Skolköken utvecklar arbetet för att minska matsvinn

Tre personer i ett kök.

Matsvinn är en av de största utmaningarna inom livsmedelskedjan, och våra skolkök jobbar aktivt för att minska svinnet och använda resurserna på ett mer hållbart sätt. I början av året samlades runt tjugo kockar och måltidspersonal från kommunens skolor och gymnasier för en gemensam workshop.

Måltidsverksamheten inom Lidköpings kommun har länge haft ett stort engagemang i hållbarhetsfrågor och arbetar kontinuerligt för att utveckla nya lösningar för klimatsmarta måltider. Initiativet att anordna denna workshop är en del av ett större arbete där ett cirkulärt förhållningssätt blir en naturlig del av verksamheten. Deltagarna fördjupade sina kunskaper och testade nya arbetssätt för att ta vara på råvaror och restflöden på ett bättre sätt med hjälp av en extern aktör som ledde dem genom dagen.

– Det här är en viktig satsning där vi stärker vår kunskap och får inspiration till hur vi kan arbeta ännu smartare i våra kök. Att minska matsvinnet är en viktig del av vårt uppdrag, och vi vill ge vår personal rätt verktyg för att kunna utveckla det arbetet ytterligare. Det är deras kunskap och engagemang som gör den verkliga skillnaden, säger Barbro Larsson, enhetschef för Enhet måltid och lokalvård, Lidköpings kommun.

Från teori till praktik – en dag fylld av lärande och inspiration

Under workshopen fick deltagarna analysera vilka restflöden som kan uppstå i köken och ta fram en plan för hur matrester kan tas tillvara på bästa sätt. Genom att tänka kreativt och dela med sig av sina bästa svinntips skapades idéer på rätter som både minskar matsvinn och kan integreras i den dagliga verksamheten.
Att arbeta in en rutin för hantering av matrester är en viktig del i att öka matsvinnsmedvetenheten och jobba med cirkulär menyplanering. Genom att servera svinnsmarta extrarätter kan resurser användas mer effektivt och matsvinnet minska.

Knäckebröd från kaffesump och chips av havreris

Förutom klassiska svinnrätter som pytt i panna, krutonger och falukorv och köttbullar som pålägg så framkom nya idéer som pajskal på överbliven potatis och fyllning av överbliven gryta och äggstanning, frasiga chips på havreris, knäckebröd på kaffesump och en krämig mojorojo-sås på bröd och blandade grönsaker från salladsbuffén. Ett annat exempel var att successivt samla ihop rester som pizzasallad och morötter varje vecka, göra vårrullar och sedan frysa in, efter några veckor finns det ett lager som enkelt kan värmas i ugnen och ge en guldkant på måltiden för matgästerna.

Workshopen visade på vikten av att se matsvinn som en resurs och hur små förändringar kan göra stor skillnad i köken.


- Det här är verkligen värdefullt. Vi har inte haft just en sådan här workshop tidigare men jobbat med en del andra projekt i köket kopplat till matsvinn och restflöden. Man blir hela tiden bättre på att se möjligheterna och det är så bra att få tips och inspiration tillsammans med andra. Vårt mål är ju att maten ska till magen, säger Jenny Hellström och Marie Albertsson, som båda jobbar i köket på Majåkersskolan.

Två personer som tittar in i kameran.

Jenny Hellström och Marie Albertsson, som båda jobbar i köket på Majåkersskolan.

Nya metoder för att minska matsvinn

På eftermiddagen stod en cook shop på schemat, där deltagarna fick testa svinnsmarta recept och laga mat utifrån vanligt förekommande överproduktion. Genom att experimentera med olika tillagningsmetoder och smarta serveringslösningar inspirerades medarbetarna att ta fram nya maträtter och serveringsmetoder som nu kan användas i det dagliga arbetet.

Matvetebollar med grönsaksrester, gulärtsfärs och kakaobollar med kaffesump var några av recepten för eftermiddagen.

Ett initiativ för långsiktig förändring

Det är första gången en workshop och cook shop med fokus på matsvinn genomförs inom måltidsverksamheten i Lidköpings kommun. Genom att lyfta fram konkreta lösningar och goda exempel vill vi skapa en långsiktig förändring där ett cirkulärt förhållningssätt blir en självklar del av vårt arbete. Senare i år kommer fler anställda inom kommunens kök att få ta del av samma kunskap genom olika föreläsningar-

– Det känns inspirerande att få arbeta mer konkret med de här frågorna. Vi vill använda resurserna på bästa sätt och att få ta del av kollegors idéer och lösningar som ger nya perspektiv, säger en av deltagarna.

Initiativet är en del av vårt arbete för att minska matsvinnet och bidra till en mer hållbar livsmedelskedja. Dagen genomfördes tillsammans med Lina Andersson Fasth, trainer manager på Generation Waste, som har lång erfarenhet av matlagning och hållbarhet. Vill du veta mer om vårt arbete med hållbar utveckling? Läs mer i vårt hållbarhetsprogram via länken nedan.

Personer i ett kök
Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?



Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?






Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: bildning@edu.lidkoping.se