kommer också att finnas sparad digitalt både hos dig och hos kommunens handläggare.
Läs igenom checklistan här noggrant, så blir det lätt att göra rätt när du ansöker!
Vad händer sen?
- En handläggare tilldelas din ansökan och återkommer om den behöver kompletteras. Eventuellt gör handläggaren också ett platsbesök. Därefter fattas beslut av miljö- och byggnadsnämnden.
- Kommunen tar ut en avgift mellan 3 381 – 13 524 kr per dispensbeslut, enligt fastställd taxa för prövning. Avgiften tas även ut för ansökningar som avslås.
- Om en dispens beviljas kan beslutet innehålla vissa villkor, till exempel om hur stor tomtplatsen får vara, att du måste markera din tomtplats ned mot vattnet eller att åtgärden inte får utföras under en viss tidsperiod med hänsyn till växt- och djurliv.
- När beslutet är taget skickas det till dig och samtidigt till länsstyrelsen i Västra Götalands län. Länsstyrelsen har rätt att ändra beslutet, så kallad överprövning.
- Om du ställer dig emot beslutet kan du överklaga det. Även vissa ideella organisationer som bevaka syftena med strandskyddet kan överklaga. När länsstyrelsen har beslutat om att inte överpröva har du möjlighet att överklaga beslutet.
- Du kan inte påbörja den planerade åtgärden förrän beslutet har vunnit laga kraft, alltså när länsstyrelsen meddelat att de inte ska överpröva ärendet. Beslutar länsstyrelsen att överpröva ärendet måste du vänta tills de lämnat besked om beslut.
- Om beslutet inte överklagas eller tas in för överprövning vinner det laga kraft när överklagandetiden gått ut. Om beslutet överklagas vinner det laga kraft när högre instanser har beslutet och överklagandetiden där har gått ut.
- Du måste påbörja den planerade åtgärden inom två år och avsluta arbetet inom fem år efter att beslutet vunnit laga kraft. Annars behöver du ansöka om dispens på nytt.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: bygglov@lidkoping.se