Stöd vid skilsmässa och separation
För familjer som går igenom skilsmässa eller separation, eller som funderar på det, finns hjälp att få. Familjerätten i Lidköping är till för er som bor i Götene, Essunga, Grästorp, Skara, Vara eller Lidköpings kommun.
Telefon: 0510-77 04 63. Telefonrådgivning måndag-onsdag samt fredag kl. 08:00–09:30.
Familjerätten erbjuder stöd och rådgivning i frågor som rör vårdnad, boende och umgänge kring gemensamma barn.
Samarbetssamtal
Samarbetssamtal är ett stöd till föräldrar i att kommunicera och samarbeta kring barnen under och efter en separation.
Föräldrar som håller på att separera eller är separerade kan ha svårt att komma överens i frågor som gäller sina barn. Det kan handla om vårdnad, boende, umgänge och ekonomi. Exempelvis var barnet ska bo och hur barnet ska träffa den förälder som hen inte bor med.
Meningen är att ni som föräldrar ska kunna samarbeta kring barnet och hitta lösningar som blir bra för barnet och som ni båda kan acceptera.
Samarbetssamtal är frivilliga, kostnadsfria och sker under sekretess.
Ansök om samarbetssamtal här Samarbetssamtal - ansökan - Lidköpings kommun Länk till annan webbplats.
SES - Samarbete efter skilsmässa
SES är ett digitalt verktyg som du som är separerad och har barn i Lidköping kan använda. Där kan du lära dig mer om hur barn påverkas av att leva med skilda föräldrar och vad ni som föräldrar kan göra för att få ett bra samarbete.
Informationssamtal
Från 1 januari 2022 är socialnämnden skyldig att erbjuda informationssamtal till föräldrar om man inte är överens i frågor om barns boende, umgänge eller vårdnad. Samtalen syftar till att ni som föräldrarna ska få relevant information för att hitta den lösning som är bäst för era barn i dessa frågor, och få kunskap om vilket stöd kommunens familjerättsenhet kan erbjuda.
Vi erbjuder i första hand gemensamma samtal, men om det finns särskilda skäl kan enskilda samtal erbjudas.
Samtalet/samtalen ska hållas inom fyra veckor från att man begärt det.
Efter samtal utfärdar socialnämnden ett samtalsintyg. Detta intyg är obligatoriskt för att kunna väcka talan i domstol i ett mål om vårdad, boende eller umgänge.
Du bokar ett informationssamtal på ovanstående rådgivningstider.
Skilda världar – gruppverksamhet för barn med skilda föräldrar
Gruppen är för barn mellan 7-12 år där föräldrar inte bor tillsammans. Det är BRIS-koncept med 8 olika tema som vi går igenom ihop.
I gruppen får barnen möjlighet att dela med sig av tankar och upplevelser i samband med föräldrarnas separation. Det blir mycket pratat om känslor, olika slags familjer, hur det är att ha två hem, hur man klarar förändringar och hur man vågar säga ifrån och tala om vad man vill. Vi berör dessa ämnen i olika övningar, lekar och genom att måla och pyssla.
Gruppen kommer att träffas under tio torsdagar 16.30-18.00 i Lidköping. Att delta i gruppverksamheten är kostnadsfritt.
Gruppen startar 20:e februari 2025. Sista anmälningsdag är onsdagen den 29:e januari.
För anmälan och mer information kontakta skicka E-post till: familjeratt@lidkoping.se
Vad sker vid separation eller skilsmässa?
Alla föräldrar som har gemensam vårdnad om sina barn har så även efter en separation eller skilsmässa.
Gemensam vårdnad betyder inte att barn efter en separation eller skilsmässa ska bo lika mycket hos båda föräldrarna, utan att föräldrarna har delat ansvar för barnet. Föräldrarna ska tillsammans komma överens i viktiga frågor som rör barnet.
Vad händer om föräldrarna inte kan komma överens?
Om föräldrarna har svårt att enas om vårdnad, boende eller umgänge för barnet kan man få stöd. Genom så kallade samarbetssamtal via familjerätten får föräldrarna hjälp att samarbeta.
Vi på familjerätten kan hjälpa till att ta fram juridiskt bindande avtal om vårdnad, boende och umgänge. Genom familjerättens telefonrådgivning kan föräldrar få vägledning och svar på juridiska frågor.
Om föräldrarna, trots stöd, inte förmår att komma överens har tingsrätten möjlighet att besluta i vårdnads, boende och umgängesfrågan.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: socialvalfard@lidkoping.se