Första spadtaget - nya jobb skapas i Lidköping

Nu är arbetet med att bygga Lantmännens nya produktionsanläggning för ärtprotein i Lidköping igång. På tisdagen togs det första spadtaget till miljardsatsningen och anläggningen förväntas vara i drift 2027.

På plats med var sin spade fanns bland annat landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och Ulrika Strandroth Frid, kommundirektör i Lidköping.

Lantmännen och Lidköpings kommun har en lång historia tillsammans och vi är väldigt glada och stolta över att Lantmännen valde att satsa vidare på Lidköping och Skaraborg. Det här kommer att skapa synergieffekter med lantbrukare, transportsektorn och det kommer att ge flera nya arbetstillfällen. Både både Lidköping och Skaraborg har som mål att växa och det här är ett viktigt steg för att vi ska göra det, säger Ulrika Strandroth Frid.

Bertil Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att detta stärker Lidköping som en viktig del av svensk matförsörjning.

Vi har jobbat med detta i några år och nu och att Lantmännen väljer att satsa mer på Lidköping är ett gott betyg. Lidköping är bra på livsmedel och det ska vi vara även i fortsättningen, säger Bertil Jonsson.

Den nya anläggningen ska bland annat förädla ärtor till protein och bidra till att Sverige ska öka självförsörjandet av livsmedel. För lantbrukarna innebär detta att odla fler sorters grödor.

Jag är otroligt stolt och glad över att få vara här i Lidköping i samband med att vi tar det första spadtaget. Vi har haft en bra dialog med både regionen och kommunen under hela det här arbetet. Anläggningen kommer att vara i drift första kvartalet 2027 och då kommer det att behövas ytterligare ett 30-tal anställda, säger Lars-Gunnar Edh, chef för division Energi på Lantmännen.

Landsbygdministern Peter Kullgren säger att den här typen av satsningar är nödvändiga för att Sverige ska klara klimatomställningen.

Det är viktigt för att vi ska nå våra mål och för att vi ska bli mer självförsörjande när det gäller livsmedel. Den här anläggningen signalerar framtidstro, säger Peter Kullgren.

Förutom att cirka 30 nya jobb ska finnas när anläggningen är i drift förväntas byggandet skapa ett hundratal jobb.

Handslag mellan Bertil Jonsson och Lars-Gunnar Edh.

Kommunstyrelsens ordförande Bertil Jonsson (M) och Lars-Gunnar Edh från Lantmännen, tackar varandra för ett gott samarbete.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?



Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?






Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: naringsliv@lidkoping.se