Ny skogspolicy på gång – din röst är viktig
%20basla%CC%88ger-QJ0H3325_MS.webp)
Hur ska vi ta hand om skogen idag för att den ska vara värdefull för nästa generation? Det vill vi prata med dig om. Under en dialogkväll får du veta mer om hur kommunen arbetar med skogen, vad forskningen säger – och möjlighet att dela med dig av dina tankar om skogens framtid.
Tisdagen den 29 april klockan 17.00–19.00 bjuder vi in till en öppen dialogkväll i Fullmäktigesalen i Lidbeckska huset, ingen anmälan krävs.
Anledningen är att vi just arbetar med att ta fram en ny skogspolicy. Vad vi beslutar idag får konsekvenser långt fram i tiden – först när dagens barn blivit vuxna ser vi effekterna fullt ut. Därför vill vi bjuda in till dialog, med både vuxna och barn, och tillsammans forma ett framtida skogsbruk som tar hänsyn till både miljö och människor.
Lidköpings skogar idag
Lidköpings kommun har 70 000 hektar landareal. Av dessa är cirka 2 800 hektar kommunägd mark, varav 1 300 hektar är skog vi själva äger och förvaltar. Det motsvarar ungefär 1 857 fotbollsplaner med omkring 2 miljoner vuxna träd – hälften av dem är tallar. 165 hektar, ungefär 115 fotbollsplaner, är frivilligt avsatt för naturvårdande syften.
Från nuläge till framtid – tillsammans formar vi vägen
Vi har tagit fram ett nuläge genom att samla in data om skogen med hjälp av vår skogsbruksplan, laserdata och landskapsanalyser. Nu vill vi veta mer om:
• Hur används skogen idag?
• Vilken typ av skötsel tycker du är viktig att utforska vidare?
• Hur kan skogen användas i framtiden?
Vi möter även barn och unga för att höra deras perspektiv – för en dag är det de som tar sina barn till skogen. Deras dialogmöten hålls separat, på plats ute i skogen, vid olika tillfällen under våren.
Vad ska skogspolicyn innehålla?
Vi har ett uppdrag att uppdatera vårt nuvarande styrdokument för skogen – Agenda 21 för Lidköpings skogar från 2003 – i linje med Länsstyrelsens åtgärdsprogram för miljömålen 2022–2025. Den nya policyn ska ta hänsyn till biologisk mångfald, rekreation, klimatanpassning och kulturvärden. Vi vill också tydliggöra kommunens roll som skogsförvaltare och syftet med att äga skog. Den nya policyn beräknas vara klar under 2025.
Om vårt arbete med hållbar utveckling
Skogen är en viktig del av Lidköpings kommuns arbete för hållbar utveckling. Ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet går hand i hand – även i skogsfrågor.
Du kan läsa mer om vårt hållbarhetsarbete här. Öppnas i nytt fönster.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: samhalle@lidkoping.se